Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2019,
13.10

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

plače učitelj SVIZ

Petek, 25. 1. 2019, 13.10

5 let, 2 meseca

Učiteljem bi bila lahko nadomeščanja izplačana že s februarsko plačo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
učiteljica služba kemija šola | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta pred kratkim dosegla dogovor glede plačevanja nadomeščanj učiteljem. Če bo šolam uspelo pravočasno zagotoviti potrebne podatke, bi lahko nadomeščanja prvič izplačali s februarsko plačo, so povedali na ministrstvu.

Osnova za plačilo nadomeščanj so spremembe kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki so jih poleti 2017 podpisali ministrstvo in štiri sindikati s področja izobraževanja, med njimi tudi Sviz. V spremembah je med drugim zapisano, da je v primeru, ko učitelj nadomešča krajšo začasno odsotnost učitelja in se nadomeščanje izvaja kot ura pouka, učitelju dopustno določiti ure dodatne tedenske učne obveznosti, za katere je upravičen do dodatnega plačila.

V navodilih, ki jih je leto pozneje šolam v okrožnici poslalo ministrstvo, so nato še natančneje določili, da se kot dodatna tedenska učna obveznost učitelju plača nadomeščanje, ko poučuje predmet, za katerega je usposobljen, če pri nadomeščanju poučuje druge vsebine, pa to ni posebej plačano in se mu šteje v t. i. tretji steber delovne obveznosti.

Plačano nadomeščanje v oddelkih podaljšanega bivanja

Kmalu zatem so med Sviz in ministrstvom stekla pogajanja o podrobnejših merilih za plačevanje nadomeščanj in se končala pred kratkim. Zdaj so po navedbah ministrstva stališča s Svizom usklajena, sami pa že pripravljajo okrožnico s podrobnejšimi navodili, ki jo bodo v naslednjih dneh posredovali vsem osnovnim in srednjim šolam. Ministrstvo je za evidentiranje in plačila nadomeščanj osnovnim šolam tudi že pripravilo posebno aplikacijo.

učiteljica razred šola
Novice Boj učiteljev učiteljev za ustrezno vrednotenje dela

Predstavniki Sviz so v svojih sporočilih zapisali, da se je v pogajanjih zapletalo, ker so vztrajali, da veljavni predpisi zagotavljajo pravno podlago za plačilo ur nadomeščanja v oddelkih podaljšanega bivanja ter pri tem zavračali predlog ministrstva, da bi se te ure vštevale le v redni delovni čas učitelja v okviru tretjega stebra. "Po mesecih usklajevanja nam je le uspelo doseči dogovor, da se nadomeščanje v oddelkih podaljšanega bivanja plačuje, a je ob tem ministrstvo vztrajalo, da se ne bodo plačevale tudi ure nadomeščanja v skupinah jutranjega varstva za učence 1. razreda. Te ure nadomeščanja naj bi se po dejanskem času trajanja vštevale med ure v tretjem stebru," so zapisali.

Štrukelj: Plačana bodo tudi nadomeščanja za nazaj

Na vprašanje, kdaj bodo prvič plačana nadomeščanja, na ministrstvu odgovarjajo, da želijo sredstva šolam v ta namen izplačati čim prej, a bodo morale te prej zagotoviti vse potrebne podatke. "V kolikor bo šolam te podatke uspelo zagotoviti do sredine februarja, bi lahko sredstva izplačali pri transferjih za plače za mesec februar," odgovarjajo. Nekatere, predvsem srednje šole, sicer po informacijah STA nadomeščanja plačujejo že od začetka šolskega leta in niso čakale na dogovor med Svizom in ministrstvom.

učiteljica razred šola
Novice V Nemčiji primanjkuje 40 tisoč učiteljev

Na ministrstvu še zatrjujejo, da bodo denar za plačilo nadomeščanj zagotovili tako osnovnim kot srednjim šolam, glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, ki je z dogovorom na splošno zadovoljen, pa dodaja, da bodo plačana tudi nadomeščanja za nazaj, torej od 1. septembra naprej. Na vprašanje, koliko bo dogovor s sindikatom stal proračun, na ministrstvu ne odgovarjajo.

Maša Leskovšek Nieves
Novice Slovenska učiteljica v ZDA: Če mi dajo v roke orožje, grem takoj v Evropo
Ne spreglejte