SiolNET. Novice Slovenija
0,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upravno sodišče: Pri gradnji mariborskega UKC ni bilo kartelnega dogovarjanja

0,23

termometer

 | Foto: Bobo
Foto: Bobo

Upravno sodišče je razveljavilo odločbo agencije za varstvo konkurence, s katero je ta ugotovila, da so podjetja GH Holding, Tames in Begrad pri prijavah na razpis za gradnjo mariborskega urgentnega centra omejevala konkurenco.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je leta 2015 ugotovila, da so podjetja GH Holding, Tames in Begrad sklenila omejevalne sporazume in tako "preprečevala, omejevala ali izkrivljala konkurenco" pri razpisu za gradnjo mariborskega UKC.

Zakonsko zagrožena kazen za očitane kršitve pravil konkurence znaša do 10 odstotkov letnih prihodkov družbe, sum kartelnega dogovarjanja pa je agenciji prijavil takratni minister za zdravje Tomaž Gantar.

Odločba AVK razveljavljena

Podjetje GH Holding se je zoper odločbo AVK pritožilo, upravno sodišče pa je tožbi ugodilo in odločbo AVK razveljavilo. Presodilo je, da agencija ni imela zanesljive podlage za svoje sklepanje o prikrojeni ponudbi udeležnih podjetij in ni dokazala, da gre za nedovoljeno ravnanje, prepovedano že glede na cilj. AVK po mnenju sodišča ni dosegel zahtevanega dokaznega standarda, sodišče pa je še ugotovilo, da odločbe agencije v nekaterih delih ni mogoče preizkusiti.

"Primerno je, da se ob tako odmevni odločitvi vprašamo o nesorazmerno nizkem dokaznem standardu odločitev AVK in njenem vplivu na naš trg ter gospodarske družbe," je sodbo komentirala odvetnica podjetja GH Holding Vesna Cukrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin