Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2018,
6.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

šola SVIZ učitelj

Petek, 5. 10. 2018, 6.30

5 let, 6 mesecev

Boj učiteljev učiteljev za ustrezno vrednotenje dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
učiteljica razred šola | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ob svetovnem dnevu učiteljev šolski sindikat Sviz nadaljuje boj za izboljšanje plač in ustrezno vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju. Za december so že napovedali tridnevno stavko, če z vlado ne bodo dosegli dogovora o stavkovnih zahtevah.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) opozarjajo, da so v Sloveniji plače učiteljev na vseh ravneh izobraževanja slabše od povprečja OECD in tudi nižje od plač primerljivo izobraženih zaposlenih v drugih poklicih. Poleg tega so te plače na vseh ravneh izobraževanja tudi slabše od povprečja v državah članicah Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Iz podatkov OECD je razvidno, da je Slovenija v letih 2005-2015 zmanjševala delež BDP za izobraževanje, medtem ko ga za druge dejavnosti ni. Leta 2015 je na primer namenila 8,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), še leto prej pa 8,7 odstotka, leta 2005 pa kar 11,5 odstotka BDP.

Geslo svetovnega dne: Pravica do izobrazbe je tudi pravica do usposobljenega učitelja

Ob svetovnem dnevu učiteljev se bo sicer zvrstilo več dogodkov. Že včeraj so ob v Ljubljani podelili državne nagrade najbolj zaslužnim v izobraževanju. Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v nagovoru izpostavil pomembnost vlaganj v izobraževanje in raziskave, ki družbo peljejo naprej. "Zato bom vedno zagovornik teh vlaganj," je dejal in se zavzel za avtonomijo učitelja.

Peti oktober je bil kot svetovni dan učiteljev določen zato, ker so bila tega dne leta 1966 na posebni medvladni konferenci Unesca in Mednarodne organizacije dela sprejeta priporočila o položaju učiteljev, s čimer je bil narejen pomemben korak v prepoznavanju pomembnosti in odgovornosti učiteljskega poklica.

Ne spreglejte