SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Toča na Goriškem povzročila za več milijonov evrov škode

2

termometer

 | Foto:
Toča je konec tedna na Goriškem kmetom povzročila za več milijonov evrov škode, je po obisku prizadetih območij dejal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ciril Smrkolj.

Škode je največ na travnih nasadih, sadovnjakih in vinogradih, zbornica pa bo oškodovanim kmetom odpisala zbornični prispevek, je dejal.

Najbolj so poškodovani nasadi breskev

Smrkolj, ki je obiskal nekatere kmetije, ki so utrpele škodo zaradi toče zadnji konec tedna na Goriškem, je dejal, da je toča tokrat malo manj prizadela koruzo, po drugi strani pa so skoraj 100-odstotno poškodovani nasadi breskev. "Mogoče bo izjemoma Fructal vzel nekatere manj poškodovane breskve", je ocenil Smrkolj.

Zagotovil je, da bo zbornica oškodovanim kmetom pomagala z odpisom članarin za letošnje leto. Zbornica želi ustanoviti solidarnostni sklad, iz katerega bi črpali pomoč za kmete. Dodal je, da bo zbornica ministrstvo za kmetijstvo prosila za sodelovanje pri obnovi poškodovanih nasadov.

Škoda je ocenjena na 12 milijonov evrov

Toča je sicer že pred dvema tednoma kmetom povzročila veliko škode. Škoda je bila takrat največja na Bizeljskem, kjer je bilo po začasnih podatkih uničenih 450 hektarjev vinogradov, 14 hektarjev intenzivnih sadovnjakov, 38 hektarjev travniških sadovnjakov, 240 hektarjev koruze in 105 hektarjev drugih žit.

Podobno stanje je tudi v občinah Bistrica ob Sotli, Kozje in Podčetrtek, kjer so jo najbolj skupili vinogradi in koruza. Po prvih podatkih je skupna škoda v vseh štirih občinah ocenjena na več kot 12 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin