SiolNET. Novice Svet
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veleposlanica ZDA na Hrvaškem: Nevtralni smo glede spora Slovenija-Hrvaška

1,43

termometer

Arbitraža. Piranski zaliv.
Foto: Bojan Puhek

Veleposlanica ZDA na Hrvaškem Julieta Valls Noyes je v pogovoru za hrvaški Večernji list ponovila, da je stališče ZDA v primeru slovensko-hrvaškega vprašanja meje "popolnoma nevtralna". V Washingtonu pričakujejo, da se bosta vladi Slovenije in Hrvaške pogovarjali in dosegli sporazum v sporu o meji, je dejala.

"Zelo jasno smo povedali Ljubljani, Zagrebu in Bruslju, da naše stališče glede spora o meji med Hrvaško in Slovenijo temelji na popolni nevtralnosti," je Valls Noyesova odgovorila na vprašanje, ali je možno odgovor vodje ameriške diplomacije Rexa Tillersona slovenskemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu pojasniti kot podporo hrvaškim stališčem pri zavračanju junijske arbitražne razsodbe.

Veleposlanica ZDA je dodala, da sta Hrvaška in Slovenija partnerja v Evropski uniji in zvezi Nato. Kot je poudarila, ZDA podpirajo sporazum o meji, ki ga bosta dosegli vladi, a ne želijo na noben način določati formata niti vsebine takšne rešitve. Menijo, da je vsaka pobuda o pogovorih, ki bo vodila v smeri rešitve spora o meji, dobrodošla.

Tillerson pisal Erjavcu

Zunanji minister Karl Erjavec je sicer sredi oktobra prejel pismo ameriškega državnega sekretarja Rexa Tillersona, ki je bilo posvečeno mejnemu vprašanju med Slovenijo in Hrvaško.

Kot so takrat na ministrstvu pojasnili za Siol.net, je sekretar Tillerson v pismu:

-  ponovil znana ameriška stališča o tem vprašanju, "med drugim, da bodo ZDA podprle vsako rešitev za določitev meje na kopnem in morju, ki jo bosta Slovenija in Hrvaška dosegli sporazumno",

- poudaril, da se ZDA pri tem ne bodo postavljale na eno ali drugo stran, saj da sta obe državi ameriški zaveznici v Natu, in 

- izrazil pričakovanje, da "se bosta obe strani vzdrževali provokativnih dejanj in konfrontacij, tudi v Piranskem zalivu, saj to ne vpliva le na slovensko-hrvaške dvostranske odnose, ampak tudi na regionalno stabilnost".

Na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani pa so takrat potrdili, da "so ZDA v rednih diplomatskih stikih s slovensko vlado na področjih vzajemnega interesa".

Cerar s Plenkovićem o ustvarjanju okoliščin za srečanje

Premier Miro Cerar se je sicer danes ob robu socialnega vrha EU pogovarjal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem o ustvarjanju okoliščin za srečanje o vprašanju izvajanja arbitražne odločbe. Premier ostaja zavezan dialogu in upa, da bo današnji dogovor pripomogel k temu, da srečanje bo, je povedal v izjavi za Radio Slovenija in Delo v Göteborgu.

S premierjem Plenkovićem sva se pogovarjala o tem, kako ustvariti okoliščine za izvedbo že dolgo napovedanega sestanka o izvajanju arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, je povedal premier.

Pojasnil je, da se tudi strokovnjaki obeh držav trudijo za napredek. Poudaril je, da Slovenija in tudi sam osebno ostajata zavezana nadaljnjemu dialogu, ter izrazil upanje, da bo tudi današnji pogovor prispeval k temu, da srečanje bo.

Veleposlanica ZDA na Hrvaškem je med drugim dejala še, da je ponosna, ker so ameriški vlagatelji iz finančnega sklada Knighthead Capital Management prispevali k sistemski rešitvi velike krize v hrvaškem koncernu Agrokor.

Omenila je tudi, da imata Madžarska in Hrvaška skupni interes, ko gre za energetsko varnost, kot sta odprtje terminala za utekočinjeni plin na otoku Krku in reševanje spora o upravljanju v hrvaški energetski družbi Ina. Dodala je, da je bila seznanjena z "načelnim interesom nekega zahodnega podjetja" za prevzem delnic madžarske energetske družbe Mol v Ini, a več podrobnosti ni želela razkriti.

Valls Noyeseva se bo kmalu vrnila v ZDA, administracija novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa je za novega veleposlanika v Zagrebu izbrala Roberta Kohorsta, ki bo deveti ameriški veleposlanik na Hrvaškem od leta 1992.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin