SiolNET. Novice Slovenija
5,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toliko v povprečju zaslužijo Slovenci

5,45

termometer

Denar, plača | Povprečna mesečna neto plača je bila lani v primerjavi s predlani višja za sedem odstotkov. | Foto: Shutterstock
Povprečna mesečna neto plača je bila lani v primerjavi s predlani višja za sedem odstotkov. Foto: Shutterstock

Lani je polovica zaposlenih v povprečju mesečno zaslužila manj kot 1.229 evrov neto. Nekaj več kot 63 odstotkov zaposlenih je prejelo povprečno mesečno neto plačo, nižjo od slovenskega povprečja, ki je znašalo 1.424 evrov, je danes sporočil statistični urad.

Povprečna mesečna neto plača žensk je lani znašala 1.382 evrov in je bila za 5,1 odstotka nižja od plače moških. Mediana mesečne neto plače, ki populacijo deli na dva enaka dela, je pri moških znašala 1.256 evrov in pri ženskah 1.193 evrov. Desetina zaposlenih je prejela v povprečju manj kot 830 evrov, en odstotek pa več kot 4.051 evrov neto na mesec.

Povprečna mesečna neto plača je bila lani v primerjavi s predlani višja za sedem odstotkov. Po začasnih podatkih je bila v kohezijski regiji zahodna Slovenija v primerjavi z letom prej višja za 7,3 odstotka, v vzhodni Sloveniji pa za 6,6 odstotka.

Neto plače so se najbolj znižale v izobraževanju

Neto plače so se najbolj zvišale v dejavnostih zdravstvo in socialno varstvo (za 18,1 odstotka), gostinstvo (za 13,5 odstotka), promet in skladiščenje (10,8 odstotka) ter kmetijstvo in lov, gozdarstvo in ribištvo (10,4 odstotka). Najbolj so se znižale v izobraževanju (za štiri odstotke) ter dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnosti obvezne socialne varnosti (za dva odstotka). V največji meri so se plače dvignile zaposlenim pri pravnih osebah.

Moški z osnovnošolsko izobrazbo so lani prejeli nižjo neto plačo kot tisoč evrov samo v starostni skupini od 15 do 24 let, ženske pa v vseh starostnih skupinah od 15 do 64 let. Manj kot tisoč evrov neto so prav tako prejele ženske s srednješolsko izobrazbo, stare med 15 in 24 let.

Razlika v plači med moškimi in ženskami je bila precejšnja med višje- oz. visokošolsko izobraženimi. Neto plače moških so bile lani v povprečju za petino višje od ženskih. Največja razlika med moškimi in ženskami s to ravnjo izobrazbe je bila v starostni skupini 35–44 let, pri čemer so moški prejeli približno četrtino več kot ženske.

Neto plače so se najbolj znižale v izobraževanju, in sicer za štiri odstotke. | Foto: Shutterstock Neto plače so se najbolj znižale v izobraževanju, in sicer za štiri odstotke. Foto: Shutterstock

Najnižjo plačo prejeli delavci za pomoč pri pouku, najvišjo pa menedžerji

Med najnižje plačanimi so bili tudi delavci za pomoč pri pouku. Ti so prejeli na mesec v povprečju okrog 900 evrov neto in so bili poleg frizerjev, čistilcev, pralcev ipd. med najnižje plačanimi delavci. Med najvišje plačanimi pa so bili menedžerji, med katerimi so nekateri prejeli v povprečju tudi več kot pet tisoč evrov neto na mesec, so navedli.

Več kot kot tri tisoč evrov neto na mesec so v povprečju zaslužili zdravniki specialisti, razen splošne medicine, ki so prebivali v koroški, posavski, obalno-kraški in pomurski regiji, med zdravniki specialisti splošne medicine pa le tisti iz goriške in koroške statistične regije.

Med farmacevti so najvišjo povprečno mesečno neto plačo prejeli zaposleni iz jugovzhodne Slovenije (2.857 evrov) in osrednjeslovenske statistične regije (2.585 evrov). Sledili so zaposleni iz posavske, gorenjske in zasavske statistične regije.

Državljani drugih držav EU, zaposleni v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, so zaslužili precej več kot državljani Slovenije. V teh dejavnostih so državljani Slovenije prejeli v povprečju 1.955 evrov neto na mesec, državljani drugih držav EU pa 4.894 evrov.

Z vidika izobrazbe so največ zaslužili matematiki in statistiki. Med moškimi so največ zaslužili tisti z izobrazbo s področja matematike in statistike (2.256 evrov neto), med ženskami pa tiste z izobrazbo s področja prava (1.892 evrov neto).

Več kot dva tisoč evrov neto so v javnem sektorju zaslužili tisti z izobrazbo iz veterinarstva, v zasebnem sektorju pa tisti z dokončanimi interdisciplinarnimi izobraževalnimi aktivnostmi, pretežno naravoslovje, matematika in statistika, ter z izobrazbo iz matematike in statistike.

Med najvišje plačanimi v lanskem letu so bili menedžerji, med katerimi so nekateri prejeli v povprečju tudi več kot pet tisoč evrov neto na mesec. | Foto: Shutterstock Med najvišje plačanimi v lanskem letu so bili menedžerji, med katerimi so nekateri prejeli v povprečju tudi več kot pet tisoč evrov neto na mesec. Foto: Shutterstock

finančna hiša Novice Še včeraj je lahko s svojo plačo odplačevala posojilo, danes pa … TikTok Posel danes TikTok mora plačati 345 milijonov evrov globe Projekt Šumi. gradbeništvo gradbišče Posel danes Avgusta izdanih manj gradbenih dovoljenj za stavbe
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin