Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
12. 11. 2014,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NLB Rok Praprotnik

Sreda, 12. 11. 2014, 8.42

8 let

Uslužbencem NLB do 50 tisoč evrov nagrade, če ovadijo sodelavca

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Višina nagrade je odvisna od tega, kako veliko škodo so s prijavo preprečili. Svojevrstne nagrade, in sicer v obliki milejših sankcij, ponujajo v NLB tudi samoprijaviteljem.

Do 50 tisoč evrov znaša nagrada, ki si jo lahko prislužijo uslužbenci NLB, če centru za skladnost poslovanja, ki ga vodi Rok Praprotnik, prijavijo domnevno škodljivo ravnanje svojih kolegov. Višina je odvisna od tega, kako veliko škodo so s prijavo preprečili, v Dnevniku pišeta Katja Svenšek in Vesna Vuković.

NLB pri nagrajevanju prijaviteljev osamljena V NLB na vprašanja v zvezi s prijavljanjem škodljivih praks niso odgovorili. Koliko namenskih sredstev za tovrstne dodatke k plačam imajo v banki na leto na voljo, tako ni znano, so pa pri takšnem nagrajevanju vsaj v primerjavi z drugimi največjimi bankami osamljeni. Nova KBM, Abanka in Unicredit banka imajo vse vzpostavljene politike in pravilnike za prijavljanje sumov in preiskovanje nedovoljenih ravnanj, a prav nobena ne spodbuja prijavljanja sodelavcev z nagrajevanjem.

V Abanki, kjer imajo vzpostavljen formaliziran sistem prijave in raziskave prevar ali sumov prevar, so prijave anonimne, v Novi KBM pa pravijo, da so postopki skladni z usmeritvami Evropske centralne banke. "Za prijavljanje sumov nedovoljenih ravnanj zaposlenih ne nagrajujemo oziroma finančno stimuliramo," so dodali. "Sistem zagotavlja varstvo prijavitelja in omogoča anonimnost, pri čemer pa v skladu z mednarodnimi smernicami in principi upravljanja konfliktov interesov ne vključuje finančnega nagrajevanja prijaviteljev," pa pravijo v Unicredit banki.

Številni naj bi že iskali nova delovna mesta V NLB v primerjavi z drugimi bankami ne spodbujajo anonimnih prijav, prav nasprotno. Možnosti anonimnih prijav lahko zaposleni v NLB uporabijo le izjemoma, da spodbujajo prav nasprotno ravnanje, pa jasno kaže tudi nagrajevanje, saj anonimneža seveda ni mogoče nagraditi. Svojevrstne nagrade, in sicer v obliki milejših sankcij, ponujajo v NLB tudi samoprijaviteljem.

Pogoj je, da prehitijo ovaditelja, če jim to ne uspe, pa si lahko še vedno pomagajo tako, da bistveno pripomorejo k razjasnitvi dejanskega stanja, kar nekateri razumejo kot dodaten poziv k ovaduštvu. Še najbolje koga, ki je ali je bil na višjem položaju. Številni uslužbenci NLB naj bi si zaradi klime, ki jo povzročajo nove prakse v banki, iskali nova, tudi slabše plačana delovna mesta.

Ne spreglejte