Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2019,
9.10

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

ARSO vročina visoke temperature vreme

Nedelja, 30. 6. 2019, 9.10

4 leta, 9 mesecev

V ponedeljek nas čaka peklenska vročina, živo srebro tudi do 37 stopinj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
Vročina po Evropi | V ponedeljek bo spet ekstremno vroče. | Foto Reuters

V ponedeljek bo spet ekstremno vroče.

Foto: Reuters

Meteorologi z agencije za okolje (Arso) za ponedeljek spet napovedujejo veliko toplotno obremenitev po večini države. Najvišje dnevne temperature se bodo povzpele do 37 stopinj Celzija. Na Primorskem še vedno velja velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Danes popoldne bo jasno. Ponekod bo pihal južni do jugozahodni veter, najvišje dnevne temperature pa bodo od 31 do 34 stopinj Celzija.

V ponedeljek se bo ogrelo tudi do 37 stopinj Celzija

V ponedeljek bo sredi dneva in popoldne zelo vroče, za ta dan pa je po večini države razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Čez dan bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodnik.

Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 17, na Primorskem do 20, najvišje dnevne temperature pa bodo od 31 do 37 stopinj Celzija. Vročina bo v torek popustila. Takrat bomo imeli spremenljivo oblačno vreme, nastajale bodo plohe in nevihte, ki bodo v sredo manj pogoste.

V torek bodo nastajale plohe in nevihte. | Foto: Getty Images V torek bodo nastajale plohe in nevihte. Foto: Getty Images

Poleg toplotne obremenitve na Arsu opozarjajo tudi na veliko požarno ogroženost na Primorskem, ki velja do preklica. V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano kuriti, požigati ob infrastrukturnih objektih, izvajati ognjemete in izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

Pet nasvetov, kako se izogniti težavam

Vročinski val je sicer državo zajel že v minulih dneh. V četrtek so denimo ponekod padli krajevni temperaturni rekordi. Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo četrtkovo popoldne po podatkih Arsa najbolj vroče junijsko popoldne v zadnjih 70 letih.

Višje temperature s seboj prinašajo tudi nekaj nevšečnosti. Pogostejše so zastrupitve s hrano in dehidracije, zato morate nase v vročih tednih, ki so pred nami, še posebej paziti. Več v članku na tej povezavi.

Ne spreglejte