SiolNET. Novice Slovenija
0,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To je tretji najpogostejši vzrok smrti pri Slovencih #video

0,88

termometer

V Sloveniji možganska kap vsako leto prizadene štiri tisoč ljudi in je tretji najpogostejši vzrok smrti. Približno 30 odstotkov jo doživi v aktivnem delovnem obdobju, več kot polovica ljudi, ki jih doleti možganska kap, pa potrebuje pomoč pri opravljanju osnovnih dnevnih opravil. 

Možganska kap je zadela tudi Gordano Pirc, ta je zato izgubila službo, ki ji je bila predana z vsem srcem. "Dokler sem dobro delala, sem se trudila, delala tudi po 12 ur na dan, sem bila dobra, ko zboliš, pa pozabijo, kaj je bilo dobrega, in ti dajo odpoved," je povedala. 

V težkem obdobju so ji ob strani stali najbližji, a se je, kot pravi, kljub temu velikokrat počutila odrinjeno na rob družbe. Ne glede na vse se trudi in ima željo ostati koristen član družbe. Ohranila je vse hobije, ki jih je imela pred kapjo. Med njimi je tudi odbojka, po bolezni jo igra skupaj s prijatelji. 

Kako prepoznati znake možganske kapi?

Znake kapi najlažje prepoznamo s pomočjo besede grom. G kot govor, kar pomeni, da oseba, ki jo je zadela kap, težko govori, R kot roka, oseba težko usklajuje gibe, O kot obraz, osebi se povesi ustnica, in M kot minuta, saj, kot poudarja Pirčeva, pri reševanju šteje vsaka minuta. 

Delo Novice Zaradi prekomernega dela na leto umre 750 tisoč ljudi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin