Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2011,
17.54

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Lukšič Tone Vogrinec

Torek, 22. 3. 2011, 17.54

5 let, 7 mesecev

Univerzijada zakoličena pri 45 milijonih evrih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Organizacijski odbor zimske univerzijade 2013 je na seji soglasno sprejel načrt investicij, ki jih potrebujejo za izvedbo tega projekta.

Njihova vrednost znaša 45 milijonov evrov, od tega naj bi 30 odstotkov zagotovila država, ostalo pa občine, sponzorji in zasebni kapital.

Investicijski načrt sprejeli soglasno Po besedah predsednika organizacijskega odbora Toneta Vogrinca je bil storjen "velik korak naprej" v pripravah na univerzijado, saj je bil investicijski načrt sprejet soglasno. Z njim se je torej strinjal tudi predstavnik ministrstva za šolstvo in šport, podporo pa naj bi pred sejo izrazil tudi sam minister Igor Lukšič, ki se je mudil na obisku na mariborski občini, zaradi protikorupcijskih pravil pa ni več član organizacijskega odbora.

Objekti namenjeni tudi študentom in domačinom "To je to, kar potrebujemo," je poudaril Vogrinec in izrazil upanje, da bodo vlada in občine zagotovile potrebni denar. Pojasnil je, da bodo načrtovani objekti služili ne le za potrebe univerzijade, ampak jih bodo lahko uporabljali tudi študentje, turisti in domačini. "Razvojno je to ena od možnosti, da Maribor in okolica napredujeta na področju turizma," je menil.

"Gre za gradbeno manj zahtevne projekte" Vse načrtovane investicije je po ocenah Vogrinca mogoče uresničiti, če bo finančna konstrukcija potrjena v roku dveh mesecev. Mariborski podžupan Milan Mikl je dodal, da gre za gradbeno manj zahtevne projekte, za katere ni potrebno veliko časa.

Skupno naj bi torej univerzijada stala 45 milijonov evrov, od tega je 37 milijonov evrov predvidenih za investicije v Mariboru, Rušah in na Rogli, osem milijonov evrov pa za organizacijo prireditve.

V občinskem proračunu zagotovljenega še niti evra V Mariboru je predvidena ureditev prizidka k Ledni dvorani s še eno ledeno površino za hokej ter tekaškega poligona v Radvanju, kjer bo tudi biatlon. Prav tako naj bi uredili drsališče v Radvanju, smučarski poligon Jonatan, cevovod za zasneževanje prog in ledeno površino za curling v obstoječi dvorani Lukna. Skupno bi to Mestno občino Maribor stalo 23 milijonov evrov, s tem da v proračunu zaenkrat še nima zagotovljenega v ta namen niti evra.

Na Rogli se predvideva ureditev tekaškega poligona in površine za tekmovanja v deskanju v skupni vrednosti dva milijona evrov, v Rušah pa izgradnja smučarske proge Pisker 1 za 12.000 evrov. Prav slednja je najbolj pod vprašanjem, saj ruška občina nima denarja niti za gradbeno dovoljenje, ki je pogoj za kandidiranje na razpisih za sredstva.

Vogrinec: Stroške še lahko znižamo Vogrinec kljub vsemu ostaja optimist in pravi, da so za razvoj potrebna vlaganja. Kot je dejal, ostaja še nekaj prostora za znižanje stroškov, vsekakor pa se mu zdi vzpodbudno, da je na današnjem sestanku dobil vtis, da je univerzijada res nacionalni projekt.

Ne spreglejte