Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2018,
11.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

3

Natisni članek

bolezen Maribor okužba ošpice

Sreda, 13. 6. 2018, 11.13

5 let, 10 mesecev

Trije novi primeri ošpic, okužena tudi zdravnica in medicinska sestra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

3

Norice, vodene koze | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V Mariboru so potrdili tri nove primere ošpic. Po trenutnih informacijah naj bi bili vsi povezani z moškim, ki se je okužil v tujini.

38-letni moški naj bi za ošpicami zbolel v Srbiji, okužil pa je tudi 12-mesečnega dojenčka, ki so ga v UKC pripeljali konec prejšnjega meseca. Ta moški je okužil še eno osebo, in sicer 40-letnega moškega.

Vse tri nove primere, med njimi sta tudi zdravnica in medicinska sestra, so okužili ljudje, ki so okužbo dobili od zgoraj omenjenega 38-letnika, so potrdili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje.
Cepljenje
Novice Ošpice: ali tudi Sloveniji grozi epidemija zaradi nizke precepljenosti?

"Tudi cepljene osebe lahko zbolijo. Je pa to izjemno redko"

Zdravnica in medicinska sestra sta na pediatričnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor prišli v stik z obolelim dojenčkom. Medicinska sestra je bila pred tem cepljena z enim odmerkom, po stiku z dojenčkom konec maja pa je prejela še en odmerek cepiva, a ta očitno ni prijel.

Zdravnica je bila v preteklosti cepljena z obema odmerkoma. "Imunologi sklepajo, da gre za zelo redko zadevo, ki se ji reče celična pomanjkljivost. To poznamo tudi pri drugih cepljenjih, ko govorimo o t. i. neodzivnikih. Nekatere osebe, ki se cepijo, lahko zbolijo, kljub temu da so popolnoma cepljene. Je pa to izjemno redko," je pojasnil Turk.

Tretji najnovejši primer okužbe z ošpicami v Mariboru je članica družine prvega obravnavanega primera ošpic. Zaenkrat ni znano, ali je bila cepljena proti ošpicam. "Gospa prihaja iz Makedonije. Poskušali smo pridobiti podatke o cepljenju, a jih nismo uspeli pridobiti," je povedal Turk.

Zaenkrat identificirali več kot 300 kontaktov z okuženimi

Epidemiološka služba mariborske enote NIJZ, ki je od sredine maja torej obravnavala skupno šest laboratorijsko potrjenih primerov ošpic, še vedno preverja številne možne kontakte potrjenih primerov ošpic. Minuli konec tedna so po Turkovih besedah intenzivno raziskovali vse možne kontakte z okuženo zdravnico in medicinsko sestro, zaenkrat so jih identificirali več kot 300 in ustrezno ukrepali. Med njimi ni bilo nobenega, ki ne bi bil cepljen. "Je pa kar nekaj primerov, ko so imeli le eno dozo," je pojasnil.

Na NIJZ so ocenili, da so z dosedanjim ukrepanjem preprečili morebitne dodatne primere, kljub temu pa lahko še vedno pričakujemo posamezne dodatne primere ošpic, saj je inkubacijske doba pri okužbi z ošpicami do 21 dni, bolezen pa je zelo nalezljiva.

Glede na to, da se s primeri ošpic soočajo tudi v nekaterih drugih državah, na NIJZ ljudem svetujejo, naj pred vsakim potovanjem preverijo, ali so zaščiteni proti ošpicam. "Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, tvega, da bo zbolel," so opozorili.

Novice Še vedno cepljenih premalo otrok #video

Ošpice niso "sezonska" bolezen

Ošpice niso "sezonska" bolezen, njen ponoven pojav v slovenskem prostoru je vezan na to, da ljudje niso več toliko imuni, ker je padla precepljenost.

V Evropi se je lani število obolelih za ošpicami povečalo za kar trikrat, zaradi nizke stopnje precepljenosti pa beležijo vedno nove izbruhe, je razvidno iz poročila Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC). Največ jih je za ošpicami zbolelo v Romuniji, Italiji, Grčiji in Nemčiji. Lani so v Evropi zabeležili 14.451 primerov ošpic, medtem ko jih je bilo leta 2016 trikrat manj, 4643.

ošpice
Novice Kako so starejši zaščiteni proti ošpicam
Novice V Mariboru tretji primer ošpic #video

 

 

Ne spreglejte