Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
13.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rebalans

Četrtek, 23. 6. 2011, 13.24

7 let, 12 mesecev

Upravni odbor ZZZS potrdil 15,6 milijona evrov težak rebalans

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je sprejel osnutek rebalansa finančnega načrta zavoda za letošnje leto.

Rebalans je težak 15,6 milijona evrov, ukrepi pa se nanašajo predvsem na prenos dela financiranja določenih zdravstvenih storitev na prostovoljno zavarovanje ter nižanje sredstev za dežurno službo. Z rebalansom letos prihraniti šest milijonov evrov Kot je dejala predsednica odbora Tatjana Čerin, nameravajo na zavodu z rebalansom letos prihraniti šest milijonov evrov, in sicer s prenosom dela financiranja nenujnih reševalnih prevozov, zdraviliškega zdravljenja, ki ni nadaljevanje bolnišničnega, zobne protetike za odrasle in zdravil ter živil z vmesne liste na prostovoljne zdravstvene zavarovalnice. Na letni ravni bi prihranili 25,8 milijona evrov Za te storitve oz. produkte zdravstvena blagajna zdaj plačuje deset odstotkov stroška, 90 odstotkov pa dopolnilno zavarovanje, po novem pa naj bi plačevala en odstotek, ostalo pa bi se financiralo iz dopolnilnega zavarovanja. Ta ukrep je sicer načrtovan tudi za prihodnje leto, s čimer bi ZZZS na letni ravni prihranila 25,8 milijona evrov.

V rebalansu je predvideno tudi znižanje vkalkuliranih sredstev za financiranje stroškov dežurne službe, in sicer za akutno bolnišnično obravnavo (sekundarna raven) 5,3 milijone evrov, na primarni ravni pa 3,2 milijona. Ta ukrep sicer finančno sledi noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter pravilniku o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva. Oba akta sta začela veljati v začetku letošnjega leta, vendar pa še nista bila upoštevana v finančnem načrtu zavoda.

Privarčevati še 1,1 mio evrov za delo strokovne službe Poleg tega namerava ZZZS letos privarčevati še 1,1 milijona evrov za delo strokovne službe.

Rebalans finančnega načrta mora potrditi tudi skupščina zavoda, ta bo predvidoma zasedala 11. julija, nato pa še vlada. Tako naj bi zavod ob koncu leta beležil 18,8 milijona evrov odhodkov nad prihodki, kar pa nameravajo pokriti iz lastnih virov - prostih sredstev, ki jih je imel zavod na računu ob koncu preteklega leta.

Ne spreglejte