SiolNET. Novice Slovenija
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump: ZDA in Kitajska dosegle delni trgovinski dogovor

0,54

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je oznanil, da so ZDA in Kitajska dosegle delni trgovinski dogovor, zato uvedbe novih carin, ki so jih ZDA za Kitajsko nameravale uvesti v nedeljo, ne bo. Kot je zapisal Trump, je dogovor prve faze "zelo obširen" in "izjemen". Velesili sta tako korak bliže končanju trgovinske vojne, ki jo bijeta že leto in pol.

Delni dogovor so potrdili tudi Kitajci. Kot je sporočil namestnik glavnega kitajskega trgovinskega pogajalca Wang Shouwen, bo Kitajska v skladu z doseženim dogovorom povečala uvoz iz ZDA.

Največji svetovni gospodarstvi sta se v trgovinsko vojno zapletli pred približno letom in pol, od tedaj pa so se ZDA doslej odločile obremeniti skupno 550 milijard dolarjev uvoza s Kitajske. Peking je medtem obremenil za okoli 185 milijard dolarjev izdelkov, uvoženih iz ZDA.

Najnižja stopnja rasti v skoraj treh desetletjih

Kitajsko gospodarstvo je tudi v luči trgovinskega spora z ZDA lani zabeležilo 6,6-odstotno gospodarsko rast, kar je najnižja stopnja rasti v skoraj treh desetletjih. Konflikt se pozna tudi na nekaterih segmentih ameriškega gospodarstva, predvsem v predelovalnem sektorju in kmetijstvu.

Trgovinske napetosti med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma so letos ohlajale tudi globalno gospodarsko rast.

Vendar pa okrog prve faze trgovinskega dogovora zeva velika nejasnost glede podrobnosti kitajskega uvoza ameriških kmetijskih pridelkov. Nobena stran namreč ni potrdila, koliko soje in drugih pridelkov je Kitajska pripravljena uvoziti.

kitajska zastava Foto: Reuters

Trump je sporočil, da so se dogovorili o ogromnih kitajskih nakupih kmetijskih pridelkov, energije, industrijskih izdelkov in še več. Zaradi tega se je odpovedal dodatnim carinam na 160 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, ki jih je nameraval uvesti v nedeljo. Obstoječe carine na kitajski uvoz pa bo znižal na 7,5 odstotka.

Glede na sporočilo ameriškega trgovinskega predstavnika dogovor pokriva tudi vprašanja intelektualne lastnine in tehnoloških transferjev, finančne storitve, valuto ter menjalniške tečaje. ZDA bodo ohranile 25-odstotne carine na 250 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, vendar bodo znižale carine na 7,5 odstotka za 120 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Kitajska bo povečala uvoz žita in koruze

Kitajski uradniki so potrdili, da sta obe strani dosegli velik napredek v tej "fazi" trgovinskih pogajanj in sprejeli dogovor o naslednji fazi. Potrdili so, da bo Kitajska povečala uvoz žita in koruze.

Niso pa potrdili ameriške številke o povečanju kmetijskega uvoza na 50 milijard dolarjev v letu 2020. Podrobnosti o tem naj bi postale znane kasneje, vendar pa dogovor prinaša večjo zaščito kitajskim podjetjem v ZDA in tujim podjetjem na Kitajskem.

Odstavitev Trumpa Foto: Reuters

Namestnik kitajskega ministra za trgovino Liao Min je dejal, da Kitajska ne bo uvedla načrtovanih carin na ameriške izdelke, ki so bile pripravljene na uvedbo v ponedeljek kot odgovor na nove nedeljske Trumpove carine.

Namestnik kitajskega ministra za trgovino Wang je potrdil, da dogovor vključuje utrditev zaščite intelektualne lastnine, širitev tržnega dostopa tujim podjetjem na Kitajskem in večjo zaščito njihovih pravic na Kitajskem.

Borzni indeksi rastejo

Pojasnil je, da bosta obe strani dokončali potrebne postopke za pravni pregled in prevode dogovora ter da se bosta pogajali o formalnem podpisu te prve faze dogovora. "Upanje je, da bosta obe strani po podpisu spoštovali dogovor in si bosta prizadevali, da ga uresničita," je dejal Wang.

Že sama najava dogovora pa tako kot že več mesecev nosi opazne posledice za ameriške finančne trge. Borzni indeksi Wall Streeta nadaljujejo rast, ki so jo začeli v četrtek, ko je Trump tvitnil, da se dogaja nekaj velikega.

Preberite še:

Donald Trump Novice Trump odložil novo povišanje carin na kitajski uvoz Donald Trump Novice Ameriški psihiatri: Trumpu se je poslabšalo duševno zdravje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin