Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
19.47

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

12

Natisni članek

uničevanje gnezdo sršen osa

Četrtek, 18. 8. 2022, 19.47

1 leto, 8 mesecev

Tudi to je delo gasilcev: "Posredujemo, ko gre za resno ogroženost življenj" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,81

12

Letos je, kot ste verjetno že sami opazili, leto os. Obletavanje žuželk z želi ni samo izjemno moteče, temveč je v nekaterih primerih lahko tudi precej nevarno. Še posebej, če smo nanje alergični. Novinarka Planet TV je poizvedela, kako moramo ravnati, če doma opazimo osje ali sršenje gnezdo, in kdo nas pred njimi lahko reši.

V poletnih mesecih na nas prežijo različne žuželke, nekatere med njimi bolj nevarne kot druge. Takšne so tudi ose, ki lahko postanejo precej napadalne, če jih razdražimo. Osja in sršenja gnezda so lahko v nekaterih primerih zelo nevarna. 

Jan Brodar, vodja operative Gasilske brigade Koper, je pojasnil, da se občani v primeru nevarnosti, torej, če jih ogrožajo sršeni, obrnejo na regijski center, na številko 112, od tam pa jih bodo usmerili naprej. Po navadi to opravljajo službe, ki so za to zadolžene, službe za deratizacijo in dezinsekcijo.

Čeprav smo vajeni, da se gasilci borijo z ognjenimi zublji in so v prvi bojni liniji ob prometnih nesrečah, posredujejo tudi v drugih primerih, je še povedal Brodar. "Zgolj v primerih, ko gre za resno ogroženost življenj, torej, da se je zgodil kakšen napad ali da je to gnezdo v bližini kakšnih otrok, v vrtcih, takrat aktivirajo tudi nas."

Gnezda uničijo ponoči, ko so ose manj aktivne 

Kot je pojasnil, si gasilci kraj najprej ogledajo, preverijo lokacijo gnezda in resnost položaja. Če res ni nujno ukrepati takoj, intervencijo izvedejo ponoči, ko so te žuželke manj aktivne. "Takrat se oblečemo v primerne zaščitne obleke, ki so namenjene prav temu, gnezda popršimo s strupom ter jih uničimo."

Gnezda so lahko nevarna, saj se ose, če se jim preveč približamo, počutijo ogrožene in se branijo. Več pikov teh žuželk lahko pomeni resno nevarnost. Podobno je s sršeni, sploh če smo na njihove pike alergični. Njihova gnezda, je povedal Brodar, najpogosteje najdemo v ozkih odprtinah, med kakšnimi kamni v zidovih, v luknjah na drevesih, na podstrešjih, pod streho hiše, v dimnikih.

Gasilci odstranjevanje gnezd na lastno pest odsvetujejo.  

Sportal Ose se krepijo, v svoje gnezdo privabile najboljšega Ormožana
Osji pik
Novice Ženska po piku os padla s skiroja

 

Ne spreglejte