Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 5. 2018,
15.56

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Natisni članek

policija Novo mesto migranti tujci meja

Sreda, 9. 5. 2018, 15.56

5 let, 11 mesecev

V Beli krajini aprila več nezakonitih prehodov meje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

2

Slovenska policija od oktobra opaža neprestano rast nezakonitega prehajanja meje s Hrvaško. Aprila je bilo najbolj obremenjeno območje ob Rosalnicah pri Metliki, kjer so zaznali močno povečanje. Stanje je sicer obvladljivo, policija pa naj bi svoje vrste ob meji v poletnih mesecih okrepila tudi z vpoklicem rezervistov.

Video: Planet TV


Vodja sektorja mejne policije Generalne policijske uprave v Ljubljani Melita Močnik je v današnji izjavi za javnost v Rosalnicah kot značilnost zadnje okrepitve navedla spremembo državljanstev obravnavanih ilegalnih migrantov.

V prvem migracijskem množičnem valu so namreč obravnavali predvsem Sirce, zdaj pa se srečujejo predvsem z Alžirci, Maročani, Tunizijci in Pakistanci. Migranti sicer skoraj v vsaki vstopni državi na svoji poti zaprosijo za mednarodno zaščito, to nato zapustijo in nadaljujejo pot proti Zahodu.

Če se bo zadeva stopnjevala, bodo ob letošnji turistični sezoni v policiji zelo verjetno znova vpoklicali rezerviste. | Foto: STA , Če se bo zadeva stopnjevala, bodo ob letošnji turistični sezoni v policiji zelo verjetno znova vpoklicali rezerviste. Foto: STA , Vpoklic rezervistov v primeru večjega števila migrantov poleti

Stanje na slovenski južni meji je Močnikova opisala kot obvladljivo in hkrati opozorila, da je potencial na t. i. balkanski migrantski poti do Slovenije precej velik. Vse od Grčije gre za od 50 tisoč do 60 tisoč ljudi, policija pa glede na ugodne vremenske razmere pričakuje, da se bo pritisk migrantov v poletnih mesecih okrepil.

Močnikova je omenjeni vpoklic rezervistov za obvladovanje stanja ob meji označila za možnost, podobno kot v času lanske turistične sezone.

Od letos vzdolž meje 107 novih policistov

Slovenska policija je sicer stalno in dnevno v stikih s hrvaškimi kolegi na državni in regionalni ravni. Preprečevanje nezakonitega priseljevanja je za slovensko policijo "absolutna prioriteta", kar pomeni, "da bi tudi znotraj policije, če bi to potrebovali, morali poskrbeti še za dodatne sile".

Sicer pa se bo policiji po končanem šolanju letos pridružilo 107 novih policistov, ki bodo med drugim razporejeni vzdolž meje. Policija ob morebitni skokoviti rasti pritiska na južno mejo ne zanemarja možnosti, da bi zaprosili za mednarodno pomoč, je še dejala Močnikova.

Na območju Novega mesta letos 509 tujcev

Vodja oddelka za državno mejo in tujce PU Novo mesto Anton Štubljar je navedel, da so na njihovem območju letos obravnavali 509 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. V enakem lanskem obdobju so obravnavali 62 tovrstnih prestopkov, vendar ne v Beli krajini, ampak v Posavju.

Samo v Beli krajini so letos obravnavali 462 nezakonitih prehodov, v primerljivem lanskem obdobju teh niso zaznali. Na območju policijske postaje Črnomelj je bilo letos teh 293, na območju metliške pa 169, je povedal Anton Štubljar. | Foto: STA , Samo v Beli krajini so letos obravnavali 462 nezakonitih prehodov, v primerljivem lanskem obdobju teh niso zaznali. Na območju policijske postaje Črnomelj je bilo letos teh 293, na območju metliške pa 169, je povedal Anton Štubljar. Foto: STA ,

Pri nezakonitem prečkanju Kolpe je utonilo šest ljudi, štirje na slovenski in dva na hrvaški strani reke. Nezakoniti migranti domačinov sicer ne ogrožajo. Kljub temu jih policija poziva, naj tujcev ne spuščajo v svoje domove in naj se jim ne približujejo. O njihovem pojavu naj policijo obvestijo na telefonsko številko 113, je še opozoril Štubljar.

Ne spreglejte