Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
29. 11. 2018,
16.16

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

6

Natisni članek

ortodont s koncesijo koncesija zobozdravnik s koncesijo ortodont

Četrtek, 29. 11. 2018, 16.16

5 let, 4 mesece

Tisoč otrok ostalo brez ortodonta

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,91

6

Ortodont. Zobozdravnik. Zobni aparat. | Ministrstvo za zdravje napoveduje, da bodo postopki prenosa programa ortodontskega zdravljenja končani v kratkem, saj bo za vse paciente poskrbljeno na Stomatološki kliniki. | Foto Getty Images

Ministrstvo za zdravje napoveduje, da bodo postopki prenosa programa ortodontskega zdravljenja končani v kratkem, saj bo za vse paciente poskrbljeno na Stomatološki kliniki.

Foto: Getty Images

Potem ko je koncesijska ortodontska ambulanta zavod Ortline iz Ljubljane septembra zaprla svoja vrata, je skoraj tisoč pacientov ostalo brez ortodontske obravnave. Ministrstvo za zdravje zatrjuje, da bodo zanje v kratkem poskrbeli na Stomatološki kliniki. Če gre za nujne primere, pa se nanje lahko obrnejo že prej.

Zavod Ortline v ljubljanskih Dravljah je imel koncesijo ministrstva za zdravje za opravljanje ortodontskega zdravljenja vse od leta 2002. Lastnica zavoda in nosilka koncesije je bila Metoda Rejc Novak, specialistka čeljustne in zobne ortopedije, ki je zaposlovala še dve zdravnici ortodontki. Ko sta ti dve letos dali odpoved, lastnica pa se je upokojila, je zavod v začetku septembra prenehal delovati.

Pacientov o zaprtju ordinacije sploh niso obvestili

Zavod svojih pacientov o prenehanju delovanja sploh ni obvestil, temveč so to izvedeli šele ob prihodu v ordinacijo. Vse napotnice in kartoteke pacientov so ostale v zavodu, zato ti niti teoretično ne morejo iskati novih ortodontov v javni mreži.

pregled zobozdravnik ambulanta
Novice Ortodonti opozarjajo na dolge čakalne dobe v otroški ortodontiji

Po navedbah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je zavod Ortline vse do poletja letos deloval povsem normalno. Letos je obravnaval 961 različnih zavarovanih oseb, lani 1.328 pacientov. 

"Težave so se pri izvajalcu Ortline pričele pojavljati šele v začetku septembra letos. Takrat smo prvič dobili informacije staršev, da so v Ortlinu neodzivni, da se ne oglašajo na telefon, ne odgovarjajo na elektronsko pošto in tudi da fizično ni nikogar na naslovu opravljanja dejavnosti," so nam pojasnili v ZZZS. Nedosegljivi so bili tudi za naša vprašanja.

ZZZS v postopku odvzema koncesije, na potezi je ministrstvo

Ko so v ZZZS začeli preverjanje, so takoj pristopili k reševanju težav. Ker jim izvajalec ni predložil dokazil, da lahko nadaljuje izvajanje storitev, je ZZZS 20. novembra odstopil od koncesijske pogodbe s 30-dnevnim odpovednim rokom. Prav tako je pozval ministrstvo za zdravje, da čim prej določi začasnega ali trajnega prevzemnika programa, ki bi prevzel tudi paciente ter nadaljeval  delo.

Ustavno sodišče
Novice Ustavno sodišče zadržalo odvzem koncesije Lekarni Bitenc

Reševanje razmer je torej zdaj v rokah ministrstva za zdravje, ki mora odločiti, na katerega koncesionarja bo preneslo program ortodontskega zdravljenja . ZZZS paciente sicer obvešča, da bodo postopki iskanja začasnega prevzemnika verjetno nekaj časa trajali, zato jih prosijo za razumevanje. Zagotavljajo, da bodo takoj po odločitvi ministrstva sprožili vse potrebne postopke za podpis pogodbe za prenos programov k novemu koncesionarju.

Ortodont. Zobozdravnik. Zobni aparat. | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Z ministrstva za zdravje so nam odgovorili, da je vse nekdanje paciente Ortlina pripravljena prevzeti Stomatološka klinika, a postopki prenosa programa ortodontskega zdravljenja še niso izpeljani. Ministrstvo mora namreč skladno z zakonom program najprej ponuditi javnim zavodom, ki imajo prednost pred preostalimi izvajalci. Če ti programa ne sprejmejo, pa ga lahko ponudijo drugim.

Kaj naj storijo pacienti?

ZZZS pojasnjuje, da imajo zavarovanci v takšnih primerih pravico do zamenjave zdravnika specialista in da lahko na podlagi napotnice nadaljujejo zdravljenje pri drugem izvajalcu v javni mreži. A izkušnje nekdanjih pacientov Ortlina govorijo, da so jih preostale ortodontske ordinacije s koncesijo v Ljubljani vse po vrsti zavrnile. Njihov odgovor se praviloma glasi: "Ko bo Ortline uredil vse potrebno z ZZZS in ministrstvom za zdravje, se znova oglasite in bomo videli, kako in kaj."

"Otroci, ki bodo zaradi nedelovanja Ortlina nadaljevali zdravljenje pri drugem ortodontu, morajo prenesti veljavno napotnico na drugega izvajalca. To storijo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), ki je skrbnik sistema eNaročanje. Za nasvet se lahko obrnejo tudi na območno enoto ZZZS Ljubljana," še svetujejo v ZZZS.

Samo Fakin
Novice Lahko v enem letu povsem skrajšamo čakalne vrste v zdravstvu?

A po našem poizvedovanju so nam na NIJZ pojasnili, da so oni le upravljavec sistema eNaročanje, nimajo pa pooblastil, da brez zahteve ZZZS prenesejo e-napotnice k drugim specialistom.

"Kar lahko naredi NIJZ kot upravljavec sistema eNaročanje, je to, da e-napotnice, ki so bile dodeljene izvajalcu zdravstvene dejavnosti, s katerim je ZZZS končal pogodbeni odnos, sprosti oziroma jih postavi v status, ki omogoča pacientom, da se znova naročijo pri drugem izvajalcu. Vendar NIJZ tega ne more narediti, ne da bi dobil za to pisno zahtevo ZZZS. Za omenjenega izvajalca te zahteve še nismo dobili," so nam zatrdili.

Ortodont. Zobozdravnik. Zobni aparat. | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Ministrstvo napoveduje, da bodo "postopki prenosa programa končani v kratkem, saj bo za paciente v celoti poskrbljeno na Stomatološki kliniki". Nekdanji pacienti Ortlina se lahko tako v primeru nujnih storitev nanje obrnejo že prej, svetujejo pa jim, "da zgolj v nujnih primerih poiščejo pomoč na Stomatološki kliniki". 

Na ZZZS o dostopnosti do ortodontskih storitev v Sloveniji pojasnjujejo, da je ZZZS v letu 2018 v primerjavi z letom 2014 zagotovil financiranje treh dodatnih ambulant za ortodontijo. Izdatki ZZZS za financiranje teh storitev na letni ravni so se tako v zadnjih treh letih povečali za štiri odstotke oziroma za 481.343 evrov. V letu 2014 so tako ortodonti sprejeli v zdravljenje 7.777 novih primerov, končali pa so 4.698 primerov. V letu 2017 pa so v zdravljenje sprejeli 6.212 novih primerov in končali 5.253 primerov.

 

Ne spreglejte