Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
6.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

Tomo Križnar Južni Sudan zapor

Petek, 27. 5. 2016, 6.55

6 let, 7 mesecev

Križnar zaprt že teden dni, z razmerami v sudanskem zaporu zadovoljen (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Tomo Križnar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Oblasti v Južnem Sudanu so pred tednom dni aretirale in zaprle Toma Križnarja. MZZ je v stiku s Križnarjem prek nemškega diplomata, ki ga je že obiskal v zaporu.

O aretaciji Križnarja je MZZ 19. maja obvestila njegova žena. MZZ je stopilo v stik s slovenskim veleposlaništvom v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo. Nemški diplomat je med obiskom Križnarja v zaporu ugotovil, da je zadovoljen z razmerami v zaporu v južnosudanski prestolnici Džuba. Nemški diplomat si prizadeva za nov obisk v zaporu, je povedala vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na MZZ Jožica Bračun Bokor.

MZZ je v stiku s Križnarjevo ženo, pristojnimi južnosudanskimi oblastmi in uradom slovenskega predsednika. Uradnih informacij o tem, česa je Križnar osumljen, MZZ nima. Ministrstvo je posredovalo dve diplomatski noti, v katerih prosi za čimprejšnjo ugodno razrešitev zadeve.

Na urad predsednika države Boruta Pahorja smo naslovili vprašanje, ali namerava tudi on, tako kot pred desetletjem Drnovšek, posredovati pri sudanskih oblasteh v imenu Križnarja. Odgovorili so, da so v stiku z MZZ. Ker gre trenutno za konzularni zaplet, moramo počakati na konec preiskave južnosudanskih oblasti, ki trenutno pregledujejo Križnarjeve posnetke, nam je povedala tiskovna predstavnica Špela Vovk in dodala, da je predsednik tudi v osebnem stiku z MZZ.

AI: Obupne razmere v južnosudanskih zaporih
Nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International je opozorila na obupne razmere, v katerih bivajo priporniki v Južnem Sudanu. Več deset pripornikov je zaprtih v kovinskih ladijskih zabojnikih, v katerih se temperatura hitro povzpne nad 40 stopinj Celzija.

Hrano dobijo le enkrat ali dvakrat na teden in malo vode, zato jim grozi smrt. Poleg tega jih vojaki večkrat odpeljejo iz zabojnikov in jih pretepajo, so sporočili iz AI.

Po njihovih informacijah je zaradi slabih razmer v priporu v Goromu, okoli 20 kilometrov južno od Jube, umrlo več pripornikov. Tam so od lanskega novembra glede na satelitske posnetke štirje zabojniki, v katerih so zaprti priporniki.

Priporniki, večinoma gre za civiliste, so osumljeni povezav z opozicijo ali uporniško skupino in nimajo dostopa do sorodnikov, odvetnikov ali sodišča, še trdijo v AI.

Južni Sudan je najmlajša država na svetu. Samostojnost od Sudana je razglasil 9. julija 2011, potem ko je v začetku leta potekal referendum o neodvisnosti. Referendum je bil del dogovora iz leta 2005, ki je po več kot 20 letih končal državljansko vojno med večinsko arabskim severom ter pretežno krščanskim in animističnim jugom Sudana. Za samostojnost je glasovalo več kot 98 odstotkov volivcev.

Po diplomatskem posredovanju izpuščen in izgnan

Slovenski aktivist in humanitarni delavec je bil v Sudanu zaprt že leta 2006. V zaporu v kraju El Fašir je bil od 20. julija do 5. septembra zaradi obtožbe o vohunjenju. V Darfur na zahodu države je vstopil brez vizuma iz sosednjega Čada. Obsodili so ga na dve leti zapora, a ga po posredovanju tedanjega slovenskega predsednika Janeza Drnovška - Križnar je bil v Sudanu kot posebni odposlanec Drnovška za Darfur - pomilostili.

Sudanski predsednik Omar Al Bašir je po diplomatskem posredovanju Slovenije, ki je po nekaterih podatkih stalo 20 tisoč evrov, pomilostitev podpisal 2. septembra, Križnarja pa so izgnali iz države, kjer je moral pustiti svojo fotografsko opremo in posnetke, na katerih so bila po njegovih trditvah številna množična grobišča.

Tudi v Etiopijo brez dovoljenja

Tri leta pred tem je bil Križnar zaprt v zaporu v Etiopiji. Tamkajšnja policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam brez potrebnega dovoljenja, poroča portal 24ur.

Leta 2011 je Križnar v Sudan etničnim Nubam dostavil kamere, da bi z njimi zbirali dokaze o vojnih zločinih sudanske vojske nad njimi. Leto pozneje je premierno predvajal dokumentarec Oči in ušesa Boga.

Ne spreglejte