Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
16.35

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

23

Natisni članek

Bojan Veselinovič Uroš Urbanija Slovenska tiskovna agencija

Sreda, 24. 2. 2021, 16.35

3 leta, 1 mesec

Ukom zavrnil plačilo računa za opravljanje javne službe STA v januarju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

23

STA | Foto STA

Foto: STA

V vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) navajajo, da so zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA v januarju letos. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Ukom to moral storiti, ker za plačilo nima nobene pravne osnove. Pogodba za opravljanje javne službe STA za letos namreč med Ukomom in STA ni bila podpisana.

Janez Janša
Novice Janša: Obveznosti do STA bodo izpolnjene, ko bo Ukom prejel dokumentacijo

V Ukomu so zapisali, da so 27. januarja izpolnili vse obveznosti do STA v skladu s pogodbo za opravljanje javne službe za lansko leto. Ob tem pa opozarjajo, da direktor STA Bojan Veselinovič vse do danes ni poslal zahtevanih dokumentov, kar bi po navedbah Ukoma moral poslati v skladu s podpisanimi obveznostmi iz pogodbe. To je sicer Veselinovič podpisal z nekdanjo direktorico Ukoma Kristino Plavšak Krajnc.

"V pogodbi za opravljanje javne službe za leto 2020 je bilo sicer jasno navedeno, da je Ukom predstavnik ustanovitelja, Veselinovič se je s tem dejstvom strinjal, ko je od Ukoma prejemal denar, ni pa se s tem dejstvom strinjal, ko bi moral Ukomu izročiti finančno dokumentacijo," navajajo v vladnem uradu za komuniciranje.

Ukom: Veselinovič poslal račun v višini 169 tisoč evrov

Z zadnjim plačilom se je kakršno koli pogodbeno razmerje med Ukomom in STA končalo, zato se po mnenju Ukoma "zdi skoraj neverjetna situacija, da je Veselinovič za dejavnosti, ki jih je opravljal v januarju, poslal račun v višini 169 tisoč evrov na Ukom". Ob tem navajajo, da "Ukom seveda nima nobene pravne osnove, na podlagi katere bi lahko plačeval račune, ki mu jih pošiljajo podjetja, s katerimi nima urejenega pogodbenega razmerja", zaradi česar so morali plačilo računa zavrniti.

Direktor STA Bojan Veselinovič vse do danes ni poslal zahtevanih dokumentov, kar bi po navedbah Ukoma moral storiti v skladu s podpisanimi obveznostmi iz pogodbe. | Foto: STA , Direktor STA Bojan Veselinovič vse do danes ni poslal zahtevanih dokumentov, kar bi po navedbah Ukoma moral storiti v skladu s podpisanimi obveznostmi iz pogodbe. Foto: STA ,

Sedmi protikoronski zakon, ki je bil sprejet konec lanskega leta, sicer določa, da STA ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo, iz državnega proračuna države za leto 2021 za opravljanje javne službe zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom STA. V današnjem sporočilu so dodali, da bo Ukom, če se bo izkazalo, da si je Veselinovič premislil in priznava kot "predstavnika ustanovitelja", pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče v skladu s slovensko zakonodajo izvesti financiranje STA. "Žal do danes direktor Veselinovič ni izrazil nobenega interesa, da bi se ta pogodba sklenila," trdijo pri Ukomu.

Po drugi strani pa je bil prav podpis pogodbe, v kateri je Ukom opredeljen kot predstavnik ustanovitelja, razlog, da je Ukom kazensko ovadil Plavšak Kranjčevo in Veselinoviča. Kot so v Ukomu pojasnili 14. decembra, je Plavšak Kranjčeva podpisala pogodbo v imenu Ukoma kot predstavnika ustanovitelja družbe STA, za kar pa Ukom in posledično zakoniti zastopnik ni imel pooblastila. Veselinovič pa jo je podpisal, vedoč, da jo sklepa z organom, ki nima pooblastila za zastopanje ustanovitelja STA.

Bojan Veselinovič
Novice Ukom z ovadbo nad direktorja STA Veselinoviča

Plače novinarjev ostale enake

Iz Ukoma so danes še sporočili, da so se ves čas nadaljevali dogovori za sklenitev tržne pogodbe s STA. Tako trdijo, da je Ukom 4. januarja na STA naslovil prošnjo za posredovanje cenika tržnih storitev STA, medtem ko so od STA prejeli nepopoln cenik 1. februarja, popolnega pa po ponovnem pozivu Ukoma 4. februarja.

Ukom je nato o tem obvestil morebitne uporabnike tržnih storitev STA v okviru vladne administracije. Zbran interes je Ukom 12. februarja poslal STA. Nato je Veselinovič poslal ponudbo, a v primerjavi s preteklimi leti, ko je vladni administraciji priznaval občutne popuste (okoli 60 odstotkov), se je tokrat odločil, da teh popustov ni, "posledično pa bo morala vlada stvari dodatno racionalizirati", so zapisali v Ukomu. Vladni urad za komuniciranje "je zagovarjal in bo zagovarjal racionalno in zakonito porabo davkoplačevalskega denarja", so dodali.

Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija | Foto: STA , Direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija Foto: STA ,

Ob tem so opozorili, da so februarja prejeli tudi dopis novinarjev STA, da so njihove plače ostale enake, kot so bile pred Veselinovičevim prihodom leta 2009, in sicer med 1.200 in 1.300 evrov. Hkrati pa so navedli, je v javnost pršel podatek, da Veselinovič posamezne honorarne sodelavce plačuje po pet evrov na prispevek.

"Ob dejstvu, da STA za direktorja Bojana Veselinoviča plačuje okoli osem tisoč evrov na mesec, je tovrstno plačevanje novinarjev, če so podatki točni, nesprejemljivo in tudi zavržno," menijo v Ukomu. Ob tem so dodali, da tega niso mogli preveriti, ker direktor ni posredoval zahtevane dokumentacije. Veselinovič je sicer v preteklosti zavrnil navedbe o takšni višini svoje plače. Kot je na primer pojasnil decembra, je bila njegova plača za oktober 3.552,27 evra neto. Sicer pa so podatki o znesku izplačila direktorju, kar pomeni bruto bruto, vsakič objavljeni v letnem poročilu STA.

pogodba
Novice Ekskluzivno: objavljamo pogodbo med Ukomom in STA

Ker od STA ni dobil zahtevanih dokumentov, Ukom zavrnil plačilo

Ukom je sicer že lani zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. Za to se je Ukom lani odločil po tistem, ko od STA ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA so mu jo namreč odrekli, saj so ocenili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica.

Po tistem, ko je sedmi protikoronski zakon naložil plačilo zapadlih obveznosti in določil financiranje STA iz državnega proračuna v primeru, da pogodba med STA in Ukomom ne bo sklenjena, pa se je Ukom obrnil na Evropsko komisijo po mnenje, ali je takšno financiranje STA skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči.

Evropski komisarki za konkurenco ter za vrednote in preglednost sta ob tem sporočili, da so slovenske oblasti same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči STA brez odobritve Evropske komisije, kar počnejo že skoraj deset let. Po tem mnenju je vlada 14. januarja začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona, piše STA.

STA
Novice Ukom: Vlada ni sprejela sklepa o prekinitvi financiranja STA
Veselinovič: Zakon jasno določa, da se sredstva za letos zagotovijo iz proračuna

"Naravnost srhljivo je pretvarjanje in sprenevedanje, da ni pravne osnove za plačilo opravljene javne službe," je ob zavrnitvi zahtevka za plačilo v odzivu poudaril direktor STA Vaselinovič. Sedmi protikoronski zakon namreč jasno določa, da se agenciji ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo o opravljanju javne službe, za opravljanje te službe za letos zagotovijo sredstva v skladu s sprejetim poslovnim načrtom iz proračuna države.

Po njegovih besedah je STA v skladu z omenjenim zakonskim določilom iz sedmega protikoronskega zakona po napotkih ministrstva za finance mesečni zahtevek za januar poslala Ukomu. Znesek, ki ga navaja, pomeni eno dvanajstino letnega nadomestila v letošnjem poslovnem načrtu, ki ga je sprejel nadzorni svet STA in je bil poslan na vlado. Pri tem se na STA ne dotikajo tega, ali je Ukom predstavnik ustanovitelja ali ne. "Za takšno pooblastilo mora poskrbeti vlada," je poudaril Veselinovič.

Na agenciji vnovič poudarjajo, da so vse zahtevane listine vedno na voljo tako vladi kot vsem nadzornim organom. Po Veselinovičevih besedah Urbanijo z ene strani ob sklicevanju na anonimna elektronska sporočila skrbi raven plač, ki na STA res niso visoke, z druge strani pa vnovič ne namerava plačati opravljenega dela agencijskih novinarjev. "In za povrh ponavlja netočen podatek o plači direktorja, ki je bil že javno demantiran," je dodal.

Poln izpuščenih dejstev in neresnic je po Veselinovičevih besedah tudi Ukomov povzetek dogovarjanja o tržni pogodbi, po kateri STA vsako leto zagotavlja storitve za potrebe vladne administracije. Tako je bilo vseh preteklih 29 let od nastanka države Slovenije in hkrati agencije. "Potvorb za zdaj ne bomo komentirali javno, saj gre za naš poslovni odnos z naročnikom," je zapisal.

A po njegovih besedah je dejstvo, da je direktor Ukoma z zavlačevanjem in namernim zavajanjem razdrl dolgoletno partnersko sodelovanje, za katero si je STA nenehno prizadevala. Prav zato že drugi mesec zapored omogoča uporabnikom v vladni administraciji dostop do njenih storitev, čeprav pogodba za letos še ni bila podpisana, saj še vedno računa na dogovor. "Skupni imenovalec vsega napisanega je torej finančno izžemanje tiskovne agencije, netenje notranjih nemirov in obračunavanje z njenimi sodelavci v javnosti. Tega pa odgovorni lastnik ne počne," je sklenil Veselinovič. (STA)
Ne spreglejte