Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 6. 2018,
9.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

17

Natisni članek

bel prah sumljiva pošiljka Državni zbor policija

Petek, 8. 6. 2018, 9.50

5 let, 10 mesecev

Beli prah na naslove znanih Slovencev. Pet oseb v karanteni. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,71

17

Slovenijo so dopoldne pretresle informacije o več poštnih pošiljkah z belim prahom. Najprej so poštno ovojnico prejeli v parlamentu. Nato sta kuverto s prahom in sporočilom na domači naslov prejela antropologinja Svetlana Slapšak in nekdanji poslanec Jerko Čehovin. Okoli 13. ure je pošiljko na službeni naslov prejela tudi novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl. Analize so pokazale, da snov ni nevarna za zdravje in življenje ljudi.

 

Okoli 9. ure so ljubljanske policiste obvestili o sumljivi poštni ovojnici z belim prahom. Posredovali so gasilci in policisti, ki so ukrepe izvedli v skladu s protokolom. Ena oseba, ki je bila v stiku s pošiljko, je bila v karanteni.

Fotogalerija
1 / 17

Sumljiva pošiljka tudi v nabiralnik znanstvenice

Z jutranjo pošto je "kuverto s sporočilcem in nekaj belega prahu" dobila tudi antropologinja Svetlana Slapšak. Tudi v tem primeru so policisti in druge službe izvedle vse predpisane aktivnosti.

Na podlagi prvih analiz neznane prašnate snovi v pošiljkah, ki so jih prejeli na dveh različnih naslovih v Ljubljani, je bilo ugotovljeno, da ta ni nevarna za zdravje in življenje ljudi, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

V karanteni tudi nekdanji politik

S sumljivo pošiljko so se dopoldne ukvarjali tudi postojnski policisti. Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin je okoli 10. ure na policijsko postajo Postojna prinesel kuverto. Iz nje se je v sobi za razgovore vsul bel prah. Policisti so prostor zapečatili, Čehovin pa je ostal v karanteni na policijski postaji, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Prah so odpeljali na analizo v Ljubljano, na podlagi prvih analiz neznane prašnate snovi v pošiljki pa so tam ugotovili, da snov ni nevarna za zdravje ljudi.

Preplah tudi na koprski televiziji

Policisti so bili nato okoli 13. ure obveščeni, da je sumljivo pošiljko prejela tudi ena od novinark medijske hiše v Kopru. Gre za priznano novinarko RTV Slovenija Eugenijo Carl.

Prostor s pošiljko je bil zapečaten, v karanteni so bile tri osebe. Analiza je pokazala, da snov v pošiljki ni bila nevarna.

So dogodki politično motivirani?

Današnje pošiljke belega prahu bi lahko bile odziv na stališča prejemnikov pisem. Slapšakova je namreč po nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah za televizijo Al Jazeera Balkans komentirala izide volitev. Janševo ustrahovanje volivcev pred begunci je primerjala z Goebbelsovo propagando. 

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Postojna in nekdanji poslanec Jankovićeve Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin je na družbenem omrežju Twitter prav tako ostro obsojal Janševo zmago.


V vse prej kot dobrih odnosih z Janezom Janšo je tudi novinarka nacionalne televizije Eugenija Carl. Janša ji mora zaradi žaljivega tvita plačati šest tisoč evrov odškodnine.

RTV Slovenija in Večer obsojata pošiljki z belih prahom

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in v uredništvu časnika Večer pošiljki z belim prahom, ki sta ju prejeli njuni sodelavki, ostro obsojajo. 

"Svobodno novinarstvo je eden izmed temeljev vsake demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo," so v skupni izjavi zapisali vodstvo RTVS, novinarji in uredniki informativnega programa Televizije Slovenija in zaposleni na RTVS. Opozorili so, da je v Sloveniji treba okrepiti kulturo javnega dialoga in za vsako ceno ohraniti neodvisnost in avtonomnost novinarskega dela.

Tudi v uredništvu Večera so zgroženi zaradi groženj kolumnistki Svetlani Slapšak, ki za Večer piše več let let in za katero so bili vedno ponosni, da je kot izjemna intelektualka njihova sodelavka.

Kot so poudarili, ostro obsojajo in zavračajo tudi ustrahovanje kritičnih ljudi, saj današnje pošiljke niso bile naslovljene zgolj na medijske ustvarjalce. "Temeljna odgovornost vseh nas je, da ne dopustimo, da Slovenija kot družba zdrsne proti coni somraka, kjer dobivajo grožnje in sovražni govor domovinsko pravico," so zapisali v uredništvu Večera.

"Dolžnost pristojnih organov je, da ljudi, ki na ta način ustrahujejo in grozijo, najdejo," so še opozorili pri časniku. Obsodbam sumljivih pošiljk se je pridružilo tudi Društvo novinarjev Slovenije.

Ne spreglejte