SiolNET. Novice Slovenija
3,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turk tik pred evropskimi volitvami izstopil iz SDS

3,24

termometer

Žiga Turk
Žiga Turk je potrdil, da je izstopil iz SDS. Foto: STA

Nekdanji minister Žiga Turk je za STA potrdil informacijo, da je izstopil iz SDS. Izstopno izjavo je stranki poslal že v soboto, razlogov za to pa ni želel pojasniti. Na vprašanje, ali se bo pridružil kateri drugi stranki, morda NSi, za katero je kandidiral na nedeljskih volitvah v Evropski parlament, Turk ni odgovoril.

O izstopu Žige Turka iz SDS je danes neuradno na Twitterju poročal novinar Bojan Požar. Turk je informacijo tudi sam potrdil na družbenem omrežju in na vprašanje sledilke, zakaj je izstopil ravno v soboto, odvrnil: "Pred soboto bi bila to predvolilna poteza. Po soboti bi jo interpretirali v luči rezultatov."

volitve Novice Še ena grenka zmaga SDS. Zvezda Tanja Fajon in začetek konca SMC. #analiza

Turku preboj v Evropski parlament ni uspel

Turk je na evropskih volitvah kandidiral na osmem mestu na kandidatni listi NSi, a mu preboj v Evropski parlament ni uspel. Kot nosilka liste je bila izvoljena Ljudmila Novak. Kot kažejo delni uradni izidi, so Turku volivci namenili 4.942 preferenčnih glasov.

Turk je v času volilne kampanje večkrat odgovarjal na vprašanje članstva v SDS in kandidature na listi NSi. Med drugim je v soočenju na POP TV dejal, da članstva v stranki ne menjaš za stolček pred vsakimi volitvami.

Turk je bil v drugi Janševi vladi minister za izobraževanje, znanost, šport in kulturo. Turk je bil v drugi Janševi vladi minister za izobraževanje, znanost, šport in kulturo. Foto: Klemen Korenjak

"SDS je bila takrat, ko sem se ji priključil, desnosredinska stranka. Po letu 2008 se je premikala v desno, od tam izrinila NSi, ki se je postavila na desno sredino. Sam sem ves čas na istem mestu, trenutno sem bližje temu, za kar se zavzema NSi," je dejal Turk.

podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018-2022 pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca. Novice Kako bo izid evropskih volitev vplival na Šarčevo koalicijo?

V drugi Janševi vladi je bil minister za izobraževanje in kulturo

Iz SDS, ki je na skupni listi z SLS dobila tri evropske poslance, so puščice nanj letele tudi v času kampanje. Pred volitvami so Turka sicer javno podprle nekatere znane osebnosti, med njimi tudi nekdanja vidna članica SDS Vera Ban.

Turk je bil v času vlade Janeza Janše med letoma 2011 in 2013 minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Stranki se je formalno pridružil konec leta 2008, aprila 2013 pa je izstopil iz vseh organov SDS. Kot je Turk dejal ob predstavitvi kandidature v marcu, se je na volitve podal, ker je želel podpreti NSi, ki jo dojema kot zmerno in konstruktivno stranko, in ker je želel, da bi bila Slovenija bolj evropska.

Evropski parlament Novice Evropske volitve nakazale prelomnico in nove trende v EU

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin