Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2023,
11.56

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

Natisni članek

politične stranke parlamentarna komisija Uroš Urbanija

Sreda, 4. 10. 2023, 11.56

6 mesecev, 4 tedne

Urbaniji bo vabilo na pričanje moral izročiti detektiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07
Uroš Urbanija | Nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija tokrat ni prevzel niti vabila na pričanje pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank. | Foto Ana Kovač

Nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija tokrat ni prevzel niti vabila na pričanje pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank.

Foto: Ana Kovač

Danes bi moral pred parlamentarno komisijo, ki jo vodi poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, pričati nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, a po neuradnih informacijah vabila na sejo ni prevzel. Naslednje vabilo mu bo po naših informacijah izročil detektiv.

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, bi morala nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo zaslišati že aprila letos, a je bila seja na pobudo predsednice komisije Mojce Šetinc Pašek nato dvakrat preložena, sprva na maj, kasneje pa na september.

Zoran Mojškerc, SDS
Novice KPK sumljiv primer poslanca SDS Mojškerca predaja policiji

Urbanija se je na družbenem omrežju X takrat norčeval, da Mojca Šetinc Pašek očitno nima časa, ker je njena prioriteta državni udar na RTV Slovenija.

Ko je sredi septembra že kazalo, da se bo Urbanija zaslišanja udeležil, je prisotnost tik pred zdajci odpovedal, ker naj bi imel druge obveznosti. Komisijo v njegovem primeru po besedah predsednice Mojce Šetinc Pašek zanimajo pojasnila o uredbi, s katero je vladni urad za komuniciranje ministrstvom naročil promocijo "nekih zadev".

Mojca Šetinc Pašek
Novice Mojca Šetinc Pašek: Naši sumi se potrjujejo

Urbanija vabila na današnjo sejo sploh ni prevzel, zato mu bo preiskovalna komisija, kot smo izvedeli neuradno, podobno kot v še nekaterih primerih v preteklosti, ko so v komisiji presodili, da se priče izogibajo zaslišanju, vabilo izročila prek detektiva.  

V skrajnem primeru bi lahko člani komisije sprejeli tudi sklep, da bodo od sodišča zahtevali odlok o prisilni privedbi Urbanije, podobno, kot so to na primer leta 2010 naredili v parlamentarni komisiji, ki je preiskovala gradbene posle in je želela zaslišati Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana.

Mestni svet
Novice Domnevno fiktivnih izobraževanj podjetja poslanca SDS se nihče ne spomni

O razlogih za neudeležbo na seji preiskovalne komisije smo se pozanimali tudi pri Urošu Urbaniji. Sporočil nam je, da prvič sliši za vabilo na preiskovalno komisijo, sploh pa idejo, da bi ga moral kje prevzeti. "Edino vabilo, ki ga imam, mi je poslala poslanka Tamara Vonta za petek. In takrat bom seveda prišel," nam je napisal.

V petek bo parlamentarni odbor za kulturo, ki ga vodi Vonta, na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o domnevni "čistki in vladnem prevzemu RTV Slovenija pod krinko depolitizacije".

Ne spreglejte