Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Torek,
7. 9. 2021,
14.27

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

74

Natisni članek

volitve LMŠ SD novinarji protest RTV Slovenija

Torek, 7. 9. 2021, 14.27

1 leto, 4 mesece

V čem se Eugenija Carl in Mojca Pašek Šetinc razlikujeta od Trohe?

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,22

74

protesti novinarjev, plakat Smrt janšizmu

Urednica Mojca Pašek Šetinc je po neuradnih informacijah iz televizije na sestanku novinarjev informativnega programa predlagala, naj aktiv novinarjev zahteva zamenjavo direktorja RTV Slovenija zaradi nedavnega vdora Ladislava Trohe in njegovih proticepilskih privržencev v prostore javne televizije. Aktiv novinarjev, pa tudi svet delavcev, na pogovoru je bila tudi Petra Bezjak Cirman, še razpravlja o tem, da bi predlagali razrešitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ker ni zaščitil novinarjev pred napadi aktivistov proti cepljenju. Predlog je sprožil veliko začudenje na RTV Slovenija. Šetinc Paškova je z novinarji pred petimi leti namreč povsem enako kot zdaj Trohovi protestniki vdrla na sejo programskega sveta RTVS, pridružili pa so se ji tudi levičarski aktivisti, ki so v stavbo prišli mimo varnostnikov.   

Takrat ta novinarka in urednica ni ravnala enako ter zahtevala odgovornosti vodstva in celo zamenjave direktorja, ker niso zaščitili programskega sveta pred njo samo, protestirajočimi novinarji in levičarskimi aktivisti, ki so se pretihotapili na vrh stavbe RTV Slovenija in se tam pridružili protestniškim novinarjem. Ker protesti novinarjev niso bili napovedani, si je bilo takrat brez sodelovanja z novinarji težko pojasniti vdor levih protestnikov v pravem trenutku v stavbo javne RTV.

Kakšnih ovadb ali organizacijskih ukrepov po tistem vdoru političnih aktivistov na sejo vrha RTVS ni bilo. Aktiv novinarjev se je odzval medlo in ni zahteval zamenjave vodstva javnega zavoda.

Aktivista sta med protestirajočimi uredniki in novinarji takrat razvila transparent Smrt janšizmu, svoboda narodu, ki se je množično natisnjen v zadnjem letu pojavil tudi na levičarskih politkolesarskih protestih, ki jih podpirajo stranke koalicije KUL. Predsednika največjih strank te skupine Marjan Šarec (LMŠ) in Tanja Fajon (SD) sta se teh protestov celo osebno udeležila. Oba sta bila v preteklosti tudi zaposlena na RTV Slovenija

Protesti novinarjev na RTVS in plakat Smrt Janšizmu | Foto: Peter Jančič Foto: Peter Jančič

Transparent na levi strani drži "vstajnik" Igor Bricelj (sivolasi mož v rumeni majici na posnetku), nekdanji policist v pokoju, ki je sodeloval že pri levičarskih protestih za odprte meje v Ljubljani, pozneje pa je taboril pred stavbo RTVS in grozil novinarju Jožetu Možini. Proti Briclju, ko je nadlegoval novinarja, in taboril pred stavbo RTVS podobno kot zadnje čase Troha, prejšnje vodstvo ni posebej ukrepalo. Več o teh zapletih si lahko preberete tukaj: PO POSREDOVANJU ZVEZE BORCEV ŠE GROŽNJE IGORJA BRICLJA JOŽETU MOŽINI 

Kritika ravnanja Andreja Graha Whatmougha je nenavadna, ker je generalni direktor prejšnji teden takoj ostro obsodil vdor nasprotnikov vladnih ukrepov za omejevanje epidemije v stavbo, napovedal pa je tudi kazenske postopke in spremembe v organizaciji RTVS, da se takšni dogodki ne bi več zgodili.

Da tudi v preteklosti takšni dogodki niso bili povsem neobičajni, kaže vdor političnih aktivistov na sejo programskega sveta z Mojco Pašek Šetinc, pa tudi Troha je težave v preteklosti povzročal tudi že v stavbi javne RTV, o čemer smo poročali na Siol.net.

rtv protest
Novice Troha na tleh RTV Slovenija: prepričeval urednico Janežič Ambrožičevo #video

Bolj levi del novinarjev je, tako je slišati, slabe volje, ker je Grah Whatmough čez poletje odstavil direktorico televizije Natalijo Gorščak. To je nastavil prejšnji direktor Igor Kadunc po odstopu prejšnje direktorice Ljerke Bizilj, ki pred tem dalj časa ni bila pripravljena sodelovati pri politični odstavitvi urednice informativnih programov Jadranke Rebernik pred prejšnjimi volitvami poslancev.

Na RTVS poteka spopad, kdo bo imel več vpliva pred volitvami, o čemer priča tudi prevzem nadzornega sveta, ki ga je izpeljal zastopnik SD Tanje Fajon Danilo Tomšič. Ta je takoj po nenavadnem prevzemu vodenja nadzornega sveta zahteval pojasnilo o odstavitvi Gorščakove.

 
Rončevič in Tomšič
Novice Puč SD na RTV Slovenija

Pred objavo članka smo iz Siola, da bi preverili neuradne informacije, prosili javno RTV preko službe, ki jo za to imajo, za pojasnila. Vprašanja, ki smo jim jih poslali, so bila takšna:

"Ali drži, da je novinarka in urednica Mojca Pašek Šetinc od Aktiva novinarjev TV Slovenija zahtevala, da programski svet RTV Slovenija pozove k razpravi o ravnanju vodstva RTV v primeru vdora anticepilcev v prostore RTV Slovenija?

Če da, ali bo Aktiv novinarjev TV Slovenija zahteval razpravo o tej temi na programskem svetu?

Prosim vas, če nam lahko na vprašanja odgovorite čim prej, ko bo mogoče."

Odgovor, ki smo ga prejeli, je bil takšen:

"Spoštovani,

Posredujemo vam odgovor IO Aktiva novinarjev IP TV Slovenija:

»Ne, nismo sprejeli nikakršnega sklepa.«

Lep pozdrav,

Služba za komuniciranje RTV Slovenija"

 

 

 

Ne spreglejte