SiolNET. Novice Slovenija
2,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša: Obveznosti do STA bodo izpolnjene, ko bo Ukom prejel dokumentacijo

2,31

termometer

Janez Janša
Foto: STA

Pogodbene obveznosti do STA bodo izpolnjene takoj, ko bo Ukom prejel in preveril zahtevano dokumentacijo, je na Twitterju navedel premier Janez Janša. Poziv direktorja STA Bojana Veselinoviča k vnovični vzpostavitvi rednega financiranja STA pa je označil za posmeh vladavini prava.

Premier Janez Janša je na Twitterju navedel, da je bila aktualna pogodba, ki ureja medsebojne obveznosti med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), podpisana decembra 2019, v času vlade Marjana Šarca. Direktor STA ob podpisu pogodbe po navedbah Janše "ni imel nobenih pripomb na Ukom kot predstavnika vlade".

Zato je po mnenju predsednika vlade "nesprejemljivo, da danes išče različne izgovore in ne upošteva podpisane pogodbe. Če Ukom ne bi bil pristojen za podpis pogodbe, potem bi bila ta enostavno nična in bi morala STA proračunu vrniti še ves denar, izplačan od januarja letos," je še zapisal in dodal, da je "pozivanje k nezakonitemu ravnanju v korist direktorja agencije, ki eklatantno krši pogodbo in ogroža socialni položaj zaposlenih, posmeh vladavini prava".

Veselinovič: Posmeh vladavini prava ravnanje Ukoma, ki vlado sili v kršitve zakona o STA

Na Janševe zapise se je že odzval direktor STA Bojan Veselinovič. Zavrnil je očitek, da bi koga pozival k nezakonitemu ravnanju, pač pa je v to njega "silila serija dopisov, ki si jih je privoščil direktor Ukoma Uroš Urbanija". Posmeh vladavini prava pa je ravnanje Ukoma, ki vlado sili v kršitve zakona o STA, meni.

Veselinovič je pojasnil, da kot direktor STA ni nikoli izjavil, da Ukom nima pooblastila za podpis pogodbe. Prav tako je pogodbo podpisal "ne le v obdobju Šarčeve vlade, ampak tudi takrat, ko je bil direktor Ukoma Anže Logar in z vsemi direktorji Ukoma vmes". "Opozoril pa sem, da na podlagi podpisa pogodbe Ukom nima pooblastila za družbeniške pravice za želene listine in vpogled v podatke," je navedel v odzivu.

Po njegovih besedah Urbanija s svojim samovoljnim ravnanjem "krši ne le pogodbene obveznosti do STA, ampak vlado, ki je po zakonu o STA dolžna zagotoviti financiranje agencijske javne službe, peha v kršenje zakonodaje. In prav to je eden večjih posmehov vladavini prava, ki si za žrtev jemlje zaupanja vredno STA in njene sodelavce," je na zapis premierja odgovoril Veselinovič.

Pismo Janši in ministrom

Vodstvo STA je namreč danes v pismu vladi pozvalo predsednika vlade ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Od vlade pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021.

Menijo, da je ustavitev financiranja s strani Ukoma nezakonita, saj Ukom pogojuje plačevanje mesečnih nadomestil za opravljanje javne službe z dostavo nekaterih dokumentov, čeprav nikoli ni navedel niti pravne osnove niti se ni izkazal z ustreznim pooblastilom za pravico do dostopa do informacij STA. Šele v začetku decembra pa so bili seznanjeni, da ne obstaja pravni akt, s katerim bi vlada pooblastila Ukom, da nastopa v njenem imenu v razmerju do STA. To izhaja iz odgovora, ki ga je po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja od Ukoma pridobila poslanka SMC Janja Sluga. Tega dejstva pa informacija Ukoma o nezmožnosti izvajanja letne pogodbe o opravljanju javne službe, ki jo je še pred tem konec novembra obravnavala vlada na eni izmed dopisnih sej, ne upošteva.

Na Twitterju se je odzval tudi Urbanija in zapisal, da "če Veselinovič že piše ministrom, naj jim pošlje še vse dokumente, pa bo stvar hitro rešena". "Ampak ne - on bi rad denar, hkrati pa prikrival, kako posluje," je navedel. Po objavi Veselinovičevega odziva pa je spomnil tudi, da Veselinovič podpisal pogodbo, da je Ukom "predstavnik ustanovitelja". Ko je ta "predstavnik ustanovitelja" zahteval dokumentacijo, pa se je spomnil, da Ukom ni "predstavnik ustanovitelja".

Počivalšek: Vlada mora še letos rešiti zaplet

Prvak SMC in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo glede financiranja STA vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu dali jasna pooblastila in navodila. Vlada mora zaplet rešiti urgentno, saj delo STA ne sme biti ogroženo, so Počivalškove besede po pisanju STA navedli na ministrstvu.

Kot so sporočili z ministrstva, Počivalšek namreč opozarja, da STA izvaja pomembno javno službo na podlagi zakona in pogodbe z Uradom za komuniciranje (Ukom), ki določa izvedbene obveznosti za opravljanje in financiranje te javne službe.

Zdravko Počivalšek Foto: STA Pogodbo je na strani STA podpisal direktor STA, zato bo Počivalšek zahteval pojasnila, ali Veselinovič dejansko krši pogodbene obveznosti, kar mu sicer očita direktor Ukoma Uroš Urbanija. Hkrati bo zahteval pojasnila, ali je odločitev Urbanije, da ustavi financiranje STA, skladna s pogodbo in zakonom, so sporočili z ministrstva.

"Vsekakor mora vlada urgentno, to je še letos rešiti ta zaplet, ker je STA zelo pomembna institucija in njeno delo ne sme biti ogroženo, še posebej pa je nujno zagotoviti sredstva za plače zaposlenih, ki svoje poslanstvo korektno izpolnjujejo," je dejal Počivalšek, ki bo zaradi različnih interpretacij vladi predlagal sklep, s katerim bodo Ukomu "dali jasna pooblastila in navodila za izvajanje s tem povezanih nalog".

Tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec si želi, da se ta nepotreben konflikt, ki se dogaja na plečih zaposlenih, nemudoma razreši, da se spoštuje pravne zaveze in da STA nadaljuje z opravljanjem funkcije osrednje nacionalne medijske agencije v državi. V izjavi za STA je poudarila, da je treba obojestransko spoštovati vse dolžnosti in obveznosti.

Zorčič si bo aktivno prizadeval za rešitev problema

Že minuli teden pa so se zaposleni na STA obrnili na predsednika DZ Igorja Zorčiča in ga pozvali, naj zagotovi spoštovanje sklepov odbora DZ za kulturo. Ta je namreč 14. decembra vlado pozval, naj v treh dneh izpolni zakonske dolžnosti in izplača zapadle finančne obveznosti do STA ter naj ji zagotovi nadaljnjo finančno stabilnost, a vlada tega še ni storila.

V kabinetu predsednika DZ so danes pojasnili, da si bo Zorčič aktivno prizadeval za rešitev tega problema in bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se problem reši čim prej. Več o tem bo po njihovih navedbah znanega v torek, so še navedli v Zorčičevem kabinetu, a podrobnosti niso pojasnjevali.

Za STA pa je Zorčič dejal, da podpira prizadevanja kolektiva STA in pričakuje, da bo vlada upoštevala sklepe odbora ter čim prej zagotovila vzdržno financiranje STA.

NSi rešitev spora vidi v dogovoru

V NSi so glede zapleta pri financiranju STA izpostavili, da je treba že opravljeno delo iz naslova javne službe STA skladno s pogodbenimi določili plačati, plačilo pa se mora izvesti takoj, ko STA Ukomu posreduje zahtevano dokumentacijo. Rešitev nastalega spora vidijo v dogovoru med vodstvom Ukoma in STA.

Z zahtevano dokumentacijo se po mnenju NSi, ki so ga javnosti že sporočili, zagotavlja transparentnost porabe javnih sredstev iz naslova izvajanja javne službe. Vodstvo Ukoma in STA pozivajo, da "v dobro vseh novinark in novinarjev STA nastali spor čim hitreje razumno in dogovorno razrešita".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin