Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 1. 2018,
11.31

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Anton Drobnič noad povojni poboji tožilstvo

Petek, 19. 1. 2018, 11.31

6 let, 3 mesece

Umrl je prvi generalni državni tožilec Anton Drobnič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

V 90. letu starosti je ponoči v Ljubljani umrl prvi generalni državni tožilec Anton Drobnič, so sporočili s tožilstva. Vrhovno državno tožilstvo je vodil v letih od 1990 do 1998, nato je bil dolgo časa predsednik društva Nova Slovenska zaveza. 

Kot predsednik društva Nova Slovenska zaveza je bil Drobnič oster kritik nekdanjega nedemokratičnega sistema in povojnih povojev, ki so se v Sloveniji zgodili ob koncu druge svetovne vojne.  | Foto: STA , Kot predsednik društva Nova Slovenska zaveza je bil Drobnič oster kritik nekdanjega nedemokratičnega sistema in povojnih povojev, ki so se v Sloveniji zgodili ob koncu druge svetovne vojne. Foto: STA , Drobnič je bil po podatkih vrhovnega državnega tožilstva rojen 20. aprila 1928. Po končani klasični gimnaziji je leta 1955 diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani, leta 1969 pa opravil pravosodni izpit.

Od leta 1956 je bil zaposlen kot pravni referent na tedanjem Državnem zavarovalnem zavodu, Direkciji za SR Slovenijo v Ljubljani, kjer je opravljal splošno pravne zadeve in posebne zavarovalniške pravne posle na kazenskem, finančnem in upravno-pravnem področju.

Pred prevzemom tožilske funkcije je bil samostojni odvetnik

Pri ponovni reorganizaciji zavarovalništva leta 1967 je vodil pravne in organizacijske posle pri ustanovitvi zavarovalnice Sava in nato pri ustanovitvi pozavarovalnice. Kot višji svetnik je opravljal dela pomočnika in namestnika generalnega direktorja ter vodje splošnega sektorja. Nekaj časa je bil tudi zunanji predavatelj za zavarovalno pravo na ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Od decembra 1976 do oktobra 1990, ko ga je tedanja slovenska skupščina imenovala za prvega generalnega državnega tožilca, je bil samostojni odvetnik, so zapisali na tožilstvu.

V času njegovega vodenja tožilstva je bila leta 1996 ustanovljena Skupina državnih tožilcev za posebne zadeve, odgovorna za pregon organiziranega kriminala. Skupina je bila leta 2011 z novim zakonom o državnem tožilstvu ukinjena, namesto nje pa je bilo ustanovljeno Specializirano državno tožilstvo.

Protestno izstopil iz Društva državnih tožilcev

Oktobra 1998 je Drobnič protestno izstopil iz Društva državnih tožilcev, češ da se društvo ni distanciralo od politične gonje, ki naj bi jo ob izteku njegovega mandata sprožili nekateri vidni predstavniki in člani društva.

Kot predsednik društva Nova Slovenska zaveza je bil Drobnič oster kritik nekdanjega nedemokratičnega sistema in povojnih povojev, ki so se v Sloveniji zgodili ob koncu druge svetovne vojne. Kritičen je bil do tega, da žrtve pobojev nimajo primernih grobov, kot tudi tega, da za to, da se jih uredi, ni zadostne politične volje.

Skupaj z Jožetom Dežmanom in Andražem Stegujem je leta 2012 ustanovil tudi ustanovo Memores, ki naj bi skrbela za kakovostno obravnavanje bolečih zgodovinskih tem iz slovenske polpretekle zgodovine.

Ne spreglejte