Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
16.12

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

14

Natisni članek

arbitraža Andrej Plenković Miro Cerar Karl Erjavec

Torek, 19. 12. 2017, 16.12

6 let, 4 mesece

Erjavec: Plenković išče načine, da bi zaobšel arbitražo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

14

Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po mnenju ministra Karla Erjavca je srečanje premierjev Mira Cerarja in Andreja Plenkovića v Zagrebu minilo v skladu s pričakovanji, da se ne bo nič zgodilo. Zadovoljen je, da je Cerar vztrajal, da se lahko nadaljuje le dialog o implementaciji arbitražne odločbe. Nad neuspešnim sestankom v SD niso presenečeni.

Danes se je v Zagrebu znova pokazalo, da hrvaška politika, zlasti premier Plenković, nima namena spoštovati arbitražne odločbe, je dejal vodja slovenske diplomacije. Tako Plenković po mnenju slovenskega zunanjega ministra išče načine, kako bi zaobšel odločbo z raznimi predlogi, da bi jo vključil v dvostranski dogovor, ki pa bi pomenil odstop Slovenije od arbitražne odločbe.

To bi pomenilo, da bi spet prišli v položaj, ko soseda ne bi spoštovala dogovora, je dejal Erjavec in spomnil, da bi se to zgodilo že tretjič. Zato zunanji minister poudarja, da mora Slovenija po 29. decembru implementirati arbitražno odločbo povsod, kjer to lahko stori sama. Glede na to, da je bil tudi današnji sestanek premierjev Cerarja in Plenkovića neuspešen in ker kaže, da Hrvaška nima nobene volje uresničiti arbitražne odločbe, pa Erjavec pričakuje tudi ustrezen odziv Evropske komisije, ki arbitražno odločbo podpira.

Video: Planet TV


Preberite še:
-> Arbitraža: vsi sprti, vsi nezadovoljni, le Zagrebu se smeji
-> Božični čudež ali še ena izgubljena pot v Zagreb?


Erjavec je že pred srečanjem izrazil prepričanje, da "gre za izgubljen dan, kar zadeva pogovore med Slovenijo in Hrvaško". "Nič posebnega se ne bo zgodilo," je dejal.

Cerar vztrajal pri arbitraži

Cerar in Plenković res nista dosegla preboja pri razsodbi arbitražnega sodišča. Cerar je ponovil, da je arbitražna razsodba zavezujoča za obe državi, Plenković pa je predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji. Cerar mu je odgovoril, da je edina pot za rešitev vprašanja meje uresničitev arbitražne odločbe, ki je jasna in nedeljiva.

Miro Cerar Andrej Plenković | Foto: STA , Foto: STA ,

Kljub temu je Erjavec menil, da je dobro, da je šel Cerar v Zagreb glede na to, da je bil Plenković julija v Ljubljani, in pa "zlasti zato, ker se izteka šestmesečni rok in je morda dobro, da predsednik hrvaške vlade sliši, da bo začela Slovenija po 29. decembru sama implementirati arbitražno odločbo tam, kjer lahko to stori enostransko".

Erjavec prestavil aktivnosti glede tožbe

Erjavec, ki je včeraj po srečanju koalicijskih partnerjev pri Cerarju pred njegovim današnjim obiskom v Zagrebu izrazil upanje, da predsednik slovenske vlade v Zagrebu ne bo ničesar podpisoval ali se k čemurkoli zavezal, je navzoče na včerajšnjem sestanku seznanil s potekom aktivnosti ministrstva pri tožbi, ki jo pripravljajo proti Hrvaški. Po njegovem prepričanju bo Slovenija primorana vložiti tožbo pred Sodiščem EU v Luksemburgu, lahko pa se Evropska komisija odloči, da prevzame tožbo države članice, a je prezgodaj napovedati, kakšen bo postopek, je pojasnil.

SD: Slovenija je izpolnila svojo zadnjo obvezo

Tudi v SD po včerajšnjem sestanku od srečanja v Zagrebu niso veliko pričakovali, zato v stranki niso presenečeni, da ni prineslo zbližanja stališč. Poslanec SD Matjaž Nemec je dejal, da je Slovenija s srečanjem izpolnila svojo zadnjo obvezo do sebe, Hrvaške in mednarodne skupnosti.

"Lahko bomo rekli, da je vlada do 29. decembra izpolnila vse tisto, kar si je želela," je poudaril in dodal, da dialog Hrvaške s sosednjimi državami ne deluje, in to ne samo s Slovenijo, prav tako ne z BiH, Srbijo, Črno goro in Madžarsko.

Arbitraža. Piranski zaliv. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek NSi presenečen nad Plenkovićevim predlogom

Poslanec Jožef Horvat (NSi) od srečanja Cerar-Plenković ni pričakoval preboja, se mu pa zdi dobro, da je Cerar šel v hrvaško prestolnico. "To ne nazadnje sledi priporočilom odbora DZ za zunanjo politiko, ki je pozval k dialogu s Hrvaško," je spomnil Horvat, ki je predsednik tega odbora.

Presenečen je nad predlogom Plenkovića o novem pravnem okviru, ki bi bil lahko temelj za dvostranski dogovor o meji: "Za nas ta novi pravni okvir ni sprejemljiv. Mi imamo eminentni pravni okvir in to je razsodba arbitražnega sodišča."

Bratuškova: Vlada bi morala prej ukrepati za uveljavitev arbitraže

Poslanka Alenka Bratušek (NP) je vocenila, da je vlada spala pol leta, čakala do "pet do dvanajstih" in potem začela bolj aktivno urejati zadeve, povezane z arbitražo. Bratuškova je še menila, da bi lahko tudi pred 29. decembrom, ko se izteče rok za pripravo na implementacijo arbitražne odločbe, uveljavili razsodbo. "Upam, da vlada ima načrt, kako priti do cilja," je dodala

Ne spreglejte