Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Natisni članek

Slovenija Hrvaška arbitraža meja ribiči

Četrtek, 21. 12. 2017, 16.30

6 let, 4 mesece

To so ukrepi, s katerimi bo vlada izvajala arbitražno sodbo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Vlada je na današnji seji sprejela nove ukrepe za implementacijo arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Potrdila je zemljevide o meji, kot jo je določilo arbitražno sodišče, in naložila evidentiranje meje. Vlada je sprejela tudi uredbe s področja izvajanja skupne ribiške politike in zagotavljanja financiranja pravne pomoči ribičem.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Vlada je s posebnim sklepom določila evidentiranje državne meje s Hrvaško, s čimer se bodo tudi v praksi začela izvajati določila zakona o evidentiranju državne meje s Hrvaško, ki je bil sprejet konec novembra.

S tem sklepom se bodo koordinate državne meje s Hrvaško evidentirale v evidenci državnih meja Slovenije, na podlagi tega pa se bodo potem uskladile še vse druge evidence, ki jih vodi Geodetska uprava Republike Slovenije, zlasti evidenca zemljišč in stavb, ki bodo zaradi razsodbe arbitražnega sodišča prešle v državno ozemlje Slovenije oziroma iz državnega ozemlja Slovenije.

Miro Cerar in Andrej Plenković na torkovih pogovorih v Zagrebu nista dosegla napredka glede arbitraže. | Foto: STA , Miro Cerar in Andrej Plenković na torkovih pogovorih v Zagrebu nista dosegla napredka glede arbitraže. Foto: STA ,

Potrdili pomorsko karto, ki prikazuje stik Slovenije z odprtim morjem

Kot je pojasnila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, se prvi sklep nanaša na potrditev kartografskega prikaza na podlagi arbitražne razsodbe, ki je podlaga za to, da se državna meja evidentira v evidenco državne meje, in sočasno tudi podlaga za izdelavo topografskih in prikaznih kart. Vlada je potrdila tudi pomorsko karto, ki prikazuje stik Slovenije z odprtim morje, kot je bil določen v arbitražni razsodbi.

V drugem sklepu je vlada potrdila, da se kartografski prikaz evidentira v evidenci državne meje. To evidentiranje je temelj za to, da se lahko vzpostavi kataster tam, kjer ga ni, da se lahko uskladi tam, kjer ni usklajen, in da se uskladijo vse preostale evidence, ki kažejo na pristojnost konkretnih organov.

To pomeni, da se ob tem tega aktivira tako imenovana implementacijska zakonodaja, ki je bila sprejeta v parlamentu, in vloži nadaljnji paket zakonodaje, potreben za implementacijo arbitražne razsodbe, kar se bo zgodilo v januarju, je povedala Kozlovičeva.

Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je poudarila, da bo izvrševanje arbitražne razsodbe pripomoglo k temu, da ne bo incidentov in nepotrebnih napetosti med državama. | Foto: STA , Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je poudarila, da bo izvrševanje arbitražne razsodbe pripomoglo k temu, da ne bo incidentov in nepotrebnih napetosti med državama. Foto: STA ,

Vlada potrdila štiri uredbe s področja ribištva

Vlada je poleg tega potrdila tudi štiri uredbe s področja ribištva, in sicer tri s področja izvajanja ribiške politike EU, eno pa za zagotavljanje financiranja pravne pomoči ribičem, če bodo morda žrtev hrvaških organov pri njihovem delu.

Pri zagotavljanju uredbe skupne ribiške politike je vlada določila pravila za izdajanje ustreznih dovolilnic za gospodarski ribolov v slovenskem teritorialnem morju. Gre za določila iz uredbe EU, ki je zapisana tudi v hrvaško pristopno pogodbo in ki bo po uveljavitvi arbitražne odločbe morala omogočiti slovenskim ribičem ribolov v hrvaških teritorialnih vodah do ustja Limskega kanala, hrvaškim pa v vsem slovenskem teritorialnem morju.

To bo na slovenski strani omogočeno do skupaj 25 hrvaškim ribiškim plovilom, ki bodo lahko skupaj nalovila do sto ton rib na leto. Vendar pa bodo hrvaški ribiči za to potrebovali ustrezno dovolilnico slovenskih oblasti. Kdor je ne bo imel, bo v prekršku in ga lahko doletijo sankcije.

Zunanji minister Erjavec je napovedal, da bo Slovenija Hrvaški predlog sporazuma o ustanovitvi dveh komisij, potrebnih za to, da lahko Hrvaška sodeluje pri implementaciji razsodbe. | Foto: STA , Zunanji minister Erjavec je napovedal, da bo Slovenija Hrvaški predlog sporazuma o ustanovitvi dveh komisij, potrebnih za to, da lahko Hrvaška sodeluje pri implementaciji razsodbe. Foto: STA ,

Hrvaških dovolilnic za ribolovne pravice slovenskih ribičev ne pričakujejo

Na drugi strani bodo tudi slovenski ribiči potrebovali dovolilnico hrvaških oblasti za izvajanje ribolovnih pravic v hrvaškem morju. Glede na to, da Hrvaška arbitražne razsodbe ne priznava, ni mogoče pričakovati, da bodo slovenski ribiči te dovolilnice dobili. Kakšni bodo zato nadaljnji postopki, za zdaj še ni povsem jasno. Morda bo tudi za pridobivanje teh dovolilnic potrebna pravna pomoč ribičem, ki naj bi jo pomagala financirati Slovenija na podlagi ene od danes sprejetih uredb.

Omenjene uredbe bodo tako kot sklep o evidentiranju državne meje začele veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. Kdaj bo to, še ni jasno, je pa vlada napovedala, da bo še v zadanem polletnem roku po objavi arbitražne razsodbe sprejela vse potrebno za implementacijo arbitraže. Ta rok se izteče 29. decembra.

Na zunanjem ministrstvu bodo v Zagreb poslali predlog o ustanovitvi komisij

Zunanji minister Karl Erjavec je ob tem povedal, da so na vladi sprejeli tudi odločitev, da zunanje ministrstvo Zagrebu pošlje predlog sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o ustanovitvi dveh komisij, ki sta nujni za to, da lahko tudi hrvaška stran sodeluje pri implementaciji arbitražne razsodbe.

"To bomo poslali predvsem zaradi tega, da se hrvaška stran ne bo mogla sklicevati, da Slovenija ni storila vseh korakov, ki so potrebni za to, da bi lahko skupaj začeli implementacijo arbitražne razsodbe," je dejal Erjavec, ki sicer pričakuje, da bo hrvaška stran predlog zavrnila.

Hrvaški premier Andrej Plenković je sicer tudi v torek ob obisku slovenskega premierja Mira Cerarja v Zagrebu zatrdil, da bo 29. december na Hrvaškem povsem običajen dan in da Hrvaška zagotovo ne bo implementirala arbitražne odločitve. V Ljubljani so že napovedali, da bodo po tem datumu Hrvaško, če bo vztrajala pri zavračanju arbitraže, označili za kršiteljico mednarodnega prava.

Ne spreglejte