Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 3. 2023,
16.52

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

65

Natisni članek

zdravstvo Robert Golob Matej Tonin

Sobota, 11. 3. 2023, 16.52

1 leto, 1 mesec

Tonin sporoča Golobu: V nedogled nismo pripravljeni čakati. Vlada ima čas do maja. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

65

Na današnji programski konferenci Nove Slovenije so razpravljali o prenovi zdravstvenega sistema. Zbrane je nagovoril tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je napovedal, da bodo v NSI začeli vlagati svoje zakonske predloge, če vlada na področju zdravstva do maja ne bo začela ukrepati. 

V NSi so sicer svoj paket rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo, s katerim med drugim predlagajo vključitev vseh razpoložljivih zdravstvenih zmogljivosti v reševanje krize, predstavili že januarja. O prenovi slovenskega zdravstva so razpravljali na današnji  programski konferenci stranke. 

Gostje konference so bili ustanoviteljica MC Medicor Slovenija prof. dr. Metka Zorc, ustanovitelj specialistične ordinacije Avelana kirurg primarij dr. Andrej Šikovec, podpredsednik Zveze organizacij pacientov Slovenije Franci Gerbec in zdravnik, specialist infektologije dr. Federico V. Potočnik. Zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik NSi Matej Tonin in predsednika strateškega sveta za zdravstvo v NSi Matjaž Trontelj

"Zdravnika potrebuje vsak, zato delovanje zdravstvenega sistema tudi bistveno določa kakovost našega življenja. Slovenski zdravstveni sistem je resno bolan in brez odločnega ter hitrega ukrepanja se bo sesul. Še vedno imamo vrhunske strokovnjake in predane zdravstvene delavce. Žal pa imamo katastrofalno organiziranost sistema," je v svojem govoru na današnji programski konferenci uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Tonin: V nedogled nismo pripravljeni čakati

Tonin je dejal, da je zdravstvo preveč pomembna tema, da bi jo prepustili političnim preigravanjem in taktiziranju. "Zato v Novi Sloveniji v začetku letošnjega leta še nismo vlagali predlogov zakonskih sprememb. Ne želimo poslušati, da naši predlogi kakorkoli blokirajo vladne. Vendar v nedogled nismo pripravljeni čakati. Danes napovedujem, da bomo, če do maja letošnjega leta ne bo resnih premikov, v Novi Sloveniji začeli vlagati svoje zakonske predloge," je napovedal Tonin.

Trontelj je medtem poudaril, da je treba v sistem takoj vključiti vse razpoložljive zdravstvene zmogljivosti pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti, tako javne zavode, koncesionarje kot tudi zasebnike, uvesti posebno statusno obliko samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti, odpraviti monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in da bi morale biti vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih in koncesionarjih, plačane iz zdravstvenega zavarovanja.

Šikovec: Digitalizacija ni vsemogočna

Šikovec je v svojem nagovoru orisal zdravstvene razmere iz prve roke. Povedal je za zgodbo, ko mu je eden izmed njegovih pacientov dejal: "Že eno leto hodim od zdravnika do zdravnika in vi ste prvi, ki se me je fizično sploh dotaknil." To kaže, da je danes v sistemu nekaj narobe, je bil jasen Šikovec. Ob tem je opozoril, da digitalizacija ni vsemogočna in da ne bo odpravila potrebe po osebnem stiku med zdravnikom in pacientom. Rešitve vidi tudi v uvedbi nujnih služb v zdravstvenih domovih, kar bi zmanjšalo pritisk na urgence, in večjih pristojnostih diplomiranih medicinskih sester.

Matej Tonin
Novice NSi se pri interpelaciji vlade ne bo pridružila SDS #video
Janez Janša, Robert Golob, Matej Tonin
Novice Je to skrita nevarnost za koalicijo, ki jo lahko prinese interpelacija vlade?
Ne spreglejte