SiolNET. Novice Slovenija
0,79

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ustavno sodišče razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije

0,79

termometer

ustavno sodišče
Presojo je na ustavnem sodišču zahteval varuh človekovih pravic. Foto: STA

Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije glede uporabe tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic pri opravljanju policijskih nalog, in sicer zaradi neskladja s pravico do varstva osebnih podatkov po 38. členu Ustave RS. Presojo je na ustavnem sodišču zahteval varuh človekovih pravic.

AVP varno v poletje Avtomoto Varnost na cestah slabša: policija bo okrepila nadzor #foto

Ustavno sodišče je razveljavilo četrti odstavek 113. člena zakona, ki določa, da smejo policisti zaradi ugotavljanja pogojev za udeležbo voznika in vozila v cestnem prometu ter iskanja oseb in predmetov uporabljati tudi tehnična sredstva za optično prepoznavo registrskih tablic.

Način, ki ne omogoča množičnega nadzora in obrazne prepoznave

Po mnenju ustavnega sodišča je omenjena določba v neskladju z drugim odstavkom 38. člena ustave, v skladu s katerim mora obstajati zakonska podlaga za vsako dejanje, ki se izvaja v zvezi z osebnimi podatki. To pomeni za vsak korak obdelave, tako za samo zbiranje podatkov kot tudi za njihovo hrambo, dostop do njih, njihovo posredovanje, analiziranje, primerjanje in vse druge korake obdelave, ki jih ukrep predvideva.

Kot opozarja ustavno sodišče, ukrep samodejnega preverjanja registrskih tablic vključuje zbiranje podatkov in nato njihovo preverjanje z drugimi evidencami osebnih podatkov. Oba koraka pa pomenita samostojen poseg in terjata samostojno zakonsko razdelano ureditev obdelave osebnih podatkov.

Ker izpodbijana določba ne določa, vlada pa tudi ni ponudila prepričljive razlage, da bi iz drugih določb zakona izhajalo, da se zbrani podatki o registrski tablici lahko nadalje obdelujejo s samodejnim (avtomatiziranim) primerjanjem z drugimi evidencami osebnih podatkov, je ureditev že zaradi tega neskladna z zahtevo iz drugega odstavka 38. člena ustave, je presodilo ustavno sodišče.

Policija in ministrstvo bosta upoštevala odločbo ustavnega sodišča, so popoldne sporočili z notranjega ministrstva. Policija in ministrstvo bosta upoštevala odločbo ustavnega sodišča, so popoldne sporočili z notranjega ministrstva. Foto: Siol.net

Zato tudi ni presojalo drugih protiustavnosti, ki obstajajo po oceni varuha. Ta izpodbijani ukrep ocenjuje kot nesorazmeren in meni, da takšna ureditev omogoča množični nadzor.

Ustavno sodišče je sicer razveljavilo tudi 32. točko drugega odstavka 123. člena, 32. točko 125. člena in dvaindvajseto alinejo prvega odstavka 128. člena zakona, ki so neposredno povezane z izpodbijano določbo in nimajo samostojnega pomena. Ker iz pojasnil vlade izhaja, da policija ukrepa v praksi ne izvaja, pa sodišče ni odločalo tudi o morebitnem izbrisu podatkov, ki bi bili na podlagi protiustavnih zakonskih določil shranjeni.

O preostalem delu zahteve varuha bo ustavno sodišče odločalo posebej. Varuh je namreč zahtevo za oceno ustavnosti vložil tudi zaradi določb o letalskih potnikih in o uporabi brezpilotnikov.

radar Avtomoto Poglejte, kje v Ljubljani bosta stala dva nova radarja

Policija in ministrstvo bosta upoštevala odločbo ustavnega sodišča

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin je dejal, da bosta policija in ministrstvo tako kot zdaj upoštevala odločbo ustavnega sodišča. Ukrep so do zdaj izvajali pilotsko, tako zbrane podatke pa bodo zagotovo izbrisali, je dejal.

Je pa ob tem Čurin izpostavil, da ukrep avtomatske prepoznave registrskih tablic pripomore k varnosti v cestnem prometu in da se je z vidika policije izkazal kot učinkovit, ko gre na primer za neregistrirana vozila v prometu. Ministrstvo in policija bosta zato po njegovih besedah preučila možnost, kako bi ta ukrep uzakonili na drugačen način.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin