Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 9. 2022,
10.41

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

41

Natisni članek

okužba Slovenija COVID-19

Petek, 30. 9. 2022, 10.41

1 leto, 6 mesecev

Minister: Izrednih razmer ni. Covid je še vedno z nami. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

41

V četrtek so v Sloveniji ob 820 PCR-testih in 6.971 hitrih antigenskih testih potrdili 2.297 okužb s koronavirusom, kar je 344 okužb več kot prejšnji četrtek, ko so jih potrdili 1.953, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V bolnišnicah so včeraj skupaj zdravili 276 ljudi. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci dejal, da je covid-19 še vedo z nami in da gremo skozi jesen in zimo tako, da covid sprejmemo kot neko novo realnost. "Izrednih razmer ni," je dodal.

V četrtek je bilo v bolnišnicah skupaj 276 ljudi, 13 več kot dan prej, 84 zaradi covid-19 in 170 s covid-19. Na intenzivni negi zdravijo 22 ljudi. Umrli sta dve osebi s potrjeno koronavirusno okužbo.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v Sloveniji trenutno aktivni 29.303 primeri okužbe, 109 več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2.176, 49 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih štirinajstih dneh na sto tisoč prebivalcev je trenutno 1.391, pet več kot dan prej.

Minister Bešič Loredan: Covid je še vedno z nami

Na novinarski konferenci je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan dejal, da je covid-19 še vedo z nami in da gremo skozi jesen in zimo tako, da covid sprejmemo kot neko novo realnost, če smo bolni, ostanemo doma.

"Naredili bomo vse, da zdravstvenega sistema ne ustavljamo," je poudaril Bešič Loredan in dodal, da so na voljo še vedno cepljenje, zdravila in jasni protokoli. Minister je prepričan, da smo kot družba pripravljeni na vse izzive, ki nas čakajo. "Izrednih razmer ni," je še povedal.

Fafangel: Čaka nas jesensko-zimski val okužb

Kot je povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa z NIJZ Mario Fafangel, nas pričakovano čaka jesensko-zimski val okužb in tudi gripa je pred vrati. Kot je dejal, število okuženih narašča tudi drugod po Evropi.

V drugi polovici oktobra bomo predvidoma dosegli vrh in žal se bo poviševalo tudi število hospitalizacij, je dejal Fafangel. Ključna sprememba pa je različica omikron, ki še vedno ne predstavlja tako hude okužbe in posledično zaradi nje ni tako veliko hospitalizacij, je še dejal Fafangel. 

Namestnik vodje delovne skupine za klinično obravnavo in zdravljenje pri posvetovalni skupini NIJZ, infektolog Janez Tomažič, je dejal, da je na voljo veliko orožij, s katerimi lahko obvladujemo covid. Najmočnejše orožje je še vedno cepljenje, poleg tega je na voljo zdravilo paxlovid, ki je oralno zdravilo in zelo učinkovito, saj za kar 90 odstotkov zmanjša potrebo po hospitalizaciji in zmanjša smrtnost. Dodal je, da je zdravilo varno, a ga morajo zdravniki dobro poznati, saj se lahko vplete v součinkovanje z drugimi boleznimi. Dodal je, da je v primerjavi z gripo covid še vedno nevarnejša bolezen od gripe.

Z enim odmerkom cepiva se je proti covid-19 do zdaj cepilo 1.266.627 ljudi, devet več kot dan prej, z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.223.088 ljudi, 18 več kot v sredo.

Andreja Ojsteršek Urh
Sportal Slab začetek, dober konec? Zaradi okužbe s covid-19 na SP brez selektorice.
Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice To se dogaja s koronavirusom v Sloveniji. V bolnišnicah več kot 200 ljudi.
Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice Toliko okužb so potrdili v ponedeljek, Slovenija v Evropi ostaja najslabša
covid testiranje
Novice Znani so najnovejši podatki o okuženih s koronavirusom
Covid. Koronavirus. Testiranje. Korona. Covid-19
Novice V Sloveniji nova rast okužb
Ne spreglejte