Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
10.58

Osveženo pred

2 dneva, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

vlada Slovenija Ukrajina

Sreda, 3. 7. 2024, 10.58

2 dneva, 8 ur

V DZ polemika glede obravnave varnostnega sporazuma z Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Državni zbor | Bakovič je vlado pozval, naj natančneje pojasni okoliščine sporazuma, in dodal, da če vlada ocenjuje, da je treba opraviti razpravo v DZ, lahko za to poda tudi pobudo. | Foto STA

Bakovič je vlado pozval, naj natančneje pojasni okoliščine sporazuma, in dodal, da če vlada ocenjuje, da je treba opraviti razpravo v DZ, lahko za to poda tudi pobudo.

Foto: STA

Predsednik OZP Predrag Bakovič je danes zavrnil širitev dnevnega reda seje OZP s točko obravnave varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. Pojasnil je, da bi bilo to v nasprotju s poslovnikom. Državni sekretar Marko Štucin je medtem potrdil, da so pogajanja o sporazumu v teku, z vsebino pa bo OZP seznanjen, ko bo sporazum pripravljen.

"Ker danes besedila sporazuma nimamo, se lahko le seznanimo z namero vlade za sklenitev varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. O vsebini ne moremo razpravljati. Šele ko bo odbor prejel besedilo sporazuma, bo lahko razpravljal tudi o njegovi vsebini," je dejal Bakovič in zavrnil širitev dnevnega reda, ki ga je predlagala poslanska skupina Gibanja Svoboda.

Poslanki Tamara Vonta (Svoboda) in Lena Grgurevič (Svoboda) sta nato oporekali trditvam, da širitev dnevnega reda ni v skladu s poslovnikom. Hkrati sta opozorili, da ni znano, kaj naj bi Slovenija sploh podpisovala z Ukrajino.

"Državni zbor ne ve, kaj predsednica države Nataša Pirc Musar želi podpisati z Ukrajino. Vsebina nam ni bila predstavljena niti ustno niti pisno," je dejala Grgurevičeva.

Poslanec Lenart Žavbi (Svoboda) je poudaril, da sta tako vlada kot OZP postavljena v izrazito neugoden položaj, saj "predsednica republike po sugestijah zunanjega ministrstva v javnosti komunicira, o čemer mi ne vemo nič".

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je pojasnil, da ne zunanje ministrstvo ne vlada pred DZ ne skrivata ničesar. "Slovenija se pogaja o sporazumu in ko bo ta pripravljen, bo s tem seznanjen tudi OZP," je dodal. Odbor je nato razpravo o varnostnem sporazumu za krajši čas nadaljeval za zaprtimi vrati.

Napad z droni na Dnipro, Ukrajina
Novice Ruske sile znova silovito napadle Ukrajino

Ukrajina osnutka ni podprla

Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Sporazum je prejšnji teden v Kijevu nameravala podpisati Pirc Musarjeva, a Ukrajina ni podprla osnutka, češ da v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je takrat pojasnila, da gre za nezavezujoč akt, s katerim pa da se bo po sprejemu na vladi seznanil tudi OZP.

Premier Robert Golob je medtem po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim konec junija ob robu vrha EU v Bruslju izrazil pričakovanje, da bi bil sporazum lahko podpisan julija. Po poročanju medijev bi Golob in Zelenski sporazum utegnila podpisati na prihajajočem vrhu zveze Nato v Washingtonu.

Olena Zelenska
Novice Ženi Zelenskega očitajo, da je kupila pregrešno drag avto: kaj vse je narobe s to zgodbo? #video
Eksplozija tanka
Novice Ukrajinski dron neusmiljeno nad ruski tank. Zgodilo se je to. #video
Ne spreglejte