SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi Dermol in Brešar nista priznala krivde v zadevi Teš 6

0,24

termometer

Teš 6 | Dermol in Brešar sta zavrnila vse očitke iz obtožnice. | Foto:
Dermol in Brešar sta zavrnila vse očitke iz obtožnice.

Nekdanja zaposlena v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) Jože Dermol in Bojan Brešar na današnjem predobravnavnem naroku na celjskem okrožnem sodišču nista priznala krivde glede domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Teša. Zavrnila sta vse očitke iz obtožnice.

Dermolov zagovornik Stojan Zdolšek je podal nekaj dokaznih predlogov, med drugim je zahteval branje rezervacijske pogodbe o dobavi tehnološke opreme za gradnjo šestega bloka Teša in neposredno zaslišanje številnih prič. Brešarjeva zagovornica Branka Zobec Hrastar pa je predlagala izločitev dokazov iz hišne preiskave leta 2012, ker da sodna odredba o preiskavi ni bila obrazložena skladno z zakonom. Tudi odvetnica je predlagala zaslišanje nekaterih prič.

Sodnica Mojca Turinek je danes določila tudi nov datum predobravnavnega naroka za nekdanja direktorja v skupini Alstom Josefa Reisla. Ta bo 13. julija, medtem ko bo predobravnavni narok za prav tako nekdanjega direktorja v omenjeni skupini Franka Lehmanna 9. julija.

Že v torek je na celjskem sodišču krivdo v zadevi Teš zavrnil prvoobtoženi Uroš Rotnik, ki mu tožilstvo očita storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic in dveh kaznivih dejanj pranja denarja.

Uroš Rotnik Novice Rotnik krivde v zadevi Teš 6 ni priznal

Krivde niso priznali lobist Peter Kotar, direktor podjetja CEE Boštjan Kotar, zaposleni v Tešu Darko Weiss, Jože Lenart in Miran Leben ter davčni svetovalec Darko Končan. Likvidacijski upravitelj Kotarjevega podjetja Sol Intercontinental Anže Biber se ni hotel opredeliti do krivde, saj bo, kot je dejal, kmalu sklicana skupščina podjetja, ki mu bo dala nadaljnje usmeritve. Do krivde se ni želel opredeliti niti finančni strokovnjak Bogdan Pušnik.

Nekdanji Alstom je krivdo priznal

Krivdo pa je priznala družba GE STEAM Power Systems, nekdanji Alstom, ki je s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde, ki predvideva, da bo družba plačala 23 milijonov evrov denarne kazni in poravnala sodne stroške v višini 50 tisoč evrov. O sporazumu bo odločilo sodišče, potem ko bo preverilo pogoje, pod katerimi je bil sporazum sklenjen.

Odvetnik Borut Černigoj, ki zastopa Petra Kotarja, je podal predlog za izločitev Turinkove, ker se je po njegovem mnenju med preiskavo seznanila z dokazi, ki so pridobljeni na nezakonit način. Tudi zagovorniki preostalih obtoženih so podali predloge za izločitev Turinkove. Že maja pa je njeno izločitev zahteval Rotnikov zagovornik, odvetnik Mitja Jelenič Novak, a je sodišče to zahtevo zavrnilo.

Hišne preiskave so začeli leta 2012

Kriminalisti so prva obvestila glede domnevnih nepravilnosti okrog gradnje šestega bloka Teša začeli zbirati leta 2010, junija 2012 so se začele hišne preiskave. Ovadbe so bile vložene oktobra 2014, mesec dni pozneje je tožilstvo na okrožno sodišče v Celju vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti 12 osumljencem na čelu z Rotnikom.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili domnevno 250 milijonov evrov vredno oškodovanje pri gradnji šestega bloka. Cena projekta naj bi se zaradi slabega vodenja podražila na 1,41 milijarde evrov, prvotno bi morala znašati 650 milijonov evrov. Obdolženim grozi zaporna kazen do 20 let, zadeva pa bo zastarala leta 2028.

Uroš Rotnik Novice Začetek sojenja za Teš 6, obtožnica na 1.332 straneh in 43 tisoč prilogah, grozi jim do 20 let zapora

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin