Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
19.31

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

14

Natisni članek

dopust

Četrtek, 18. 10. 2018, 19.31

5 let, 6 mesecev

V javnem sektorju dodaten dan dopusta zaradi prvošolčka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

14

Od zdaj bodo lahko starši svojega prvošolčka na prvi šolski dan v šolo odpeljali brez skrbi. Za ta dan namreč ne bodo potrebovali dopusta. Očetu prvošolca, prepričanemu, da mu na prvi šolski dan pripada dodaten dan plačanega dopusta, je prikimalo vrhovno sodišče. Kaj pa zaposleni v gospodarstvu, se bo kaj spremenilo tudi za njih?

Zaposleni v javnem sektorju so bili do zdaj do prostega dne upravičeni zaradi smrti bližnjih sorodnikov in vpoklica k vojaškim vajam. Po novem pa med tako imenovane neodložljive opravke spada tudi spremljanje prvošolčka na prvi šolski dan.

Pravica do dopusta le za zaposlene v javnem sektorju

O plačani odsotnosti z dela je po dolgih sodnih bojih Sindikata zdravstva in socialnega varstva odločilo vrhovno sodišče. A pozor, ta pravica je bila podeljena le staršem, ki so zaposleni v javnem sektorju. Tistim iz zasebnega sektorja bi lahko pravica pripadala le, če bi imeli v kolektivni pogodbi zapisano pravico o odsotnosti zaradi "drugih neodložljivih opravkov", pa je večinoma nimajo.

Sodišče bi verjetno podobno odločilo tudi v zasebnem sektorju

Odvetnik Franci Ježek iz odvetniške pisarne Ježek & Snoj je menil, da odločitev vrhovnega sodišča za javni sektor napoveduje podobno interpretacijo tudi za zasebni sektor. V primeru spora zaposlenega z delodajalcem v zasebnem sektorju zaradi omenjenega določila v kolektivni pogodbi bi bila odločitev sodišča verjetno enaka. "Aktualna odločitev vrhovnega ne velja neposredno tudi za zasebni sektor. Je pa ta zagotovo močan pokazatelj, da bi sodišče enako odločilo tudi v zasebnem sektorju," je povedal Ježek.

otroci šola Kranj | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Pametni delodajalci se ne bodo spuščali v spopad z zaposlenimi"

Tisti zaposleni v zasebnem sektorju, ki imajo v kolektivni pogodbi omenjeno določilo in jim delodajalec ne omogoča koriščenja plačanega dneva letnega dopusta zaradi odhoda otroka v šolo, se torej ne morejo sklicevati na odločitev vrhovnega sodišča. "A pametni delodajalci se zaradi enega dneva dopusta ne bodo spuščali v spopad z zaposlenimi, temveč mu ga bodo verjetno omogočili," še sklene Ježek.

Država naj to uredi za vse ali pa rajši sploh ne

"Ali država uredi to za vse ali pa rajši ne," meni Rebeka Velak, ravnateljica Osnovne šole Hinka Smrekarja. | Foto: Planet TV "Ali država uredi to za vse ali pa rajši ne," meni Rebeka Velak, ravnateljica Osnovne šole Hinka Smrekarja. Foto: Planet TV "Prvi šolski dan prvošolčka je nekaj posebnega in bi bilo zelo lepo, da bi to država omogočila staršem," je ob tem dejala Rebeka Velak, ravnateljica Osnovne šole Hinka Smrekarja.

Dodaja, da je to, da je ta pravica priznana le zaposlenim v javnem sektorju, ne pa tudi tistim v zasebnem, nesmiselna. "Ali država uredi to za vse ali pa potem rajši ne," je dejala. 

"Mislim, da ima vsak od staršev pravico, da svojega otroka pospremi prvi dan v šolo, ker si to želijo in zapomnijo za zmeraj. Naj bo enako za vse," pa je menila učiteljica Anica Kepic.

Sindikati pričakujejo, da bo pravica dosegljiva tudi za druge

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva si želijo, da bi bili te pravice deležni vsi delavci. V zvezi svobodnih sindikatov pa pričakujejo, da bodo zadevo uredili v splošni kolektivni pogodbi. Izvršni sekretar Andrej Zorko pričakuje, da bodo delodajalci to določilo podprli, sicer bodo dali zelo jasno sporočilo, da jim za družine delavk in delavcev preprosto ni mar.

Ne spreglejte