Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

počitnice turizem smučišče

Četrtek, 23. 6. 2011, 16.10

8 let

Turistične organizacije proti enotnemu terminu zimskih počitnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki slovenskih turističnih organizacij pozivajo ministrstvo za šolstvo in šport, ki je tudi za prihodnje šolsko leto predvidelo enoten termin zimskih počitnic, k spremembam.

Predstavniki turističnih organizacij pozivajo ministrstvo, naj čim prej uvede dvo- ali tritedenski termin za zimske počitnice in tako prepreči še večjo škodo, ki jo je zaradi omenjenega ukrepa utrpel slovenski turizem. "Mi ocenjujemo, da je te škode za 7,5 milijona evrov" Kot je na povedal predsednik Turistično gostinske zbornice Slovenije Zdravko Počivalšek, je bila z uvedbo enotnega termina zimskih počitnic narejena škoda slovenskemu turističnemu gospodarstvu. "Mi ocenjujemo, da je te škode za 7,5 milijona evrov v smislu prometa in za čez milijon evrov davka na dodano vrednost, ki je bil vplačan v drugih državah," je navedel. Vlada naj bi s tem škodila svojemu gospodarstvu Počivalšek meni, da gre za globoko nerazumevanje gospodarskega vidika problema. "V Sloveniji v turističnem gospodarstvu zaposlujemo 45.000 ljudi in v času krize je nerazumljivo, da dela vlada s takšnimi ukrepi škodo svojemu gospodarstvu," je opozoril. Vlado zato pozivajo, naj v času gospodarske krize "ne vleče potez", ki dodatno otežujejo boljše poslovanje gospodarskih subjektov, ki polnijo proračun.

Izpad dohodka na smučiščih in v zdraviliščih Aleš Uršič iz Združenja slovenskih žičničarjev je pojasnil, da so zaradi uvedbe enotnega termina zimskih počitnic samo pri prodaji smučarskih vozovnic zabeležili izpad dohodka v višini od 2,2 do 3,6 milijona evrov, zato se sprašujejo, komu izstaviti račun. "Očitno tega naslovnika ni," meni Uršič. Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer je ob tem dodal, da je 15 slovenskih naravnih zdravilišč zabeležilo od 1,8 do dva milijona evrov škode.

Predstavniki turističnih organizacij zato pozivajo ministrstvo za šolstvo in šport, naj znova uvede dvotedenski termin za zimske počitnice ali celo tritedenskega. Če bi uvedli tritedenski termin, bi se lahko en teden prekrival, s čimer bi zadostili tudi sociološkemu vidiku, saj bi lahko družine počitnice preživele skupaj, je povedal Uršič.

Pintar: Druge evropske države za širitev terminov Predsednik Zbornice gorskih centrov Damjan Pintar je ob tem opozoril, da se druge evropske države za razliko od Slovenije odločajo za širitev terminov zimskih počitnic. V večini evropskih držav zimske počitnice trajajo najmanj 14 dni, v nekaterih tri tedne, v Franciji celo štiri tedne. "Ravno zaradi tega, ker želijo otrokom omogočiti možnost, da ostanejo v domačem okolju," je pojasnil.

Gospodarsko ministrstvo je bilo ves čas proti V.d. generalnega direktorja direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar pa je povedal, da je gospodarsko ministrstvo ves čas nasprotovalo uvedbi enotedenskega termina zimskih počitnic. Kot je dejal, se sicer zavedajo avtonomije posameznega resornega ministrstva, a obžalujejo, da s svojimi argumenti niso uspeli.

Ne spreglejte