Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 11. 2022,
9.33

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

14

Natisni članek

predčasne volitve Volitve 2022 volitve

Četrtek, 10. 11. 2022, 9.33

1 leto, 5 mesecev

Udeležba na predčasnih volitvah še višja kot v prvem krogu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

14

Predčasne volitve 2022 | Drugi dan se je predčasnega glasovanja udeležilo 1,87 odstotka vseh volilnih upravičencev.  | Foto Ana Kovač

Drugi dan se je predčasnega glasovanja udeležilo 1,87 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Foto: Ana Kovač

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja, v sredo, 9. novembra, v drugem krogu volitev predsednika republike 2022 udeležilo 29.617 volivk in volivcev oziroma 1,87 odstotka vseh volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj je predčasno glasovalo 3,43 odstotka volivk in volivcev. V prvem krogu volitev predsednika republike je bila volilna udeležba drugi dan predčasnega glasovanja 1,52-odstotna, udeležilo se ga je 25.775 volivcev, prvi in drugi dan skupaj pa je v prvem krogu predčasno glasovalo 2,67 odstotka volivk in volivcev.

Na predsedniških volitvah leta 2017 je drugi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev svoj glas oddalo 10.494 volivcev oziroma 0,61 odstotka volilnih upravičencev. Skupaj je v drugem krogu na predčasnem glasovanju pred petimi leti glasovalo 26.562 volivcev oziroma 1,54 odstotka volilnih upravičencev, leta 2012 pa 23.366 volivk in volivcev oziroma 1,42 odstotka vseh volilnih upravičencev.

Na aprilskih volitvah v državni zbor se je drugi dan predčasnega glasovanja udeležilo 48.455 volivk in volivcev oziroma 2,86 odstotka vseh volilnih upravičencev. Vse tri dni skupaj se je predčasnega glasovanja na letošnjih državnozborskih volitvah udeležilo 130.151 oz. 7,67 odstotka volivk in volivcev.

Na predčasne volitve le še danes do 19. ure 

Prijava za predčasno glasovanje, ki poteka samo še danes do 19. ure, ni potrebna. Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (v Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča.

sežana
Novice Tekmeci za župana Sežane: Občinska uprava bi morala biti bolj učinkovita
Ljubljana - Nova Gorica
Novice Kandidati za župana Nove Gorice opozarjajo na zamudo pri projektu EPK
Jedrska elektrarna Krško
Novice Krško: vseh šest županskih kandidatov pogojno podpira gradnjo drugega jedrskega bloka
Melania in Donald Trump
Trendi Melania Trump se je po treh mesecih ponovno pojavila v javnosti #foto
Ne spreglejte