Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Romi

Petek, 31. 5. 2013, 13.23

8 let

V Dobruški vasi bodo probleme reševali v dialogu z Romi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na občini Škocjan je potekal sestanek glede zapleta, ki ga je povzročila namera občine, da na območju, kjer je nelegalno romsko naselje ob Dobruški vas začnejo graditi poslovno cono.

Hkrati pa bi rad lastnik svoje tamkajšnje zemljišče prodal. Zavzeli so se za dialog z Romi in poudarili, da je možnih več rešitev problema.

Rušenj in preseljevanj ni bilo predvidenih V Dobruški vasi niso bila doslej predvidena nikakršna kratkoročna rušenja ali preseljevanja, je po sestanku povedala državna sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta in opozorila, da so se predvsem dogovorili, da bodo v pogovore o urejanju omenjenega zemljišča obvezno vključili romsko skupnost in se hkrati zavzeli za pomiritev strasti.

Dogovorili so se še o nadaljevanju pogovorov in rednem medsebojnem obveščanju pri reševanju problema, ki ima "petdesetletno brado", je nadaljevala. Namreč ne občina in ne država nista v zadnjih petdeset letih storili nič, da bi se na navedenem območju kaj spremenilo, očitno pa so zadeve v Dobruški vasi šle tako daleč, da bo treba tam nekaj storiti, je dodala.

Po njenih besedah v naselju v Dobruški vasi še leto ali dve ne bo prišlo do sprememb, do takrat, ko se bodo začeli kakšni širši posegi glede nameravane graditve poslovno-industrijske cone, pa bodo druge zadeve oz. probleme rešili, je še povedala Vontova.

Kot je pojasnil škocjanski župan Jože Kapler, je služba za narodnosti oblikovala posebno ekipo, ki se bo sestala s predstavniki pristojnega ministrstva, skupaj z občino pa bodo vse predloge preučili in iskali možne rešitve. Projekt izgradnje poslovne cone bodo nadaljevali, pri tem pa bodo tri hiše, ki ga ovirajo, do zgraditve tamkajšnje čistilne naprave ostale nedotaknjene.

Za romske prebivalce nova stanovanja ali zemljišča V nadaljevanju projekta bosta občina in država za tamkajšnje romske prebivalce, ki živijo na občinskem zemljišču, skušali najti ustrezna stanovanja ali nova zemljišča. Dolgoročno pa bodo morali zaradi poslovne cone morda preseliti še eno romsko družino, je še povedal župan.

Ker je večji del oz. dober hektar zemljišča, na katerem stoji omenjeno naselje, v lasti novomeškega podjetja KZ Krka, se je sestanka udeležil tudi njen direktor Jure Vončina, ki je dejal, da upa, da se bo zadeva v prihodnjih mesecih premaknila z mesta. Poiskali bodo nenasilne rešitve in skušali omenjeno cono zgraditi v obliki, kot si jo želi občina, je nadaljeval.

Glede na to, da ima KZ Krka za omenjeno zemljišče, ki je glede na svoj položaj ob dolenjski avtocesti privlačno za naložbe, kupca, pa je Vončina še povedal, da bo moral ta počakati, saj ima ureditev tega zapleta prednost pred prodajo.

Današnjega sestanka se je udeležil tudi vodja službe za narodnosti Stanko Baluh, ki pa se glede omenjenih pogovorov ni želel odzvati.

Ne spreglejte