SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Triglavski narodni park oglobil gornika, ker nista hotela tvegati svojega življenja

4

termometer

Izkušena gornika in turna smučarja sta se pred tremi tedni podala na avanturo na Rjavino v Julijskih Alpah. Ker je do vrha osem ur hoda, sta na vrhu prespala v majhnem šotoru oziroma bivaku.

Fanta sta svojo avanturo posnela, naredila precej fotografij in tudi videoposnetek ter vse skupaj javno objavila na svojih spletnih portalih. Že čez nekaj dni pa je Primož Blaha prejel dopis Triglavskega narodnega parka (TNP), v katerem so ga obvestili, da je s šotorjenjem v naravi storil prekršek, ki se kaznuje z globo v višini sto evrov. Drugi udeleženec Anže Čokl je odločbo TNP objavil na svoji spletni strani. Čez nekaj dni je kazen dobil tudi on, v Dnevniku piše Primož Knez. "Dejstvo je, da je šotorjenje v TNP prepovedano. A vsi vemo, kaj je šotorjenje. Kar pa sva naredila midva, je bilo spanje od sončnega zahoda do sončnega vzhoda zaradi najine varnosti. Do vrha sva namreč hodila osem ur, gazila po snegu, premagala precejšnjo višinsko razliko. Nespametno bi bilo, če bi utrujena takoj odsmučala navzdol. Zato sva se odločila postaviti bivak, prespati in se naslednje jutro varno odpraviti v dolino. Še vedno sem trdno prepričan, da nisva v ničemer škodovala naravi," je za Dnevnik pojasnil Čokl.

"V tem primeru je bila kršitev zakona o TNP javno objavljena, zato je skladno s pristojnostmi naravovarstveni nadzornik moral po uradni dolžnosti začeti postopek ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, ki so potrebni za odločitev o prekršku, ter izdal obvestilo o prekršku. Takšnih primerov si želimo čim manj, zato prosimo vse obiskovalce TNP, da se pred obiskom območja prepričajo, da s svojim ravnanjem ne bodo kršili predpisov," je ravnanje nadzornika pojasnila Tina Markun s Triglavskega narodnega parka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin