SiolNET. Novice Slovenija
0,74

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl nekdanji avstrijski podkancler, ki je veljal za prijatelja Slovenije

0,74

termometer

Erhard Busek | Erhard Busek se je zavzemal za članstvo Slovenije in Hrvaške v EU ter za večjo vlogo unije na Zahodnem Balkanu. V okviru svojega delovanja je tudi večkrat obiskal Slovenijo. | Foto: STA
Erhard Busek se je zavzemal za članstvo Slovenije in Hrvaške v EU ter za večjo vlogo unije na Zahodnem Balkanu. V okviru svojega delovanja je tudi večkrat obiskal Slovenijo. Foto: STA

V 81. letu starosti je umrl nekdanji avstrijski podkancler Erhard Busek, ki je veljal za dobrega poznavalca razmer v Jugovzhodni Evropi in bil zagovornik članstva Slovenije v EU. Na njegovo smrt so se odzvali tudi nekateri slovenski politiki, ki so ga označili za prijatelja Slovenije in vizionarja.

Busek je nepričakovano umrl v nedeljo, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA sporočili z Inštituta za Podonavje in Srednjo Evropo, na čelu katerega je bil kot predsednik uprave. Busek bi 25. marca praznoval 81. rojstni dan.

Busek je bil od leta 1991 do leta 1995 vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP). V tem času je bil tudi podkancler v veliki koaliciji skupaj s socialdemokrati (SPÖ) in hkrati minister za znanost in raziskave, od 1994 pa minister za izobraževanje.

Poznavalec Zahodnega Balkana

Busek je veljal za poznavalca razmer na Zahodnem Balkanu. Od leta 1996 je bil koordinator Pobude za sodelovanje v Jugovzhodni Evropi (SECI), med letoma 2000 in 2002 pa odposlanec avstrijske vlade za širitev EU. Bil je tudi posebni koordinator Pakta stabilnosti za Jugovzhodno Evropo.

Busek se je zavzemal za članstvo Slovenije in Hrvaške v EU ter za večjo vlogo unije na Zahodnem Balkanu. V okviru svojega delovanja je tudi večkrat obiskal Slovenijo.

Med obiskom Slovenije v vlogi koordinatorja pakta stabilnosti je januarja 2005 za STA med drugim dejal, da je na srečanju s premierjem Janezom Janšo izrazil pričakovanje, da bi se Slovenija kot članica EU še naprej zavzemala za območje Jugovzhodne Evrope.

Na Buskovo smrt se je na Twitterju danes odzval premier Janša, ki ga je označil za "velikega državnika in prijatelja Slovenije". "Počivaj v miru, dragi Erhard, nikoli ne bomo pozabili naklonjenosti Sloveniji v najtežjih časih," je zapisal.

Buskova smrt je prizadela tudi nekdanjega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta, ki je takratnega avstrijskega podkanclerja spoznal v času slovenskih prizadevanj za neodvisnost konec 80. let prejšnjega stoletja.

"Izgubili smo veliko osebnost v avstrijski in evropski politiki," je za APA dejal Peterle. Busek "ni bil ošaben in obseden z oblastjo", ampak vselej intelektualno pošten in "vizionar".

Busek je imel po Peterletovih besedah tudi veliko zavedanje o Srednji Evropi. "Vedel je vse, kar se je dogajalo na tem območju," je dejal Peterle, ki je Buska nazadnje srečal lani na slovesnosti ob 30. obletnici slovenske samostojnosti na Dunaju.

Prejemnik srebrnega reda za zasluge

Predsednik republike Borut Pahor je decembra 2019 Busku podelil srebrni red za zasluge za njegov prispevek za mednarodno priznanje Slovenije. Busek je "vnet zagovornik Slovenije od težkih trenutkov pred osamosvojitvijo in po njej, na njeni poti v evropske integracije pa vse do danes", so ob podelitvi poudarili v predsednikovem uradu.

Srebrni red za zasluge je izkaz spoštovanja Slovenije in zahvala za njegovo bogato in vsestransko ustvarjalno delo za slovenski narod in slovensko državo, so še pojasnili in dodali, da je s svojimi nastopi in delovanjem ključno prispeval k mednarodnemu odmevu slovenskih demokratičnih teženj še pred razpadom nekdanje Jugoslavije.

Novica o Buskovi smrti močno odmeva v njegovi ljudski stranki, na čelu katere je bil, kot tudi med avstrijskimi politiki. Kancler Karl Nehammer je Buska označil za "velikega Avstrijca in navdušenega Evropejca", ki je bil cenjen pri mnogih ne glede na strankarsko pripadnost. Predsednik avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka pa ga je označil za "politika z držo, vizionarja in pionirja".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin