Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2017,
12.03

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

20

Natisni članek

Miro Cerar Andrej Plenković

Torek, 19. 12. 2017, 12.03

6 let, 4 mesece

Cerarjev obisk Zagreba ni prinesel rešitve #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

20

Slovenski premier Miro Cerar in njegov hrvaški kolega Andrej Plenković v Zagrebu nista našla rešitve za implementacijo arbitražne sodbe, ki je Hrvaška sicer ne priznava. Medtem ko Cerar edino pot za rešitev spora o meji vidi v uresničitvi arbitražne odločbe, Plenković ponuja dvostranski dogovor o meji. Slovenija je na implementacijo odločbe pripravljena, zagotavlja Cerar.

"Hrvaška je Sloveniji predlagala pravni okvir, ki bi bil lahko osnova za dvostranski dogovor o meji. Dialog želimo nadaljevati in se izogibati enostranskim potezam, ki bi pripomogle k morebitnim incidentom," je po triurnih pogovorih o implementaciji arbitražne sodbe s slovenskim premierom Mirom Cerarjem v Zagrebu povedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Cerar: Arbitraža je edina mogoča rešitev

"Slovenija šteje arbitražno odločbo za zavezujočo za obe državi, zato implementacijo vidim kot edino mogočo rešitev. V Zagreb sem prišel z namenom implementacije arbitražne odločbe. Dejstvo je, da smo se 20 let skušali neuspešno dogovoriti o poteku meje, zato je izvršitev arbitražne odločbe edina mogoča rešitev za obe državi. Čeprav sta državi prijateljski, na področju določitve meje močno primanjkuje zaupanja," je dejal Cerar. Ob tem je pripomnil, da bosta morali državi več narediti za medsebojno zaupanje, ki lahko temelji le na kredibilnem ravnanju obeh držav.

Video: Planet TV

Na morju dogovora ne potrebujemo

Cerar je poudaril, da bo Slovenija po 29. decembru, ko se izteče rok za pripravo vsega potrebnega za uresničitev arbitražne razsodbe, začela izvrševati odločbo tam, kjer to lahko naredi sama, torej na morju.

Prijatelji so pomembni, a arbitražo bomo izvršili

"Žal mi je, da se v šestih mesecih stališče Hrvaške ni spremenilo in še vedno vztraja pri zavračanju odločbe," je dodal slovenski premier. Slovenija po njegovih besedah nikakor ne bo spodbujala incidentov na meji. "Zelo pomembni so nam prijateljski stiki, bomo pa začeli implementacijo arbitražne odločbe tam, kjer jo lahko izvedemo enostransko," še napoveduje Cerar.

Fotogalerija
1 / 16

Preberite še: 


Cerar je prišel v Zagreb, potem ko je septembra zavrnil že dogovorjeni obisk v hrvaški prestolnici zaradi Plenkovićevega nagovora v Generalni skupščini ZN, v katerem je ta Slovenijo označil za državo, ki krši norme mednarodnega prava. Hrvaška medtem vztraja, da ne priznava arbitražne odločbe in jo ne namerava izvajati.

Slovenski premier je pred odhodom dejal, da je zagrebško srečanje morda zadnja priložnost za dogovor pred 29. decembrom, ko se bo iztekel rok, v katerem naj bi državi pripravili vse potrebno za izvajanje arbitražne odločbe. Položaj je namreč po Cerarjevih besedah zelo jasen: ko bo potekel rok, bo arbitražno odločbo treba začeti izvajati, zato je pomembno, da se tik pred iztekom roka odkrito pogovorijo, da bi dosegli določen napredek. Plenković je v ponedeljek dejal, da sta državi v položaju, ko je "treba najti neko srednjo pot, ki bo rešila vprašanje meje".

Ne spreglejte