Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
11.36

Osveženo pred

45 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87
Evropska komisija Ursula von der Leyen poplave Črna na Koroškem

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 11.36

45 minut

Ursula von der Leyen znova v Črni na Koroškem: Upanje se je vrnilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,87

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes obiskala v lanski ujmi močno prizadeto Črno na Koroškem. Kot je ob tem dejala, je zanjo obisk zelo čustven, vidi pa, da se je upanje vrnilo v Črno. Premier Robert Golob se je ob obisku vodstvu občine zahvalil za ogromno opravljenega dela, Črnjanom pa, da so se postavili na noge.

Predsednica Evropske komisije, ki je Črno na Koroškem lani obiskala le nekaj dni po katastrofalnih poplavah, je povedala, da se še jasno spominja lanskega opustošenja po poplavah, hkrati pa tudi izjemne solidarnosti ljudi, ki ji je bila priča.

Z današnjim obiskom je, kot je dodala, ponovno potrdila, kar je povedala tudi lani, da Evropa Črni in vsem prizadetim stoji ob strani. Tako je EU že lani sprostila sto milijonov evrov predplačila Sloveniji iz evropskega solidarnostnega sklada, prejšnji teden pa je Evropska komisija predlagala še dodatnih 328 milijonov evrov pomoči Sloveniji. Sredstva so po njenih besedah namenjena predvsem za obnovo infrastrukture. Slovenija jih mora porabiti v letu in pol od odobritve.

V zvezi s pridobivanjem sredstev iz solidarnostnega sklada se je von der Leyen zahvalila premierju Golobu za "odlično sodelovanje", saj je to po njenih besedah potrebno za učinkovito porabo sredstev. Ob tem je pohvalila tudi delo slovenske administracije. | Foto: STA V zvezi s pridobivanjem sredstev iz solidarnostnega sklada se je von der Leyen zahvalila premierju Golobu za "odlično sodelovanje", saj je to po njenih besedah potrebno za učinkovito porabo sredstev. Ob tem je pohvalila tudi delo slovenske administracije. Foto: STA

Glede učinkovitosti porabe sredstev sklada pa je dejala, da imajo strokovnjake, ki to preverjajo, ob koncu pa pričakujejo tudi poročilo. Ocenila je, da gre za zaupanja vreden sistem, ki zagotavlja, da dosegajo učinke, ki jih želijo in za katere delajo.

Premier Golob, ki je spomnil na hiter odziv tako države kot EU po ujmi avgusta lani, je v izjavi medijem še dejal, da so se lahko ob današnjem obisku v živo prepričali, kako je bil ta denar porabljen. "Včasih si vsi želimo, da bi sanacija tekla hitreje. Žal je včasih tako, da denar niti ni največja ovira. Sredstva so zagotovljena," je dejal premier.

Danes je namreč največji izziv s pripravo ustreznih dokumentov, da obnova lahko steče na obljubljeni način, tako da bo zgrajena infrastruktura odpornejša od prejšnje. "Želim si, da Črna postane res pozitiven zgled za celo Slovenijo, ne samo v prvem odzivu, ampak tudi v tem, kako jo bomo skupaj obnovili, skupaj naredili bolj odporno in tudi vrnili vanjo ne samo upanja, ampak predvsem svetlo prihodnost," je dodal premier.

Ponovnega obiska predsednice Evropske komisije in predsednika slovenske vlade je bila vesela županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. "To kaže na dejstvo, da nas res niso pozabili, in hvaležni smo za to, da spremljajo dela tukaj, za katera sicer želimo, da potekajo malo hitreje," je dejala županja. Izrazila je upanje, da bo na voljo dovolj denarja za popolno obnovo po lanski ujmi, ki si jo v Črni želijo uresničiti v dveh letih.

Današnji obisk je opisala kot prisrčen. "Vidi se, da čutijo z nami, in želimo si, da solidarnost Evrope postane vrednota nas vseh," je sklenila županja. Želi si, da bi takšni obiski postali tradicionalni. | Foto: STA Današnji obisk je opisala kot prisrčen. "Vidi se, da čutijo z nami, in želimo si, da solidarnost Evrope postane vrednota nas vseh," je sklenila županja. Želi si, da bi takšni obiski postali tradicionalni. Foto: STA

Županja si je z gostoma ogledala razstavo fotografij o posledicah opustošenja ujme avgusta 2023 in se z njima sprehodila skozi Črno, kjer so poklepetali z nekaterimi domačini in si ogledali rekonstrukcijo cestnega odseka, ki je bil obnovljen s sredstvi solidarnostnega sklada. Ob današnjem prvem šolskem dnevu so pozdravili tudi učence tamkajšnje osnovne šole.

Evropska komisija je Sloveniji za odpravo posledic lanske ujme namenila nepovratna sredstva iz solidarnostnega sklada EU. Ta teden je komisija za Slovenijo predlagala izplačilo v skupni višini 428,4 milijona evrov, kjer je upoštevano tudi predplačilo sto milijonov evrov, ki ga je Komisija Sloveniji odobrila novembra lani in ga je Slovenija že prejela.
Kamnik leto po poplavah
Novice Sloveniji iz solidarnostnega sklada EU še 328 milijonov evrov za popoplavno obnovo
Ne spreglejte