Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
11.54

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Natisni članek

prebivalec alarm plaz Kamnik

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 11.54

6 mesecev

V objektiv ujel drseči plaz Blate. V Kamniku v kratkem alarmni sistem. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,52

Civilna zaščita bo na plazu Blate na Kamniškem danes vzpostavila alarmni sistem, ki bo prebivalce opozarjal na morebitno plazenje. Hkrati na območju plazu vzpostavljajo tudi nadzorno kamero, ki bo omogočila pregled nad stanjem brez stalne prisotnosti na območju, je danes za STA potrdil poveljnik civilne zaščite Občine Kamnik Tomaž Zabavnik.

Na upravi za zaščito in reševanje so prvo mobilno sireno že pripeljali na mesto plazu in jo pravkar programirajo, je dejal Zabavnik. Ko postavijo še drugo sireno, bo sistem alarmiranja oziroma obveščanja vzpostavljen.

V prihodnjih dneh bodo ob slabi vremenski napovedi na območju plazu preventivno izvajali 24-urno dežurstvo. "V primeru, da se bo karkoli zgodilo, imamo na plazu dežurno ekipo, večkrat dnevno pa se na ustje plazu pripelje tudi dežurna ekipa iz PGD Kamniška Bistrica in preveri, kakšen je pretok vode. Na podlagi tega potem sprejmemo ukrepe v primeru, če bi bila kakšna drastična sprememba," je dodal.

V četrtek na terenu še državni geolog

Zabavnik je poudaril še, da se na terenu danes trudijo vzpostaviti zanke, ki se bodo v primeru premika ali sprožitve plazu pretrgale. Prav tako danes določajo območje, kamor bi postavili nadzorno kamero za oddaljen pregled nad stanjem plazu. V četrtek pa bo teren obiskal tudi državni geolog, ki bo preveril stanje in podal nadaljnje usmeritve, je pojasnil.

Plaz Blate, ki ogroža tri naselja v občini Kamnik, se sicer nahaja v sosednji občini Cerklje na Gorenjskem, kjer po besedah župana Franca Čebulja ogroža zajetje pitne vode za osem vasi. Občini si vseskozi izmenjujeta informacije in podatke o stanju na terenu in si bosta še naprej prizadevali za čimprejšnjo sanacijo plazu, je dodal Čebulj.

Plaz v Strugah v počasnem premikanju, sestanek v Braslovčah ta četrtek

Plaz v Strugah, ki se počasi premika, si bosta 8. novembra ogledala geologa, prebivalci naselja pa so še naprej evakuirani, je za STA povedal predstavnik prizadetih družin iz Strug Paul Orešnik. Medtem je minuli četrtek odpovedani sestanek z občani dela naselij Letuš in Rečica ob Paki glede njihove poplavne ogroženosti sklican za ta četrtek.

Na plazu v Strugah se po Orešnikovih besedah vseskozi nekaj dogaja, zemljino pa Savinja sproti odnaša. Več informacij, kako bodo ukrepali glede plazu oz. kakšna bo ocena glede tega, bodo prebivalci dobili predvidoma januarja prihodnje leto. Medtem naj bi dokončno izvedeli tudi, kaj bo z njihovimi domovi, ki so jih v začetku avgusta močno načeli narasla Savinja, nanosi in plazovi.

V petek so dobili individualne ocene glede potrebne gradbene sanacije hiš, a Orešnik pravi, da se stvari iz dneva v dan poslabšujejo in da bo prej kot stroka odgovor verjetno dala narava sama. "Čas ni na naši strani. Videti je, da se bo narava odločila pred nami, pred vlado, in bo rešitev na dlani najbrž dala kar sama," je dejal Orešnik.

Po njegovih besedah so nekatere hiše od prejšnjega tedna dodatno razpokale, konec prejšnjega tedna je narasla voda dodatno spodkopala tudi jez na desni strani Savinje od plazu navzdol, nastali so tudi novi manjši usadi. Orešnik tudi meni, da bi bilo treba na plazu namestiti opozorilno alarmiranje.

Plaz ponoči vseskozi opazujejo prostovoljni gasilci, pa je za STA dejal župan Občine Luče Klavdij Strmčnik. Plaz se po njegovih podatkih počasi premika, trenutno malo manj kot prejšnji teden, ko se je v eni noči premaknil za deset metrov.
toča na Bovškem
Novice Če bi plaz Struge zgrmel v Savinjo, bi udarni val segel do Ljubnega
Srečko Šestan
Novice Šestan: Prisilna izselitev je mogoča v tem primeru
Plaz Struge
Novice Geolog svari: Plaz ni tako nedolžen. Krajane Strug je treba takoj evakuirati.
Plaz Struge
Novice V Strugah se je utrgal del grozečega plazu: tri družine že evakuirali
Dež
Novice Za del Slovenije napovedane obilne padavine, obstaja nevarnost plazov
Ne spreglejte