SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V 30 letih se je število diabetikov v svetu podvojilo

2

termometer

Število odraslih sladkornih bolnikov v svetu se je od leta 1980 podvojilo, saj danes s to boleznijo živi že okoli 350 milijonov ljudi, je razkrila britanska znanstvena revija The Lancet.

Pred 30 leti je imelo sladkorno bolezen 153 milijonov odraslih oseb, po podatkih iz leta 2008 pa se je to število povečalo na 347 milijonov. To so pokazale raziskave, ki so jih na vzorcu 2,7 milijona ljudi, starejših od 25 let, izvedli znanstveniki z londonskega Imperial College in ameriškega Harvarda.

Letno zaradi posledic umre okoli 3 milijone ljudi

Hujše oblike diabetesa lahko pri bolnikih povzročijo različna srčna obolenja, kap in bolezni ledvic, vplivajo na živčni sistem in celo vodijo v slepoto. Po ugotovitvah znanstvenikov zaradi posledic te bolezni letno v svetu umre okoli tri milijone ljudi.

Število bolnikov se je povečalo v pacifiških državah

Raziskave so tudi pokazale, da je sladkorna bolezen razširjena po vsem svetu, število bolnikov pa se je še posebej povečalo v pacifiških državah, manj pa v državah Zahodne Evrope. Na Marshallovih otokih na primer za to boleznijo trpi kar vsaka tretja ženska in vsak četrti moški.

Poglavitna vzroka za naraščanje števila diabetikov sta sicer podaljševanje povprečne življenjske dobe in naraščanje telesne teže, še posebej pri ženskah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin