Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 2. 2020,
11.12

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

29

Natisni članek

Koronavirus NIJZ Slovenija UKC Ljubljana

Četrtek, 27. 2. 2020, 11.12

4 leta, 1 mesec

Šabeder: Prenehajte s sejanjem strahu med prebivalstvom in stroko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,65

29

Vlada je sprostila blagovne rezerve, da izvajalcem zdravstvenih storitev ne bi zmanjkalo zaščitne opreme. Na podlagi dogovora s sosednjimi državami pa ugotavlja, da zaprtje mej ne bi ustavilo širjenja virusa, bi pa ohromilo državo.

Sprehajalca v Tokiu
Novice S koronavirusom se je okužila že drugič #video
Iz UKC Ljubljana so sporočili, da je bilo do danes zjutraj opravljenih 27 testov na koronavirus. Vsi so bili negativni.

Na informativnih telefonskih številkah za informacije o koronavirusu 01 522 45 40 in 01 522 45 41 so od včeraj od 15. ure do danes do 13. ure prejeli 41 klicev. Ljudje so večinoma iskali informacije in preverjali, v katerih primerih je smiseln obisk osebnega zdravnika oziroma UKC Ljubljana. Zdravstveni dispečer jih je primerno informiral oziroma usmeril, s čimer preprečujejo nepotreben prihod na urgenco in v UKC, so še navedli v sporočilu.

Do danes v Sloveniji še vedno nimamo potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, imajo pa primere sosednje države. Kot je po današnji seji vlade dejal minister za zdravje Aleš Šabeder, je samo vprašanje dni, ko bodo prvi primer okužbe potrdili tudi v Sloveniji, piše STA.

Tisti, ki pozivajo k zapiranju meje, širijo preplah

Vlada je danes sprostila državne blagovne rezerve, kar po pojasnilih ministra pomeni, da bodo v primeru potrebe lahko prosto razpolagali z zaščitnimi sredstvi za strokovni kader. Gre za maske, očala, rokavice, halje in prekrivala za obutev. Kot je dodal premier Marjan Šarec, je sprostitev blagovnih rezerv namenjena tistim, ki izvajajo zdravstvene storitve, in ne prebivalstvu. "Najprej je treba zaščiti delavce v sistemu, da bodo lahko učinkovito nudili pomoč prebivalcem," je opomnil.

Vlada bo za preskrbo z varovalno opremo za obvladovanje epidemije koronavirusa iz državnih blagovnih rezerv sprostila opremo v skupni vrednosti 200.000 evrov. Gre za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje, so zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Šarec se je danes odzval tudi na nekatere pozive, da mora Slovenija zapreti meje, aktivirati civilno zaščito in podobno. Opozoril je, da je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo potem stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa. Pri tem je naštel težave, ki bi nastale, če bi ljudje zaradi preplaha začeli dvigovati prihranke z bank ali pa nenormalno kupovati zaloge, kar se sicer že dogaja. Civilna zaščita se bo vključila, če bo bolnikov več, takrat se bodo vključili še vojska, saniteta in drugi. "A nismo še tam. Zato tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo preplah," je prepričan premier.

Edoardo Molinari
Sportal Italijanska golfista v karanteni zaradi suma okužbe s koronavirusom

Zastoji na meji povzročajo gospodarsko škodo

Izkušnje iz sosednje Italije so pokazale, da zelo ostri ukrepi niso preprečili širjenja bolezni. Hrvaška izvaja kontrolo na mejah, ki povzroča zastoje pri prehodu meja. "Danes je kolona za vstop v Hrvaško skoraj do Brežic. Taki ukrepi niso učinkoviti. Zastoji na meji pa povzročajo gospodarsko škodo," je naštel Šarec. Položaj je treba spremljati skrajno resno, se zavedati, da je na mejah virus že prisoten, vendar ustvarjanje preplaha ne prispeva k reševanju položaja, je opozoril Šarec.

Šarec je povzel tudi nekatere ukrepe, o katerih so se dogovorili pristojni ministri sosednjih držav pred dnevi v Rimu. Države torej ne bodo zapirale meja, delile bodo informacije za potnike, izmenjevale si bodo podatke o virusu, poenotile bodo informacije za strokovno in širšo javnost, ukrepe pa bodo usklajevale na rednih videokonferencah. Glede odpovedi množičnih dogodkov se odloča od primera do primera, pri čemer je Šarec opozoril, da tudi Slovenijo čakajo nekateri večji dogodki, na primer tekma smučarskih skokov v Planici. Šabeder je ob tem poudaril, da v Italiji ugotavljajo, da se je le malo njihovih prebivalcev okužilo v Aziji, do večine okužb je prišlo znotraj meja Italije, poroča STA.

Šabeder je zagotovil, da so vključeni vsi ključni organi, ki se dnevno sestajajo in spremljajo položaj iz ure v uro, navodila in obvestila pa sproti posodabljajo. Popisujejo tudi zaščitno opremo v vseh bolnišnicah in zdravstvenih domovih, na ministrstvu pa trenutno nimajo informacij, da bi bil kateri zavod brez zaščitne opreme. Slovenija se bo v tem tednu sicer pridružila evropskemu javnemu naročilu za zaščitno opremo.

Novice Zaradi koronavirusa iz slovenskih cerkva umikajo blagoslovljeno vodo #video

Zapiranje javnih ustanov zaradi virusa ni na mestu

Celotna zaščitna oprema je sicer potrebna samo ob jemanju brisa za testiranje, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Vnovič je poudarila pomembnost higienskih ukrepov, saj lahko največ naredimo s tem, da si redno umivamo in razkužujemo roke ter tako ne prenesemo virusa na sluznico.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. | Foto: STA , Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Foto: STA ,

Popolnoma neustrezno je, da zdravi ljudje, ki prihajajo iz tujine, tudi z ogroženih območij, ostajajo na bolniškem dopustu, je še poudarila. Zdravstvenim izvajalcem bodo danes posredovali nekoliko posodobljena navodila, v petek dopoldan pa se bodo sestali s predstavniki primarnih izvajalcev. Želijo namreč čim bolj formalizirati poti, da bodo ljudje točno vedeli, kam se obrniti. Na državi ravni sicer niso dali navodil glede triaže bolnikov pred zdravstvenimi ustanovami, za kar so se odločili nekateri zavodi. "S tem smo seznanjeni, temu ne nasprotujemo," je dejala Repar Bornškova in dodala, da bodo po petkovem sestanku morda določili drugačno, skupno pot.

Tudi državna sekretarka je poudarila, da zapiranje javnih ustanov ni na mestu, sploh v položaju, ko v Sloveniji še niso potrdili okužbe. Ko jo bodo, pa jo bodo obravnavali po pripravljenem načrtu. Prvo okuženo osebo bodo hospitalizirali, pa tudi osamili tiste, ki živijo z njimi. Za preostale pa stikov ne bodo omejili, navaja STA.

Zavračajo navedbe, da zdravstvene ustanove niso obveščene o stanju in ukrepih

Tako Šarec kot Šabeder sta zavrnila navedbe zdravniške zbornice, da zdravstvene ustanove niso obveščene o stanju in ukrepih. "Izjava, da se zdravniki bojijo virusa, je legitimna, ne prispeva pa k umirjanju javnosti," pa je o izjavi zbornice dejal Šarec. Šabeder pa je zbornico javno pozval, "da nemudoma preneha s sejanjem strahu in preplaha med prebivalstvom in stroko".

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat se je sicer že v sredo odzvala na predlog zdravniške zbornice, da bi bolnike s sumom na koronavirus pregledali na območnih enotah NIJZ. "NIJZ je terciarna ustanova, ki je dolžna ukrepati in prepoznavati primere, pripravljati navodila, programe in populacijsko zaščito. NIJZ pa ne more izvajati zdravstvenega varstva bolnikov na klinični ravni," je pojasnila. Tam morajo po njenih besedah nastopiti klinični zdravniki, ki imajo na voljo vso diagnostiko, opremo in dovoljenje za izvajanje zdravstvene dejavnosti, še piše STA.

UKC Ljubljana dobil sto tisoč mask #foto

Osrednja slovenska bolnišnica je prejela donacijo sto tisoč enoslojnih zaščitnih mask tipa 1 podjetja Labena. Zaščitne maske je prevzela civilna zaščita UKC Ljubljana in bodo uporabljene, če s trenutnimi zalogami in sprotnimi dobavami ne bo mogoče pokriti vseh potreb osrednje bolnišnice, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Kot je povedal direktor Labena Borut Čeh, želijo z maskami omogočiti ustrezno pripravo na posebne okoliščine dela. "Zavedamo se, da smo proti virusu lahko uspešni le, če stopimo skupaj in vsak pomaga na področju, kjer deluje. Pred nami je skupni izziv, ki se ga moramo lotiti enotno in usklajeno," je povedal Čeh. V UKC Ljubljana so včeraj do preklica prepovedali vse obiske hospitaliziranih bolnikov.

Postavili so dva improvizirana šotora, ki bosta služila kot čakalnica in improvizirana ambulanta za odvzeme brisov tistim, ki bi bili lahko okuženi z novim koronavirusom. V prihodnjih dneh pa načrtujejo postavitev zabojnikov, kar bo bolj prijazno tako do osebja kot bolnikov.

Koronavirus
Novice Vse šole na Japonskem bodo zaprte do konca marca

NIJZ: Potniki, pri katerih obstaja sum na okužbo, naj se umaknejo vsaj 1,5 metra stran

Potniki, ki prihajajo s tveganih območij in za katere obstaja sum na okužbo, naj se od preostalih umaknejo vsaj 1,5 metra. Prostore, v katerih so se zadrževali več kot 15 minut, je treba očistiti in razkužiti, je v navodilu zapisal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Koronavirus v Avstriji | Foto: Reuters Foto: Reuters "Če se na zaposlene obrne potnik, pri katerem so se v 14 dneh po vrnitvi iz Kitajske, vključno s Hongkongom in Macaom, ter Južne Koreje, Irana ali italijanskih dežel Lombardija, Benečija (Veneto), Emilija-Romanja in Piemont pojavili bolezenski znaki, kot so vročina in kašelj ali občutek težkega dihanja, svetujemo, da se ta presede v del vozila, kjer bo vsaj 1,5 metra oddaljen od preostalih potnikov," v navodilih piše Nacionalni inštitut za javno zdravje, poroča STA.

NIJZ še priporoča, naj tak potnik po telefonu pokliče svojega izbranega zdravnika oziroma zdravstveno službo in ob tem navede podatke o potovanju ter simptome, zdravnik pa mu bo dal nadaljnja navodila.

UKC Ljubljana
Novice V Sloveniji (še) nimamo koronavirusa #video

Prostor, kjer je bila sumljiva oseba, je treba očistiti z vodo in čistilnimi sredstvi

Prostore, v katerem se je oseba s sumom na bolezen zadrževala dlje časa, se očisti z vodo in čistilnimi sredstvi. Prostor je treba med čiščenjem zračiti, tekstil, kot so na primer zavese, pa oprati na temperaturi 60 stopinj Celzija in posušiti v sušilnem stroju ali ga prelikati. Nato je treba prostor razkužiti z 0,1-odstotno raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita, na primer z varikino, ali z razkužilom, ki vsebuje 70-odstotni alkohol.

Ker se območja, kjer se pojavlja virus, spreminjajo, svetujejo redno spremljanje posodobljenih informacij na spletni strani NIJZ.

MZZ svetuje preložitev nenujnih potovanj v del Južne Koreje in Iran

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi širjenja novega koronavirusa danes objavilo nova priporočila glede potovanj v Južno Korejo in Iran. Tako slovenskim državljanom na Twitterju svetuje, da preložijo nenujna potovanja na območje južnokorejskih Daeguja in Cheongduja ter v Iran.

Krim Mercator - Brest - liga prvakinj
Sportal Koronavirus zagrenil življenje krimovkam: na dolgo pot kar z avtobusom

Ukrepi zdravstvenih ustanov glede novega koronavirusa

Zdravstveni zavodi uveljavljajo ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Poleg omejevanja dostopa v stavbe ter navodil za obiskovalce in bolnike vzpostavljajo tudi telefonske številke, na katerih je mogoče dobiti dodatne informacije in nasvete o ustreznem ravnanju. STA je objavila seznam ukrepov po posameznih zdravstvenih ustanovah, ki ga lahko preberete spodaj.

UKC Ljubljana

- prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov- omejena srečevanja za pokretne bolnike in zbiranje v avlah- vstop v urgentni blok omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo- zaprtih več vhodov v stavbe UKC, osebje in obiskovalci usmerjeni na glavne vstopne točke- telefonski številki za vprašanja: 01 522 45 40 in 01 522 45 41

Porodnišnica Ljubljana

- prepovedani vsi obiski pri nosečnicah, mamicah novorojenčkov in novorojenčkih- v času poroda dovoljena prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe- na enoti za intenzivno terapijo novorojencev dovoljen obisk zdravega očeta- dovoljen prihod partnerja ob odpustu porodnice in otroka domov- na ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva

UKC Maribor

- prepovedani obiski na vseh oddelkih in parkiranje znotraj območja UKC- parkiranje možno v garažnih hišah ob vhodu v UKC, prav tako omogočeni urgentni prevozi in dostop do urgence- telefonska številka za vprašanja: 031 653 929, dosegljiva vsak dan od 7. do 22. ure.

Onkološki inštitut Ljubljana

- za bolnike, študente, dijake in serviserje s predhodno najavo je nadzorna triažna točka v stavbi E ob Ljubljanici, kjer je bil do sedaj dovoz za reševalce- dostop v stavbo C za bolnike možen le prek nadzorne triažne točke v stavbi E in nato preko kleti do stavbe C- vsi drugi vhodi bodo zaprti

Splošna bolnišnica Celje

- do preklica prepovedani vsi obiski- telefonska številka za vprašanja: 03 423 30 79, dosegljiva 24 ur na dan

Splošna bolnišnica Jesenice

- prepovedani obiski na vseh oddelkih bolnišnice- bolniki, ki so naročeni na pregled in imajo povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje ali so bili v zadnjih 10 dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je razširjen koronavirus, naj ne hodijo v bolnišnico- datum za nov pregled bodo dobili na telefonski številki: 051 668 651

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec

- do preklica so prepovedani obiski na vseh oddelkih- na oddelku za ginekologijo in porodništvo obisk dovoljen samo očetu novorojenčka- na oddelku za pediatrijo je ob bolnem otroku lahko prisoten le eden od staršev

Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Nova Gorica

- prepovedani obiski na vseh oddelkih- vsem, ki so bivali ali potovali na območja, kjer je razširjen novi koronavirus, svetujejo, naj ostanejo doma- če zbolijo, naj se posvetujejo s svojim osebnim zdravnikom ali zdravnikom, ki ga trenutno nadomešča- telefonska številka za nasvet: 05 330 1117- ob prihodu v bolnišnico naj v urgentni center ne vstopajo sami, temveč naj pozvonijo na zidu desno od vrat glavnega vhoda v urgentni center oziroma pokličejo na zgornjo telefonsko številko

Splošna bolnišnica Novo mesto

- prepovedani vsi obiski- zaprti vsi bolnišnični vhodi razen glavnega- na urgenci vstop dovoljen le nujnim bolnikom- obiskovalci s sumom okužbe morajo najprej poklicati telefonsko številko, ki je navedena ob vhodu v bolnišnico ali tam pozvoniti na zvonec

Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna

- obiski do nadaljnjega prepovedani, dovoljeni le za zdrave partnerje- bolnice, ki so bivale ali potovale na območjih, kjer je prisoten novi koronavirus, naj v primeru bolezni ostanejo doma in se posvetujejo s svojim izbranim osebnim zdravnikom- če so noseče ali imajo druge nujne ginekološke probleme, naj bolnišnico najprej kontaktirajo na elektronski naslov info@bolnisnica-po.si ali po telefonu 05 7000 720- ob obisku bolnišnice naj upoštevajo navodila, razobešena na vhodnih vratih, in naj ne vstopajo v stavbo bolnišnice

Zdravstveni dom Izola

- bolnike prosijo, da omejijo obiske v zdravstvenem domu, zlasti v primeru, ko prebolevajo vročično stanje ali so bili v stiku z obolelimi osebami ali potovali po krajih, kjer je prisotna epidemija z novim koronavirusom- pred obiskom naj predhodno pokličejo ambulanto izbranega zdravnika ali ambulanto nujne medicinske pomoči na telefonsko številko 05 663 5000

Zdravstveni dom Slovenj Gradec

- odsvetuje osebni obisk ustanove tistim, ki sumijo na okužbo z novim koronavirusom- dežurna telefonska številka za nasvet: 031 393 112

Vsi obiski so do preklica prepovedani tudi v bolnišnicah Murska Sobota, Izola, Topolšica, Sežana, na Kliniki Golnik in v kranjski porodnišnici.

Ne spreglejte