Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2023,
7.33

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

Matej Tonin NSi

Sobota, 27. 5. 2023, 7.33

10 mesecev, 4 tedne

Matej Tonin na Taboru NSi: Proti nesposobni vladi ne z oboroževanjem, ampak z jasno alternativo in državljansko aktivnostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Matej Tonin | Matej Tonin ocenjuje, da bo vladajoča stranka Gibanje Svoboda "končala podobno kot v preteklosti vsi novi obrazi". | Foto Bojan Puhek

Matej Tonin ocenjuje, da bo vladajoča stranka Gibanje Svoboda "končala podobno kot v preteklosti vsi novi obrazi".

Foto: Bojan Puhek

Člani in simpatizerji NSi so se danes zbrali na tradicionalnem taboru stranke, ki letos poteka v Gorišnici. Osrednji del programa je bil nagovor predsednika stranke Mateja Tonina, ki zagotavlja, da ključno vodilo NSi ostaja delovanje v dobrobit državljanov, ne glede na to, ali so v opoziciji ali koaliciji.

Predsednik NSi Matej Tonin je v svojem govoru poudaril, da je v pregretem političnem vzdušju potrebno ohraniti mirnost in se proti nesposobni vladi boriti z jasno vsebinsko alternativo ter državljansko aktivnostjo. Uvodoma se je vsem zahvalil za podporo v supervolilnem letu in izrazil zadovoljstvo nad podporo NSi v javnosti.

"V zadnjih desetih letih nam je uspelo razviti odpornost na napade, ki prihajajo tako z leve kot z desne. Naša podpora je stabilna. Kljub zloveščim napovedim nekoč levih, danes pa desnih komentatorjev, smo tu in rastemo. Prav na vsakih volitvah od leta 2011 dalje povečamo število poslancev. Povečali jih bomo tudi na naslednjih volitvah! Ker nismo muha enodnevnica, ampak stranka s tradicijo. Ker nismo instant stranka brez vsebine, ampak programsko močna stranka. Predvsem pa, ker imamo vsepovsod po Sloveniji srčne in predane ljudi," je dejal.

Ključno vodilo za NSi po njegovih besedah ostaja delovanje v korist države in njenih državljanov. Zato so po eni strani deležni očitkov, da ne delujejo konstruktivno, po drugi pa da se ne obnašajo kot opozicija, pravi Tonin.

A zatrjuje, da bodo zasledovali začrtano smer stranke in enaka stališča zagovarjali bodisi v koaliciji bodisi v opoziciji, in ne tako kot "največja opozicijska stranka spreminjali stališč in pozicij zaradi taktičnih razlogov".

Tonin očita Golobu

Dotaknil se je tudi aktualnih razmer v Sloveniji in bil ob tem kritičen zlasti do potez vlade Roberta Goloba.

"Ali znate našteti tri rezultate Golobove vlade? Jaz se jih ne morem spomniti," je dejal in nadaljeval: "Obljubljali so ples, vendar orkester je že davno nehal igrati. Golobova vlada dviguje davke, povečuje birokratske ovire, z nesmisli kot so obvezno štempljanje in obvezno tiskanje računov. Pridne in delovne se stiska za vrat na vsakem koraku."

Razdeljena država ne more biti uspešna

"Da bi prikrila svojo nesposobnost in neoperativnost je vlada začela s kulturno in ideološko vojno. Ukinitev muzeja osamosvojitve, pohod na Čebine, pokop nekdanjega šefa tajne policije z vojaškimi častmi, ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja … Vse to ni naključje. Je skrbno načrtovano in zato še toliko bolj prozorno in nesprejemljivo," je še izpostavil Tonin in poudaril, da želi odgovorna politika storiti vse, da razmere v družbi pomiri, neodgovorna pa za prikrivanje svoje nesposobnosti razplamteva konflikte.

Dodal je, da razdeljena država ne more biti nikoli uspešna. Če bo vlada gradila na konfliktih, nas bodo še naprej prehitevale države, ki so bile nekoč daleč za nami. "Pravi odgovor na nesposobno vlado ni poziv k oboroževanju ali, Bog ne daj, k državljanski vojni, ampak poziv k državljanski aktivnosti. Edini pravi odgovor na nesposobno in konfliktno vlado je, da se množično aktiviramo v društvih, civilnih iniciativah in politični stranki. Predvsem pa, da se množično udeležimo vseh naslednjih volitev in pometemo z nesposobno in konfliktno vlado," je pojasnil.

NSi vložila zakon, ki omogoča hiter dostop do zdravnika

Tonin je na dogodku razkril, da je NSi v državni zbor vložila zakon, s katerim se rešuje glavno težavo v slovenskem zdravstvu – dostopnost do zdravnika in zdravstvene oskrbe.

"Stresni test zdravstvenega sistema je v enem letu prinesel, da se je število bolnikov, ki čakajo nad dopustno dobo, povečalo za 30%. Smo na poti v pospešeno razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. Po stresnemu testu zdravstvenega sistema letos očitno sledi še stresni test za vse bolnike. Rezultat pa bo: Plačevali bomo več, imeli pa slabše zdravstvene storitve," je zbrane opomnil Tonin.

Tonin: Logar bi moral ustanoviti politično stranko

Sicer pa so pogledi NSi usmerjeni v naslednje državnozborske volitve, pri čemer želijo oblikovati jasno alternativo, napoveduje Tonin. Ocenjuje namreč, da bo vladajoča stranka Gibanje Svoboda "končala podobno kot v preteklosti vsi novi obrazi", na desni pa bo "agresivna in nedialoška stranka". V luči tega meni, da bi moral poslanec SDS Anže Logar, ki ustanavlja društvo, ki naj bi se posvečalo predvsem razpravi o prihodnosti Slovenije, ustanoviti politično stranko.

Z Logarjem sta se po njegovih besedah tudi pogovarjala o tem, kako priti do točke, da bo odgovornost za državo oz. njeno vodenje prevzela mlajša generacija politikov. Tonin sicer ne bo sodeloval pri ustanavljanju Logarjeve platforme, meni pa, da bi morala NSi ob morebitni odločitvi Logarja za ustanovitev stranke z njim skleniti predvolilno koalicijo in s tem poslati jasno sporočilo, da je možno oblikovanje desnosredinske vlade brez Janeza Janše.

Morebitne Logarjeve stranke tako ne vidi kot nevarnost. "Po raziskavah, ki smo jih naredili, bi nam njegova stranka morda vzela enega poslanca. In če je to cena, da pridemo do širše, močnejše zgodbe na desni sredini, smo jo seveda pripravljeni plačati," zatrjuje Tonin.

Robert Golob, Matej Tonin
Novice Tako v Svobodi kot NSi zanikajo možnost vstopa NSi v vlado
Matej Tonin
Novice Tonin sporoča Golobu: V nedogled nismo pripravljeni čakati. Vlada ima čas do maja. #video
Jani Prednik, Tanja Fajon
Novice SD v Mostecu pred dilemo
Janez Janša
Novice Janša: Logarjevo društvo je dobrodošla popestritev
Anže Logar
Novice Znano je, kdaj, kdo in kako bo sodeloval z Logarjem

 

Ne spreglejte