SiolNET. Novice Slovenija
1,19

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Mariboru tretji primer ošpic #video

1,19

termometer

Na infekcijskem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so prejšnji teden ambulantno zdravili 40-letnega moškega z ošpicami. Okužil ga je moški, ki ni bil cepljen in ki je okužil tudi enoletnega otroka, ki so ga zdravili na pediatrični kliniki, zdaj pa je že v domači oskrbi.

Na novo okuženega moškega so sicer šteli kot kontakt prvega, a so ga izključili kot mogočega obolelega, ker je bil cepljen z enim odmerkom, poroča Večer.

Epidemiologi so po novi okužbi takoj začeli preverjati vse ljudi, s katerimi je bil v stiku, bilo jih je 63. Na podlagi podatkov o cepljenosti so se potem odločali, ali jih (znova) cepijo, testirajo oziroma opazujejo. Do zdaj so v Mariboru imeli še šest sumov na ošpice, vsi so se izkazali za negativne. Inkubacijska doba prvega primera se je že iztekla, zato ne pričakujejo, da bi lahko prvi moški, ki je večkrat obiskal urgenco, okužil še koga.

Ošpice niso "sezonska" bolezen, njen ponoven pojav v slovenskem prostoru je vezan na to, da ljudje niso več toliko imuni, ker je padla precepljenost. Na infekcijskem oddelku v Mariboru imajo šest sob, kjer lahko bolnike ustrezno izolirajo, piše Večer.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Majsla / 07.06.2018. ob 11:28 +1 0

  Ali ta, ki je zbolel ni bil cepljen? Če je bil, kako je lahko sploh dobil ošpice? Torej če si cepljen ali ne dobiš ošpice. Problem je, ker bodo sedaj dobivali ošpice starejši, ker jih kot otroci niso preboleli. Cepivo pa tako in tako očitno ne deluje. Otroške bolezni bi morali prebolevati otroci, kar pa so s cepivi preprečili in obolevanje prenesli v starost. Zelo narobe in sedaj bo vedno večja panika, ker je takih, ki so ošpice preboleli in so imuni celo življenje, vse manj.

  +1 0
 • Al / 07.06.2018. ob 14:14 +1 0

  Cepljenost zagotavlja skoraj 100% doživljenjsko zaščito (oz.kak % manj od 100%), necepljenost pa 0%. Stopnja doživljenjske zašcite je praktično enaka pri cepljenih kot pri prebolelih. Če otroci ne bi bili precepljeni za teh cca 5 ali 7 nalezljivih bolezni (ošpice, davica, oslovski kašelj...), bi do odraslosti praktično vsi preboleli te bolezni, pri katerih je umrljivost nekaj %.

  +1 0
 • Al / 07.06.2018. ob 14:14 +1 0

  Se pravi, da bi ob pojavu bolezni oz.epidemiji od cca 15.000 otrok letnega prirastka jih umrlo nekaj 100 oziroma za nekaj razredov vako leto, za vsako bolezen posebej. Tako pa praktično nobeden, ki je cepljen.

  +1 0
delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin