Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2011,
21.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kosovo

Ponedeljek, 18. 7. 2011, 21.32

8 let

Türk in Jahjaga za še boljše odnose Slovenije in Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pogovori predsednika Danila Türka in kosovske predsednice Afitete Jahjaga so bili namenjeni izboljšanju sodelovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva in politike.

Tako je na novinarski konferenci po srečanju na Brdu pri Kranju povedal Türk, ki meni, da Slovenijo in Kosovo povezujejo dobri medsebojni odnosi. Türk je tudi sicer svoj prvi državniški obisk leta 2009 opravil prav na Kosovu. Obisk predsednice Jahjaga je torej "povratni obisk", namenjen predvsem izboljšanju sodelovanja na vseh področjih, je pojasnil.

Türk poudaril pomen slovenskih investicij na Kosovu

Obseg gospodarske menjave med državama je leta 2010 znašal okrog 90 milijonov evrov, v letu 2011 pa beležimo 12-odstotno rast, je povedal predsednik republike. Slovenija želi doseči večjo uravnoteženost trgovinske bilance, pri tem pa je Türk poudaril zlasti pomen slovenskih investicij na Kosovu, ki naj bi do zdaj znašale okrog 200 milijonov evrov.

Pri političnih odnosih Slovenija podpira Kosovo pri njegovih prizadevanjih za evropsko perspektivo, je nadaljeval. Radi bi dosegli, da se razvijejo pogajanja o vizumski liberalizaciji, pravni okviri za nadaljnje sodelovanje z EU ter da Kosovo še naprej deluje kot aktivni dejavnik stabilnosti v jugovzhodni Evropi, je slovenske interese pojasnil Türk.

Dialog s Srbijo je do zdaj prinesel že tri sporazume

Kosovske predsednica je razložila, da ji je Türk obljubil podporo na poti evropskih in drugih mednarodnih integracij ter pri doseganju priznanja Kosova s strani drugih držav. Dialog s Srbijo je po njenih besedah do zdaj prinesel že tri sporazume, ki olajšujejo življenje tamkajšnjih prebivalcev, do konca leta 2011 pa naj bi po njenih besedah dosegli še vsaj pet dvostranskih dogovorov.

"Pot Kosova je lahko le evropska integracija"

Kosovo je po njenih besedah odprto za različne rešitve v omenjenih pogovorih, ne ve pa, kako se bo v prihodnosti obnašala Srbija. Pot Kosova je po njenem mnenju lahko le evropska integracija, morda tudi v paketu s sosednjimi državami, s katerimi jih povezuje skupna zgodovina. Jahjaga verjame, da se bosta Srbija in Kosovo sčasoma medsebojno priznala, saj le ta pot vodi k stabilnosti celotne regije.

Türk je ob tem poudaril, da gre pri pogovorih s Srbijo za vzporeden proces s pogovori o približevanju Kosova EU. Napredek pri enih pogovorih ni pogoj za nadaljevanje drugih, je razložil in dodal, da bi prav ta vzporednost po njegovem mnenju morala vzajemno krepiti obe vrsti pogovorov.

Potenciale za izboljšanje vidi na področju prehrane

Kosovska predsednica Afitete Jahjaga bo v torek obisk v Sloveniji nadaljevala pri predsedniku DZ Pavlu Gantarju in predsedniku vlade Borutu Pahorju, kjer predsednik Türk vidi priložnost za dogovor o bolj uravnoteženi trgovinski menjavi med državama. Sam je na Brdu "le načel to temo", podobno kot pred časom v Bosni in Hercegovini, potenciale za izboljšanje bilance menjave med državama pa predsednik republike vidi na področju prehrane.

Ne spreglejte