Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2023,
11.11

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

statistika stanovanja gradnja gradbena dela

Sreda, 20. 9. 2023, 11.11

7 mesecev, 1 teden

Avgusta izdanih manj gradbenih dovoljenj za stavbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Projekt Šumi. gradbeništvo gradbišče | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Avgusta je bilo izdanih 12 odstotkov manj gradbenih dovoljenj za stavbe kot julija, pri tem za stanovanjske 15 odstotkov manj, za nestanovanjske pa devet odstotkov manj. Predvidenih je bilo 35 odstotkov manj stanovanj kot mesec prej, je danes objavil državni statistični urad.

Skupna površina načrtovanih stavb bo merila skoraj 124 tisoč kvadratnih metrov, 43 odstotkov manj kot julija. Površina načrtovanih stanovanjskih stavb je upadla za 32 odstotkov, površina nestanovanjskih stavb pa za 51 odstotkov.

Površina stanovanjskih stavb se je zmanjšala predvsem zaradi manj izdanih gradbenih dovoljenj za večstanovanjske stavbe, površina nestanovanjskih stavb pa zato, ker je bila v juliju načrtovana gradnja večjih poslovnih in skladiščnih stavb ter stavb splošnega družbenega pomena.

Črtomir Remec
Novice Remec: Občine pogosto delajo vse preveč po domače

Z gradbenimi dovoljenji za stavbe, izdanimi avgusta, je bila predvidena gradnja 319 stanovanj, kar je 35 odstotkov manj kot z dovoljenji, izdanimi julija. V enostanovanjskih stavbah je bilo predvidenih za 11 odstotkov ali 23 stanovanj manj, v večstanovanjskih stavbah pa za 64 odstotkov ali 175 stanovanj manj. V stavbah za posebne družbene skupine je bilo načrtovanih 24 stanovanj, v nestanovanjskih stavbah pa pet. V juliju v tovrstnih stavbah ni bilo načrtovanih stanovanj.

Zoran Janković
Novice Janković: Ljubljanski gradbeni projekti tečejo po načrtih

Največ stanovanj, 98 ali 31 odstotkov vseh, je bilo načrtovanih v osrednjeslovenski statistični regiji. Sledili sta pomurska s 57 stanovanji in gorenjska regija s 37 stanovanji. V drugih regijah jih je bilo predvidenih manj, najmanj v primorsko-notranjski statistični regiji, tri stanovanja.

Ne spreglejte