Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 4. 2012,
10.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mobilnost avtomobil

Ponedeljek, 9. 4. 2012, 10.04

7 let, 12 mesecev

Upokojenci bodo lahko preverili svojo mobilnost v cestnem prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Javna agencija RS za varnost prometa skupaj z zvezo društev upokojencev organizira preventivne dogodke za večjo varnost in mobilnost starejših voznikov v cestnem prometu.

Delavnice, kjer bodo upokojenci lahko preverili znanje o cestno prometnih predpisih, bodo potekale 12. in 13. aprila v vseh večjih slovenskih mestih.

Starejši naj bodo čim dalje in samostojno mobilni ter hkrati tudi varni V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno starejšim zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si v Javni agenciji RS za varnost prometa z različnimi ukrepi prizadevajo, da bi bili starejši čim dlje in samostojno mobilni ter obenem tudi varni, so zapisali na agenciji. Pojasnjujejo, da se kot starejšega voznika obravnava vsakega voznika, starejšega od 65 let. Posebnih starostnih omejitev zakonodaja ne prinaša, tako varnost vožnje temelji predvsem na odgovornosti voznika.

Znanje o cestno prometnih predpisih bodo lahko preverili teoretično in praktično Vesna Marinko iz agencije za varnost prometa je povedala, da se bodo lahko upokojenci v okviru akcije brezplačno preizkusili v teoretičnem preverjanju znanja o cestno prometnih predpisih. Tisti, ki bodo želeli pa se bodo lahko udeležili tudi praktične vožnje z inštruktorji iz avtošol.

Starost sama po sebi ni tista, ki predstavlja večje tveganje za prometno nesrečo Zaradi starosti in zdravstvenih težav se običajno zmanjšajo vozniške zmožnosti in sposobnosti, vendar ni le starost sama po sebi tista, ki predstavlja večje tveganje za prometno nesrečo. Bolj verjetno se tukaj kaže vpliv funkcionalne oviranosti, povezane z zdravstvenim stanjem posameznika ali zdravil, ki jih uživajo starejši.

Daljša delovna doba pomeni tudi daljše obdobje nujne aktivne udeležbe v prometu S podaljševanjem delovne dobe se podaljšuje tudi obdobje nujne aktivne udeležbe v prometu. Hkrati s staranjem prebivalstva narašča število starejših voznikov. Zaradi prometne varnosti je zato potrebno spodbuditi razvoj in izvajanje posebnih programov usposabljanja, ki bi starejšim voznikom omogočili lažjo integracijo v sodobni promet ter hkrati izboljšali samo varno vožnjo navedene populacije, opozarjajo organizatorji.

Velik interes upokojencev Drago Seme iz zveze društev upokojencev pa je ob tem povedal, da je tudi interes samih upokojencev za tovrstne akcije velik, saj so s podobno akcijo lani v Šaleški dolini pritegnili okrog osemsto ljudi. Pobuda za akcije prihaja s strani upokojencev, saj želijo preveriti katere napake delajo v prometu. Seme je prepričan, da bo udeležba akcije tudi tokrat velika.

Ne spreglejte