Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2023,
11.16

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

proračun rebalans volitve Radenci Roman Leljak

Četrtek, 9. 11. 2023, 11.16

5 mesecev, 2 tedna

V Radencih bodo predčasno odšli na volišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Roman Leljak | Župan Občine Radenci Roman Leljak | Foto STA

Župan Občine Radenci Roman Leljak

Foto: STA

V Radencih je na sredini seji občinskega sveta odstopilo devet od 16 članov občinskega sveta, večinoma iz vladajoče koalicije. Med njimi je tudi podžupan Miran Jelen. Kot je pojasnil za STA, so se za ta korak odločili, ker se v dozdajšnjem razmerju moči ni dalo ničesar narediti. Januarja bodo tako v Radencih nove volitve članov občinskega sveta.

Župan Radencev Roman Leljak je potrdil, da je prejel devet odstopnih izjav. Ob tem je v zapisu na Facebooku še napovedal, da jih bo v osmih dneh predal občinski volilni komisiji, ki bo začela postopek v skladu z veljavno zakonodajo.

"Sledijo predčasne volitve občinskih svetnikov v občinski svet, ki bodo izvedene v skladu z zakonodajo in predpisanimi roki. V tem času se bomo potrudili, da bo delo na občini potekalo nemoteno in bo izvedba nujnih del zagotovljena, kljub finančnim omejitvam zaradi nepotrjenega rebalansa na zadnji redni seji občinskega sveta. V teh dneh vas bomo o vseh podrobnostih obvestili z dopisom, ki bo poslan občankam in občanom v vsa gospodinjstva," je sporočil Leljak.

Zapletlo se je pri rebalansu proračuna

Na dnevnem redu omenjene seje občinskega sveta je bil namreč tudi rebalans proračuna v prvem branju, v katerem je med drugim postavka za sredstva, ki naj bi jih občina Radenci dobila iz državnega proračuna za pomoč po avgustovskih poplavah.

Iz občinskega sveta so izstopili Miran Jelen, Mojca Smolko, Franjo Mulec, Darjan Meglič, Tina Zver in Mihael Klobasa z županove liste, Franc Himelrajh iz SDS, Dominik Petek iz Nove Slovenije ter Janez Konrad iz opozicijskega Gibanja Svoboda.

Obstaja možnost, da odstopi tudi župan

Jelen je ob tem za STA povedal, da se na občini v dozdajšnjem razmerju moči "osem proti osem" ni dalo ničesar narediti, češ da je bila osmerica opozicijskih svetnikov "vedno proti vsemu".

Roman Leljak
Novice Stanovanje za Leljakove starše: je v ozadju korupcija?

V primeru zmage na novih volitvah si v županovi listi obetajo, da bodo lahko normalno delali. "Če pa nas ne bo devet, da bodo oni zmagali, bo po vsej verjetnosti odstopil tudi župan," je povedal Jelen.

Neformalni vodja opozicije, Bogdan Lesjak iz Gibanja Svoboda, je za STA izrazil zadovoljstvo, ker bodo potekale nove volitve. V tem vidi priložnost, da se občani odločijo, kaj je zanje najboljše. "Predvsem tisti, ki so bili v volilnem času na neki način zavedeni," je dodal.

Roman Leljak
Novice Leljak pod drobnogledom policistov: "Vaja je bila izvedena v skladu s postopkom"
Roman Leljak
Novice Volilna komisija: Leljak ni kršil volilne zakonodaje
Ne spreglejte