Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 1. 2022,
12.25

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

gospodarstvo poslovanje industrija banka Triglav Skladi

Sreda, 19. 1. 2022, 12.25

2 leti, 3 mesece

Triglav Skladi: Leto 2021 je najdonosnejše leto zadnjih 20 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Triglav Skladi | Vlagatelji v leto 2022 vstopajo z odlično popotnico iz leta 2021, ki je najdonosnejše leto zadnjih 20 let, ocenjujejo na Triglav Skladih. 

Vlagatelji v leto 2022 vstopajo z odlično popotnico iz leta 2021, ki je najdonosnejše leto zadnjih 20 let, ocenjujejo na Triglav Skladih. 

"Leto 2022 prinaša obrat v denarni politiki, zato se bo gospodarstvo moralo v večji meri razvijati po lastnih močeh, a nastavki za to so odlični," so povedali na investicijskem forumu Triglav Skladi. Prepričani so, da bo leta 2022 covid-19 za gospodarstvo manj pomembna ovira in da se bomo postopoma vrnili v običajno življenje. 

Vlagatelji v leto 2022 vstopajo z odlično popotnico iz leta 2021, ki je najdonosnejše leto zadnjih 20 let, ocenjujejo na Triglav Skladih. Razlogi za optimizem in naklonjenost tveganim naložbam izhajajo iz dalj časa trajajoče spodbujevalne monetarne politike, ki se ji je s covid-19 pridružila tudi ekspanzivna fiskalna politika, velik del zaslug pa ima tudi izjemna rast poslovanja podjetij.

Razviti delniški trgi so zrasli za več kot 30 odstotkov (merjeno v evrih z vključenimi dividendami), s čimer so imeli najdonosnejše leto zadnjih 20 let. Optimizem se čuti tudi zunaj kapitalskih trgov, kot na primer na trgu nepremičnin, trgu zasebnega in tveganega kapitala in trgu kriptoimetij.

Slabše novice s področja ekonomije dobre za finančne trge 

Iz preteklega leta si je vredno zapomniti, da so bile slabše novice s področja ekonomije dobre za finančne trge, v letu 2022 pa bo rast nekoliko nižja, a višja kot pred izbruhom zdravstvene krize, je dejal Roman Zidarn, specialist s področja analiz.

V letu 2022 se paradigma nekoliko spreminja: "Z normalizacijo ekonomskih razmer se bo zniževala potreba po spodbudah predvsem centralnih bank oziroma denarnih politik," je povedal in dodal, da bodo glede na spremembe obrestne mere tudi letos ostale na nizkih ravneh, kar je pomembno tako s stališča makroekonomije kakor tudi finančnih trgov."

Zidarn je izpostavil, da bodo dejavniki okrevanja globalne ekonomije v tem letu podobni, kot so bili v preteklem. Spodbudno bi lahko delovala konkretizacija zelenega prehoda in postavljanje temeljev za bolj trajnostno rast gospodarstev.

Spremenjena bo politika centralnih bank 

Velika preizkušnja bo v letu 2022 spremenjena politika centralnih bank. Te bodo večinoma usmerjene v bolj restriktivne ukrepe. Konec izdatnih denarnih spodbud pomeni, da se bo gospodarstvo moralo v večji meri razvijati po lastnih močeh, a nastavki za to so odlični.

Po ocenah finančnih upravljalcev in analitikov na investicijskem forumu Triglav Skladi leta 2022 največ priložnosti napovedujejo v sektorjih industrija, finance, zdravstvo, potrošne dobrine in komunikacijske storitve. 

Andrej Petek, član uprave, je v uvodu foruma povedal, da je koronavirus zaznamoval vse segmente našega življenja. "Čeprav je na delniških trgih, z izjemo trgov v razvoju, za nami izjemno leto, pa je bilo leto hkrati tudi zelo zahtevno. Že če pogledamo samo segment obveznic, vidimo, da je bilo stanje na trgu bistveno slabše."

Sašo Ivanović, direktor področja upravljanja investicijskih skladov, je dejal, da bo leta 2022 covid-19 za gospodarstvo manj pomembna ovira, kar pomeni postopno vrnitev v običajno življenje. "Preizkušnjo bo predstavljala spremenjena politika centralnih bank, ki bodo po svetu večinoma usmerjene v bolj restriktivne ukrepe. Konec izdatnih denarnih spodbud pomeni, da se bo gospodarstvo moralo razvijati po lastnih močeh, a nastavki za to so odlični."

Ob tem je izpostavil, da je akumulacija privarčevanega denarja velika in močno potrošnjo lahko pričakujemo tako v storitvenem sektorju kot pri dobrinah. Ob hkratni močni potrošnji bodo gospodarsko rast spodbujale investicije v nove zmogljivosti in krepitev trga dela. Leto bo za delnice predvidoma bolj donosno kot za manj tvegane naložbe, pri čemer lahko pričakujemo tudi velika nihanja.

Priložnosti in tveganja leta 2022

Na forumu za leto 2022 je direktor področja analiz Gorazd Belavič predstavil sektorsko sliko, ki kaže največ priložnosti v sektorjih industrija, finance, zdravstvo, potrošne dobrine in komunikacijske storitve. "Sektorska alokacija družbe za letošnje leto temelji na pričakovani solidni gospodarski aktivnosti. Smo v zreli fazi ekonomskega cikla, kjer praktično ni sektorja z večjimi težavami (če odmislimo motnje v oskrbovalnih verigah v nekaterih podsektorjih), skrbno pa bomo opazovali vzdržnost marž in dobičkonosnosti, ki sta na rekordnih ravneh."

Med ključna tveganja za leto 2022 je Belavič uvrstil inflacijo, katere trdovratnost bi lahko močno zaostrila monetarno politiko. Kitajski strog odziv na covid-19 lahko privede do hitrejšega zaviranja tamkajšnjega gospodarstva. Na poslovanje podjetij bi lahko negativno vplivale motnje na trgu dela in v oskrbovalnih verigah, kar bo odvisno tudi od prihodnjega razvoja virusa.

Da bo višina podjetniških kreditnih pribitkov precej odvisna od ravni monetarne zaostritve, pa je izpostavil Aleš Čačovič, višji upravljalec investicijskih skladov. Načrtovano zmanjševanje odkupovanja obveznic v EMU utegne zmanjšati podporo evropskemu dolžniškemu trgu, zato ostaja tveganje, da bodo meddržavni kreditni pribitki v EU ostali volatilni.

"Dolgoročna inflacijska pričakovanja se bodo verjetno začela zniževati, inflacija pa bo temu sledila, saj bo učinek pretekle visoke rasti cen surovin in energentov imel vse manjše učinke na inflacijo. Inflacija brez uteži energentov bo verjetno ostala višja, kar bo ena od podlag centralnim bankam, da začnejo oziroma nadaljujejo dvigovanje obrestnih mer," je sklenil Čačovič. 

denar bankovci evro evri
Novice Boste čez pet let obžalovali svoje finančne odločitve? 6 nasvetov, kako urediti svoje finance.
denar rast
Novice Kriptovalute: kako iz 20 dobimo 2.000 evrov?
ženska, računalnik
Novice Pet najpogostejših napak, ki vam uničujejo osebne finance
Evri, denar, vroče
Novice Bi svoj denar zaupali v upravljanje robotu?
Varčevanje
Novice Kako v desetih letih privarčevati 16 tisoč evrov
Ne spreglejte