SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi prekomernega dela na leto umre 750 tisoč ljudi

0,09

termometer

Delo
Pandemija covid-19 lahko razmere še poslabša, saj pri delu od doma ni jasne ločnice med delovnimi obveznostmi in prostim časom. Foto: Getty Images

Cena predolgih delovnikov je visoka, saj zaradi njih v svetu vsako leto umre na sto tisoče ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Mednarodna organizacija dela (ILO) ocenjujeta, da je leta 2016 zaradi 55-urnega ali še daljšega delovnega tedna za posledicami možganske kapi umrlo 398 tisoč ljudi, zaradi srčno-žilnih bolezni pa okoli 347 tisoč.

Nobena služba ni vredna tega tveganja, poudarja generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vlade, delodajalce in delojemalce ob tem poziva, naj skupaj dosežejo dogovor o omejitvah, ki bodo zaščitile delovne ljudi.

Zaradi prekomernega dela je bilo po analizi WHO in ILO v svetu izgubljenih 23 milijonov zdravih let življenja, več kot zaradi poškodb ali nepravilnih obremenitev, ki so doslej veljale za glavne povzročitelje škodljivih posledic za zdravje ljudi na delovnem mestu.

Tveganje srčno-žilnih bolezni se v primeru 55- ali večurnega delovnega tedna močno poveča, kar je po eni strani posledica fizičnih in psihičnih obremenitev, po drugi strani pa tudi posrednih dejavnikov, kot so kajenje, uživanje alkohola ter pomanjkanje gibanja in spanja, je pojasnil soavtor raziskave Jian Li z Univerze Kalifornija v Los Angelesu.

Imamo globalen problem

V japonščini obstaja beseda "karoshi", s katero označujejo smrt zaradi prekomernega dela, in v preteklosti je veljalo, da je "karoshi" predvsem vzhodnoazijski fenomen. A sistematične raziskave in analize na svetovni ravni so zdaj pokazale, da gre za globalen problem, je pojasnil Li.

V okviru raziskave WHO in ILO so analizirali podatke iz 154 držav in za kar 1,6 milijona ljudi. Ugotovili so, da skoraj devet odstotkov svetovnega prebivalstva dela 55 ali več ur tedensko. Še posebej zaskrbljujoče je stanje na vzhodu in jugovzhodu Azije, v Indiji ter v nekaterih državah Afrike in Južne Amerike, medtem ko so razmere v Severni Ameriki in Evropi bistveno boljše, saj so tam delavci zakonsko bolje zaščiteni.

delo od doma stres Posel danes The Guardian: delo od doma je neuspešen eksperiment

Bo delo od doma razmere še poslabšalo?

Izkazalo se je tudi, da se je število smrti zaradi možganskih kapi in srčno-žilnih bolezni, povezanih z delom, v obdobju med letoma 2000 in 2016 močno povečalo. Tedros poleg tega svari, da bi lahko pandemija covid-19 razmere še poslabšala, saj pri delu od doma ni jasne ločnice med delovnimi obveznostmi in prostim časom, poleg tega zaradi odpuščanj več obremenitev pade na preostale zaposlene.

pisarna delo Digisvet Samo vsak osmi v tehnološki panogi želi po epidemiji nazaj v pisarno vsak delovni dan

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin